Huberte Vécray

Huberte Vécray, sopraan

De dramatische sopraan Huberte Vécray werd geboren op 16 september 1923 te Limbourg, een plaats nabij Verviers. Haar opleiding ontving zij aan het Conservatorium van Verviers, een studie die zij 7 jaar continueerde alvorens aan een professionele carrière als zangeres te beginnen. Op 21 juni 1946 - zij studeerde toen nog bij Louis Deru - ontving zij een medaille voor Lyrische Kunst. Na Verviers studeerde zij ook nog te Salzburg.

In 1946 debuteerde zij na een auditie, waarna zij gelijk geëngageerd werd, bij het Theatre de la Monnaie te Brussel. Zij debuteerde in de rol van Jaroslawna in 'Fürst Igor' van Borodin. Na dit debuut bleef zij als een der belangrijkste sopranen aan dit operahuis verbonden. In 1951 zong Huberte Vécray in de Franstalige première van Menotti's opera 'The consul' de rol van Magda Sorel. In 1954, eveneens in het Frans zong zij in de première van Benjamin Britten's opera 'Peter Grimes' de rol van Ellen Ford, in 1958 zong zij in de première van 'Don Juan de Manara' van Henri Thomas en in 1955 in de première van de opera 'Le Serment' van Alexandre Tansman.

Huberte Vécray als Floria Tosca (foto Henri Vermeulen

Als gast zong Huberte Vécray in 1953 bij de Grand Opéra Paris de rol van Elsa in 'Lohengrin', verdere gastoptredens bij de theaters van Vichy en Lausanne, het Opernhaus von Köln, in Kassel, Bordeaux, Londen en bij de opera's van Gent (1948/49 en 1954/60) en Antwerpen. Zij zong voornamelijk de rollen uit het dramatische repertoire, zoals Aïda, Rachel in 'La Juive' van Halévy, Leonore in Verdi's 'Il trovatore', Marguerite in 'Faust' van Gounod, Sieglinde en Brünnhilde in 'Die ring des Nibelungen', Cleopatra in 'Giulio Cesare' van Händel, Donna Anna in 'Don Giovanni', Maria in 'Friedenstag' en Elektra (titelrol) van Richard Strauss.

In Nederland zong Huberte Véctay slechts tweemaal bij een operauitvoering van de Nederlandsche Opera. De eerste keer op 21 januari 1958 in de Stadsschouwburg van Amsterdam in de titelrol van Tosca - afwisselend met Gré Brouwenstijn - en de tweede maal eveneens als Tosca op 10 oktober 1958.

Ook als concertzangeres maakte zij carrière. Na haar loopbaan gaf zij nog zangles in Verviers en Luik.

Als opnames van haar bestaan alleen privé opnames gemaakt bij diverse uitvoeringen.

Huberte Vécray als Leonore in de grote aria uit Beethoven's Fidelio: "Komm, Hoffnung", 1950