Lieuwe Visser

  • LieuweVisser1
  • LieuweVisser2
  • LieuweVIssser3
  • LieuweVIsser7
  • LieuweVIsser6
  • LieuweVIsser4
  • In Dorian Gray

De bas Lieuwe Visser werd geboren op 23 augustus 1939 in Diemen, Noord-Holland. Aanvankelijk was hij werkzaam als historicus, maar na de ontdekking van zijn zangkwaliteiten ging hij zang studeren bij Jo van de Meent te Amsterdam. Hij vervolgde zijn zangstudie bij Giorgio Favaretto aan de Academia di Santa Cecilia in Rome. Zijn opleiding voltooide hij bij de Studio van de Nederlandse Opera Stichting waar hij in 1973 debuteerde als Don Basilio in Il barbiere di Siviglia (Rossini).

Vervolgens zong hij vele rollen in een uitgebreid repertoire, van Monteverdi tot Loevendie. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, België, Frankrijk (Opera van Toulouse), Engeland (Glyndebourne Festival, 1981, Britten's A Midsummer Night's Dream), Oostenrijk (1980, Karinthischen Sommer in Ossiach) en de Verenigde Staten. Bij het zangconcours van Toulouse won hij een gouden medaille. In 1966 heeft hij meegewerkt aan het Holland Festival en daarna aan talrijke premières, o.a. Dorian Gray (1974, Wilde/Kox), Dr. Faustus (1985, K. Boehmer), Esmée, Gassir the Hero (1991, Loevendie), Noach (1995, G. Janssen), Roger Roger (Willem van Manen) en De naam van de roos (Kees Olthuis en Annie M.G. Schmidt). In 1983 werkte hij in het Centre Français Lyrique Paris mee aan de première van de opera Frankenstein van H.K. Gruber. Hij vertolkt in zijn zeer uiteenlopend repertoire zowel serieuze als bufforollen.

Zijn eerste schreden op het gebied van de liedkunst zette hij in de zestiger jaren met Rudolf Jansen, waarbij de naam Felix Nobel niet onvermeld mag blijven. Met dirigenten als Bernard Haitink, Edo de Waart, Hans Vonk, Bruno Maderna, Nikolaus Harnoncourt, Reinbert de Leeuw, Charles Dutoit en vele anderen trad Lieuwe Visser op in een uitgebreid concertrepertoire. Als verteller vertolkte hij o.a. alle daartoe geschreven werken van Arnold Schönberg. Voor zijn interpretatie van Theo Loevendie's Nachtegaal kreeg hij een Edison. Gedurende de jaren tachtig en negentig was hij de toonaangevende Nederlandse bas.

Lieuwe Visser was na zijn carrière als docent, hoofdvakleraar zang, verbonden aan het Maastrichts Conservatorium.

F.Busoni, Goethe-lieder: "Schlechter Trost", VARA 1982

 Lieuwe Visser overleed op dinsdag 4 Maart, 2014 in zijn woonplaats Amsterdam.