Harry van der Kamp

De bas Harry van der Kamp, geboren in Kampen, 1947 studeerde aanvankelijk recht en psychologie in Amsterdam voordat hij zijn zangstudie begon bij Max van Egmond en later bij Herman Woltman, Alfred Deller en Pierre Bernac.

Heden te dage is Harry van der Kamp internationaal bekend als een van de belangrijkste bas zangers in het solo en ensemble repertoire van de 14e t/m 18e eeuw. Hij trad op in veel opera's uit de barok periode, zoals van Peri, Agazzari, Monteverdi, Cavalli, Cesti, Purcell, Meder, Rameau en Händel en tevens in verscheidene opera's van latere datum, zoals van Mozart, Rossini, Berlioz en Hindemith.

Harry van der Kamp, bas Harry van der Kamp, bas Harry van der Kamp, bas

Hij is een voorvechter van het 17e en 18e eeuws repertoire voor bas solo en is opgetreden in ontelbaar veel oratoria, cantates en andere werk uit deze periode. Hij is tevens een toegewijd vertolker van het hedendaagse repertoire. Tijdens zijn carrière is Harry van der Kamp opgetreden met dirigenten als Nikolaus Harnoncourt (Bach, Mozart, Händel), Hans Vonk (Stravinsky, Weill), Sergiu Commissiona (Rossini, Verdi), Gustav Leonhardt (Bach, Monteverdi, Biber, Purcell), Ivan Fischer (Monteverdi, Zelenka, Schütz), Bruno Weill (Haydn, Schubert), Frans Brüggen (Bach, Schütz), William Christie (Monteverdi, Händel), Ton Koopman (Bach, Monteverdi, Mozart), Reinbert de Leeuw (Kagel, Milhaud, Hindemith, Schönberg), René Jacobs (Cavalli, Cesti, Monteverdi), Alan Curtis (Stradella, Bach, Händel) en met ensembles als 'the Hilliard Ensemble', 'Musica Antiqua Köln', 'Les Arts Florissants', 'Tragicomedia', 'La Petite Bande', 'The Orchestra of the Age of Enlightenment', 'Tafelmusik' en met het 'Huelgas Ensemble'.

Vanaf 1974 tot 1994 was hij lid van het Nederlandse Kamerkoor, waarvan hij tevens vanaf 1980 tot 1987 artistiek adviseur was. In 1984 stichtte hij zijn eigen ensemble, het 'Gesualdo Consort Amsterdam', voor uitvoeringen van muziek uit de vroege 17e eeuw en voor muziek uit de 20e eeuw. Het ensemble treedt met zijn concerten in Europa met groot succes op bij veel festivals voor vroege muziek.

Harry van der Kamp is als docent verbonden aan de 'Hochschule für Künste in Bremen', Duitsland en geeft veelvuldig masterclasses in verschillende Europese landen.

Claudio Monteverdi, Il ritorno d'Ulisse in patria, 'Superbo è l'uom'