Founding father

Joop Lindeijer radio interview (2005)

Opera-Pietje-en-Stef-Lokin-en-Joop-Lindeijer

In 'Opera Pietje' zijn in de afgelopen jaren verschillende gasten geweest die hun platenkeuze lieten horen aan de luisteraars. Op 7 augustus 2005 was Joop Lindeijer er te gast. Samen met Stef Lokin ging hij in discussie met Opera Pietje. Met Joops onversneden Haags werd het een soort Ajax-ADO. Een onderhoudend gesprek van drie mannen over hun passie voor opera.

We danken Stef Lokin en RTV Noord-Holland voor het beschikbaarstellen van de opname.

Joop Lindeijer

(18 november 1940 - 1 juli 2011)

Door René Seghers 
mmv Marian van Antwerpen & Jan Jaap Kassies
 

founding father 1

Joop Lindeijers voormalige DutchDivas website maakte dat ik het hoofdstuk Nederlandse zangers in mijn portfolio als opera-auteur een decennium lang oversloeg. Zijn in 2001 opgerichte website was al snel zo uitgebreid en werd zo regelmatig aangevuld, dat auteurs als ondergetekende sindsdien gewoon Joops bespiegelingen lazen als ze iets over Nederlandse zangers wilden weten – precies zoals we vroeger Leo Riemens lazen! 

Het voordeel van Riemens publicaties is dat ze ooit in druk verschenen en daarom na zijn verscheiden toegankelijk bleven. Met websites loopt het daarentegen vaak slecht af, zeker als ze gemaakt werden in relatieve afzondering, zoals het geval was bij Lindeijers DutchDivas site. Rond eind 2011 verdween de website uit de lucht en onze bange vermoedens bleken waar: Joop was medio 1 juli 2011 overleden. Op deze founding father pagina een eerbetoon aan de man die de basis heeft gelegd voor het behoud van dit bijzondere stuk Nederlands cultureel erfgoed.

Trotse opa

Hoewel zijn website snel vermaard werd, trad Joop nooit op de voorgrond. Zelfs voor diegenen met wie hij correspondeerde bleef hij uiteindelijk een grote onbekende. Toch leefde Joop zelf allerminst in afzondering. Hij was gewoon erg gelukkig met zijn leven thuis, met zijn echtgenote Marian, de kinderen en zijn kleinkinderen Roos en Amber. Maar Joop was van huis uit ICT specialist en bezat daarom het vermogen zijn website zonder hulp van buitenaf te creëren, van research en teksten tot en met de html coderingen. Verder was Joop niet zo van de ‘contacten’. Hij werkte liever rustig thuis op zijn werkkamer en kon daar eindeloos sleutelen aan updates, nieuwe biografieën of het vinden van nieuw materiaal. Later was hij ook begaan met het restaureren van oude plaatopnamen, waarin hij zich al snel ontwikkelde tot een expert. De meeste krassen en piepjes werden er uit gefilterd, maar altijd met behoud van de originele klank van de stem. Die bekwaamheid leidde uiteindelijk tot de uitgave van cd’s op maat. Van zangers als Julia Culp, Maartje Offers, Theo Baylé, Jacques Urlus, Cornelis Bronsgeest, Jo Vincent, Helène Cals, Theodora Versteegh, Catherina van Rennes, Aaltje Noordewier, Hans Kaart, Adriaan van Limpt en bovenal van Anny Delorie!

Motorliefhebber, bij de Marine, schapenboer & kippenhouder!

Al pratend en wandelend door het grote familiefotoboek, komt langzaam een onverwacht beeld van Lindeijer boven. Wie een bedeesde man achter een computer zou verwachten ziet zich onverwachts ook oog in oog met een soort Ik Jan Cremer op een Moto Guzzi in de jaren zeventig. Motoren waren zijn passie. Tot zijn rug hem in de steek liet, bleef hij motorrijden. Hij ging jaarlijks naar het eiland Man, daar mocht je na afloop van de races met je eigen motor het circuit op, dat vond hij fantastisch! Ook racen op het Hockenheimcircuit, daar konden zijn ogen van gaan stralen.

