Roos Boelsma

"... Eduard van Beinum en Roos Boelsma hebben zich met volle overgave aan de vertolking gegeven. De zangeres frappeerde door een grooten, vollen toon en door een geïnspireerde voordracht, zodat het een imposante creatie werd. Het talrijke gehoor kwam zichtbaar onder den indruk van dit zingen ... "
Volksconcert, maart 1943, Theo van de Bijl

Roos Boelsma
Roos Boelsma, geb.1909

Roos Klara Huisman-Boelsma werd geboren op 9 april 1909 te 's-Gravenhage. Later vertrok zij naar Utrecht om daar aan de Rijkskweekschool de opleiding voor onderwijzeres te volgen. Op advies van de bekende zanger Jacques Ph. Caro (bas-bariton), die aan de kweekschool belast was met het zangonderwijs, nam zij zanglessen op het Utrechts Conservatorium. Nadat Roos haar acte als onderwijzeres gehaald had, gaf zij enige jaren les aan verschillende scholen. Haar muziekstudie werd voortgezet, solozang bij Willem Ravelli en theorie bij Willem van Otterloo, later ook nog zangles bij Bodi Rapp.

Als 21-jarige onderwijzeres werkte Roos Boelsma al mee aan het oratorium Jephta (Händel) samen met gevestigde artiesten als Jo Vincent, Louis van Tulder en Willem Ravelli. Aangemoedigd door de successen van haar eerste concerten zegde zij het onderwijs vaarwel. Haar debuut als professioneel zangeres vond in 1934 te Vlissingen plaats als alt-soliste in een oratorium uitvoering. Zij trad in binnen- en buitenland op in oratoria en concerten onder dirigenten als Willem Mengelberg, Otto Klemperer, Eduard van Beinum, Willem van Otterloo (haar voormalige leraar), Anton van der Horst, Carl Schuricht en Euchen Jochum.

Roos Boelsma genoot vooral bekendheid als medewerkster aan oratorio, maar zij trad daarnaast ook op als liederenzangeres. Ze vertolkte Mahler-Liederen met Felix de Nobel en zong in de eerste uitvoering in Nederland van "A child of our time" (Tippett) in 1954. Ze maakte tevens deel uit van Felix de Nobel's Kamerkoor, samen met o.a. Ans Stroink, Jo van de Meent en Annie Hermes. Op 17 januari 1959 trad Roos Boelsma nog op met het Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink in Joseph Haydn's Harmonie-mis. Samen met Elly Ameling (haar eerste optreden met dit orkest), Tom Brand (tenor) en Hans Wilbrink (bas).

Roos Boelsma is afgelopen zaterdag, 22 januari 2006 op 96-jarige leeftijd in haar woonplaats Amersfoort overleden.

Brahms, Alt-Rhapsodie '1e deel' , 8 april 1943

Roos Boelsma wordt 96 jaar >>

Roos Boelsma - memoriam >>