Ann Callens-Janssens

Ann Callens-Jansens

Ann Callens-Janssens, mezzo-sopraan is in Antwerpen geboren op 19-07-1970, in een gezin met interesse voor muziek, maar die interesse ging niet veel verder dan samen met papa rond de piano oude liedjes zingen. Beide ouders zongen ook in het parochiekoor. Van professionele muzikanten was er dus geen sprake. Wel grappig is dat zowel haar zus (Els Janssens, ook mezzo-sopraan) als zijzelf, nu professioneel met zang bezig zijn. De interesse van de ouders was uiteindelijk groot genoeg om hen ermee te steunen tot op het professionele podium.

Zij studeerde zang aan de muziekconservatoria van Gent, Antwerpen en Brussel Ze behaalde een eerste prijs voor operazang, een hoger diploma voor kamermuziek en een hoger diploma voor concertzang, met een grote onderscheiding. Ze volgde les bij Lucienne Van Deyck, Marie-Thérèse Maesen, Mireille Capelle, Ludovic De San, Claudine Arnaud en Greta De Reyghere.

Ann maakte deel uit van verschillende vocale ensembles, zoals het World Youth Choir, Goeyvaerts Consort, Collegium Vocale, Kölner Kantorei, Laudantes Consort, en ze zingt free-lance bij het Vlaams Radiokoor. De laatste jaren laat ze regelmatig van zich horen als soliste. Op haar repertoire vinden we verscheidene oratoria en cantates van Bach, het requiem van Mozart, het Gloria van Vivaldi, enz. In Duitsland zong ze het 'Magnificat' van Vic Nees, voor de Duitse radio bracht ze de mezzo-solo in de 'Koorsymfonie' van Beethoven.

Ann werd tweemaal laureate in de wedstrijd 'International Young Singer of the Year' in Llangollen, Wales, en ze won de eerste prijs in de 'Eisteddfodd' in Cardigan in de categorie 'folksong' en de derde prijs in de categorie 'Light Opera'.

Ann werkte reeds mee aan verscheidene muziektheaterproducties, waaronder 'De Opera' van Ignace Cornelis (met Theater 'Het Gevolg'); 'Karel ende Elegast' van Wannes Vande Velde (met poppentheater 'De Spiegel'); 'Trouble in Tahiti' van Leonard Bernstein (met de 'lyrische kunst' o.l.v. Cecile Leleux). Bovendien luistert ze concertprogramma's op. Muzikanten waarmee ze op dit moment mee samenwerkt zijn Griet Dodion, pianiste (een gevarieerd Liedprogramma), Kazuhiko Yazawa, pianist (Debussy, Fauré, Schumann, ...) en Lieve Lecluyse, fluitiste (Roussel, Holst, Telemann, Vaughan Williams, ...). Andere programma's met cello, viool, orgel, gitaar, gospelkoor, ... zijn ook opvraagbaar.

Ann Callens-Jansens, zingend

Ann Callens-Jansens, zingend

Ann Callens-Jansens, zingend

Ann tijdens een liederenavond

links naar haar eigen sites:

www.servimed.be/ann

groups.msn.com/AnnCallensJanssens