Magda Olivero

Magda Olivero wordt 25 Maart 2010 100 jaar

zie het fragment uit het interview van 20 maart onderaan deze pagina

Magda Olivero, soprano

"Given a choice between Callas and Olivero, I'd actually pick Olivero. She has greater warmth and depth and is more moving.
-Stefan Zucker, Opera Fanatic magazine
 
"....Bestaat er een Olivero-effect? Ik ga het wel geloven. In ieder geval blijft Magda Olivero een van de grootste opera-wonderen van de afgelopen eeuw. Na haar debuut in 1933 trok zij zich in 1941 terug van het toneel om 19 jaar later terug te keren op verzoek van de componist Cilea, die in haar de ideale Adriana Lecouvreur zag.
-Paul Korenhof, Luister januari 1992.

Deze opera, en wel met de aria "Del sultano Amuratte" was mijn eerste kennismaking met Magda Olivero. Een kennismaking met een stem die een onuitwisbare indruk op mij maakte. Een uiterst expressieve stem. Olivero is een wonder, een ander woord ken ik er niet voor. Zoals zij met die eigenlijk helemaal niet zo mooie stem een rol weet neer te zetten is ongelooflijk, daar is zij werkelijk uniek in.

Magda Olivero, (geboren in Saluzzo, op 25 maart 1910), heeft een unieke carrière gekend. Zij maakte haar debuut voor de radio van Turijn in 1932 in Nino Cattozzo's 'I Misteri Dolorosi'. In 1933 zong zij Lauretta in Gianni Schicchi in het Teatro Vittorio Emanuele in dezelfde plaats. Tot en met 1940 zong zij in alle belangrijke Italiaanse theaters en was regelmatig op de Italiaans radio EIAR (nu RAI) te horen. In 1940, na een laatste voorstelling van Adriana in het Teatro Alighieri in Ravenna, trouwde zij en trok zich terug van het opera-toneel. Maar 10 jaar later keerde zij er op verzoek van Francesco Cilea - de componist van Adriana Lecouvreur - terug.

Haar carrière vervolgde alsof er geen enkele interruptie had plaats gevonden en zij trad op in de meeste belangrijke theaters van de wereld, inclusief de Metropolitan, waar zij in 1975 een gedenkwaardige Tosca zong. En dat op een leeftijd van 65 jaar! Haar laatste toneel optreden vond plaats in 1981, in het Teatro Filarmonico van Verona, waar zij in 'La voix humaine' zong, van Poulenc.

Magda Olivero was een verisme specialiste en was een ongeëvenaarde vertolkster van Fedora, La Fanciulia del West, Mefistofele, La Bohème, Madame Butterfly, Manon Lescaut, Tosca, en vele andere rollen. Zij was echter ook een gevierde Violetta in Verdi's La Traviata.

Citerend Rodolfo Celletti: " In the early part of her career, she had an enormous range and a technic which was perhaps unique among Italian sopranos of that time. An absolute mastery of breath and impeccable phonation allowed for a perfect legato as well as smorzature, diminuendos and crescendos at all pitches. These rich dynamics were at the service of an interpreter of great sensibility and imagination in terms of accentuation and phrasing and who was, moreover, an attractive and gifted actress. To this was added a thorough musical training. Olivero's way of singing and interpreting was definitely countercurrent for the time".

Magda Olivero in Il Tabarro

Magda Olivero in Puccini's 'Il Tabarro' 1970

Magda Olivero zong de rol van Adriana Lecouvreur voor de eerste keer tezamen met Beniamino Gigli in 1938 en, in een van haar laatste optredens in deze rol samen met Placido Domingo in de Verenigde Staten. Haar laatste opname van Adriana - met piano begeleiding - was een curieuze opname voor het kleine Italiaanse connaisseurs label Bongiovanni op april 1993, op een leeftijd van 83! Deze Adriana, eerst eigenlijk als een grap begonnen, wordt door Magda Olivero als haar muzikale testament beschouwd. Er is op haar uitdrukkelijk verzoek dan ook niet aan 'verbeterd'.

Anno 2010 is Magda Olivero "still going strong". Het beste bewijs van deze 'nog steeds unieke stem' kunt u zien en beluisteren in het youtube fragment uit 2009 onder aan deze pagina.

Magda Olivero as Adriana

Magda Olivero als Adriana

Discografie:

Magda Olivero in Recital, Dallas 1977, Legato Classics, Standing Room Only, SRO-815-1

Magda Olivero, The famous Amsterdam Concerts, Bella Voce, BLV 107.207 (2 discs)

Magda Olivero 1993, Selezione da Adriana Lecouvreur, Bongiovanni, GB 2515-2

Magda Olivero, recital, opera arias ans scenes, Verona 28016/17 (2 discs)

Magda Olivero, Celebrated Death Scenes, complete acts from Adriana Lecouvreur, Mefistofele and La Wally. VAI audio, VAI 1062-2 (2 discs)

Manon Lescaut, complete opera recording Amsterdam 31 October 1964, Eklipse, EKR P-6 (2 discs)

Cilea, Adriana Lecouvreur, "Del sultano Amuratte"

Boito, Mefistofelo, "L'altra notte in fondo al mare" , toegelicht door Hans Kerkhof in een radio uitzending uit de 60-er jaren.

Magda Olivero over Tosca (Nederlands ondertiteld):

Maga Olivero zingt op 17 april 2009 - op haar 99e (!) - een aria uit Francesco di Rimini van Riccardo Zandonai

Magda Olivero - Vissi d'arte (Tosca, Puccini)

Magda Olivero met 100 in een interview met Loggion. Daarin videofragmenten van Magda als Violetta in La traviata, als Manon Lescaut en Tosca.

Magda Olivero sings "Panis Angelicus" by Cesar Franck