Lindeijer groeide op in Den Haag als oudste van drie broers; na de HBS is hij bij de Marine gegaan. Hij heeft 8 jaar de wereldzeeën bevaren, van Europa tot Hongkong, Nieuw-Guinea, Alaska, Australië en Nieuw-Zeeland. Na de Marine kwam Shell, daarna Possehl, waar hij als computertechneut werkzaam was. Dat is hem na zijn pensionering dus zo goed van pas gekomen. Muziek was zijn grote hobby. Hij groeide van huis uit op met opera, maar was een onderzoekend iemand met een brede belangstelling. Hij wilde alles zelf kunnen. Als amateur-schapenboer en -kippenhouder wilde hij ook meteen kunnen ingrijpen als er iets mis was met de dieren. Dus schoolde hij zich bij als vee-verloskundige. Verder was hij een echte Anglofiel.

IJdele diva’s

Lindeijers DutchDivas site werd uiteindelijk zo toonaangevend dat diva’s die er niet op stonden hem belden of mailden om opheldering! Dan zei Joop altijd hetzelfde: ‘Dat kan, maar heeft u dan wat foto’s voor mij? En wat opnamen misschien, die we erbij kunnen zetten? Enne… wanneer bent u geboren?…’ Dat was de hamvraag, want er waren er dan weleens die niet wilden dat hun geboortedatum op de site kwam te staan. Maar dat vertikte Joop. DutchDivas vermeldde alle geboortedata en wie dat niet wilde, die kwam er niet op (en dat blijft ook zo op 401DutchDivas.nl).

Anny Delorie

founding father 2

Joop is met Dutch Divas begonnen toen hij met pensioen ging op zijn zestigste. Hij liep allang rond met het idee, maar door zijn zeer drukke baan kwam het er niet van. Zijn passie was Callas, maar aangezien er al veel van Callas te vinden was zocht hij naar iets origineels. Hij kreeg destijds van het Pianolamuseum een grote hoeveelheid knipsels aangeboden over zangers en zangeressen uit vervlogen tijden en ziedaar de geboorte van de Dutch Divas website. Naarmate hij zich meer verdiepte, en er zelf nog meer documentatie bij zocht, raakte hij onder de indruk van de kwaliteit van veel solisten van toen. Van degenen die nog in leven waren ontstond er een leuk contact met Anny Delorie. In eerste instantie had zij geen zin in contact, maar via haar nicht Ria Bom is het contact dan toch tot stand gekomen. Na een leuke middag met elkaar te hebben doorgebracht was Anny verbaasd over de kennis die Joop had. Anny’s echtgenoot was eerste violist bij het Concertgebouworkest geweest en inmiddels overleden. Joop heeft toen met veel geduld een oude bandopname met muziek van hem gerestaureerd en deze voor Delorie op cd gezet. Ze was oprecht ontroerd, want ze had sinds het overlijden van haar man diens muziek niet meer gehoord, aangezien er geen goede opnamen meer bewaard waren gebleven. Dat is voor Joop een eye-opener geweest: dat je mensen met die verdwenen en vergeten opnamen uit lang vervlogen tijden een enorm plezier kon doen! En zo werd Anny Delorie een van de directe inspiratiebronnen voor Joop Lindeijer.

Lindeijer had ook regelmatig contact met Ank Reinders, Jard van Nes, Elly Ameling, John van Kesteren en Jacques Urlus jr., met wie hij platen ruilde. In 2001 begon Lindeijer uiteindelijk de oorspronkelijke DutchDivas website op met biografieën van 4 zangeressen: de sopranen Jo Vincent, Elly Ameling en Gré Brouwenstijn en de alt Aafje Heynis.

founding father 3