Antoon Huijsman

Antonius Johannes (Antoon) Huijsman 1915-1998

Antonius Johannes (Antoon) Huijsman is geboren op donderdag 18 februari 1915 te Zaandam, als zoon van Johannes (Jan) Huijsman en Maria (Marie) Pelk. Antoon Huijsman vervulde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht en was gelegerd in Den Helder. Na zijn diensttijd werkte hij als machinebankwerker bij de artillerie inrichting bij de Hembrug. Antoon trouwde, 24 jaar oud, op woensdag 31 januari 1940 in Zaandam met Antonia Barbara (Tonie) van Biljouw. In het tweede jaar van de Tweede Wereldoorlog dook hij onder en verspreidde verzetsblaadjes. Eén van zijn hobby´s was voetballen. Hij speelde jaren achtereen in het eerste elftal van VVZ en speelde een aantal keren in het Noord Hollands elftal (o.a. in- en tegen Engeland).

Zijn andere hobby was zingen. Hij zong in de operette vereniging te Zaandam. Zijn eerste grote rol als solist destijds was Czaar Peter in Zar und Zimmermann van Albert Lortzing. Antoon wilde van zijn hobby zijn beroep maken en ging studeren aan de operaklas van het Conservatorium te Amsterdam. Hij betaalde zijn studie - hij had een gezin met drie kinderen - door te zingen in het Sonora Sextet in de Snip & Snap - Revue van René Sleeswijk. Antoon studeerde Cum Laude aan het conservatorium af.

Antoon, 2e van rechts

Antoon Huijsman deed mee aan het Internationale Vocalistenconcours Den Bosch waar hij een beurs won om 3 maanden in Venetië te gaan studeren. Om de reis er naar toe en zijn onderhoud te kunnen bekostigen sprong de burgemeester van Zaandam - Thomassen - Antoon financieel bij. Ook zijn vrouw en drie kinderen kregen hulp. Hij weigerde het aanbod van zijn lerares om in Verona te blijven zingen (hij wilde niet zijn leven lang 10% van zijn gage - een voorwaarde - af te staan).

Na een rondreis door Duitsland en België en bij diverse theaters in Düsseldorf en Köln voorgezongen te hebben werd hij in België door mevr. Mina Bolotine (directeur KVO van 1958-1961) als eerste solist aangenomen bij de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen. Mina Bolotine (geb. Wilhelmina Louise Verhoeven) geboren 20-04-1904 te Antwerpen en overleden 13-09-1973, eveneens te Antwerpen was een succesvolle mezzosopraan. Zij zong sinds 1937 in de Munt en trad in 1954 en 1955 op in Bayreuth.

Als Wolfram von Eschenbach in Wagner's Tannhauser

Bariton Antoon Huijsman trad in november 1957 op bij de KVO - Antwerpen november 1958 in 'Het meisje van Arles' (Cilea's Arlesiana). Hij zou gedurende 5 jaar bij de KVO-Antwerpen blijven zingen. Gedurende die periode vertolkte hij de grote bariton rollen als Don Fernando in Beethoven's Fidelio (29 november 1959); Don Carlos in La forza del destino (20 maart 1960); Graaf Lamoraal van Egmont van de Vlaamse componist Arthur Meulemans (6 october 1960); Graaf Almaviva in Figaro's Hochzeit (16 october 1960); Moruccio in d'Albert's Tiefland (18 mei 1961) en Markies de la Force in De dialogen der Karmelietessen van Francis Poulenc (15 october 1961).

In 1962 werd Antoon aangenomen door Paul Pella en Chris Burger bij Opera Forum te Enschede. Beiden waren een paar keer in Antwerpen naar hem wezen luisteren en waren het er unaniem over eens dat hij naar Enschede moest komen. Dit moest eerst wel aan de gemeenteraad voorgelegd worden, gezien de beperkte financiëen.

Dat zelfde jaar verhuisde de familie naar Enschede waar Antoon bij Opera Forum in september startte.

Hij debuteerde bij Opera Forum in 1962 als Graaf Luna in Verdi's opera 'Il trovatore'. In de ruim 10 jaar bij Forum trad Antoon in zo'n 30 producties op. Hij zong er uiteenlopende rollen als: Baron Ochs in Strauss' Rosenkavalkier; Michele in Puccini's Il tabarro; Rodrigo in Don Carlos; Zurga in Bizet's De Parelvissers; de titelrol in Jan Mul's Bill Clifford (5 october 1964, wereldpremière); Van Houten in Im weissen Rössl; Wolfram von Eschenbach in Tannhäuser; de titelrol in Nabucco; Don Alfonso in Cosi fan tutte; Ottokar in Der Freischütz; Don Fernando in Fidelio; vader Germont in La traviata; Baron Zeta in Die lustige Witwe; Sharpless in Madama Butterfly; Renato in Un ballo in maschera; de veerman in Curlew River (De Wulpenrivier) van Benjamin Britten; Schaunard in La bohème; Graaf Homonay in Der Zigeunerbaron en Bartolo in Il barbiere di Siviglia.

Zijn officiële afscheid bij Opera Forum vond plaats juni 1973 in Groningen met de rol van dokter Bartolo in Rossini's opera Il barbiere di Siviglia. In september dat jaar trad hij echter toch nog eenmaal op - om Opera Forum uit de brand te helpen - in de kleine rol van Schlemihl in Offenbach's 'Hoffmanns Vertellingen'.

Antoon als Holländer in Wagner's opera 'Der fliegende Holländer'

Na zijn pensionering bouwde hij luiten en gaf hij voor Forum nog opera-demonstraties op lagere scholen in en rond Enschede. De banden met Forum bleven dus nog vrij lang na zijn laatste voorstelling bestaan.

Antoon is overleden op donderdag 28 mei 1998 in Glanerbrug (nabij Enschede).