Di Teves-Moorlag

" ...Na een spannende uitvoering van de Leonore III volgden fragmenten uit den Egmont, waarin op zeer verdienstelijke wijze de zangeres Di Moorlag en Paul Huf voor de declamatie medewerkten. Di Moorlag zong frisch en met gemak de Klärchenlieder; vooral van het eerste lied wist zij den geest goed te treffen ... "

Nieuwe Rotterdamsche Courant, Vrijdag 20 Maart 1925

Di Teves-Moorlag, sopraan

Di Teves-Moorlag werd geboren op 10 december 1892 te Beerta (Groningen). Zij studeerde eerst bij Meta Reidel en Joy Mac-Arden. Di Moorlag wilde aanvankelijk - net als haar eerste zangleraressen Meta Reidel en Joy Mac-Arden - onderwijzeres worden. Haar mooie stem en het advies van Willem Mengelberg deden haar echter besluiten zich geheel aan de zang te wijden. Bij Aaltje Noordewier voltooide zij haar studie. Eerst wilde zij in opera gaan zingen, maar haar ouders verzetten zich daartegen.

Eén van de eerste genoemde concerten waar zij bij optrad was op 25 maart 1925, een Caecilia-concert te Amsterdam.

In 1930 trad zij samen met de alt Julie de Stuers in het Scheveningse 'Kurhaus' op in Mahler's 'Tweede symphonie'. Bij het 'Concertgebouworkest' heeft zij in de periode 1932-1934 gezongen in Mozart's 'Mis in c kl.t., KV 427' onder Anton van der Horst; in Beethoven's 'Muziek voor Goethe's treurspel 'Egmont', op. 84' on der Eduard van Beinum; in Beethoven's '9e Symphonie' onder Mengelberg (2x); in Cornelis Dopper's 'Bede' en Johannes den Hertog's 'De keuterboer' en 'Zomer', beiden onder Den Hertog en in Händel's 'Belsazar' onder Antoon Krelage.

Zij heeft gezongen op vele concertpodia, zoals te Budapest, Antwerpen, Parijs, Zurich, Wenen, etc. Ook heeft zij in 1938-1939, toen zij haar man tijdens een zakenreis vergezelde, in Boston, Hollywood, San Francisco en 'Batavia' gezongen. Haar man (vanaf 1935) was de Amsterdamse industrieel Trudus Teves, belangrijk lid van de Rotary in Amsterdam ('gouverneur' van 1937-1939), die ook nog piano speelde en haar tijdens recitals begeleidde. Di Moorlag gaf ook zangles, Wim Sonneveld was een leerling van haar, en luisterde op 29 mei 1935 een voordrachtsavond van haar op met 2 liederen van Brahms, 'Minnelied' en 'Ständchen'. Na de Tweede Wereldoorlog was zij voornamelijk nog als pedagoge werkzaam.

Di Teves-Moorlag is overleden in 1971.