Ans Stroink

" ... een kunstenares met een prachtig orgaan is de alt-zangeres Ans Stroink ... "
G.S. de Bossan, in Nederlandsche zangeressen, Juli 1941

In Den Haag werd op 23 maart 1937 een concert georganiseerd door Stichting Excelsior. Onder leiding van Otto Glastra van Loon werden door het Nederlands kamerorkest met de alt Ans Stroink vier orkestliederen van Linda Bandara uitgevoerd. [ ... ]

Hier volgen enkele recensies van dit concert:

" ... Derde noviteit: vier liederen voor alt, strijkers, blazers en gamelan van Linda Bandaro [ ... ] Mevrouw Ans Stroink vertolkte de liederen met zeer prijzenswaardig begrip; zij is in het bezit van een welluidend orgaan dat uitstekend geschoold is. Glastra van Loon droeg zorg voor een goede orchestrale medewerking, doch ook hier had hij het instrumentale volume iets kunnen reduceeren. Compositie en uitvoering hebben veel succes verworven. Mevr. Linda Bandaro verscheen voor het podium om voor den bijval te danken, en haar, evenals de zangeres werden bloemen aangeboden ..."

Ans StroinkAns Stroink

De alt Ans Stroink werd op 23 februari te Zwolle geboren. Zij ontving haar zangopleiding aan het Amsterdamse Conservatorium. Tot haar leraren behoorden o.a. de tenoren Jos Tijssen en Jacques van Kempen. In de jaren tussen de beide wereldoorlogen trad zij veelvuldig op als liederenzangeres, haar repertoire vaak in de originele talen ten gehore brengend, o.a. liederen van Moussorgski, Sibelius, Gretsjaninow en Stravinski. Van de laatst genoemde componist zong zij meerdere werken in de Nederlandse première. Tot haar begeleiders behoorden o.a. de tenor Hendrik C. van Oort en de componist Julius Röntgen. Ook met de grote orkesten trad zij dikwijls op, waaronder het Concertgebouw Orkest. Van Nederlandse componisten vertolkte zij liederen van Alphons Diepenbrock, Hendrik Andriessen, Ernest W. Mulder en Piet Ketting. Tevens was zij lid van het ensemble van Felix de Nobel: Het Nederlands Kamerkoor. In oktober 1987 vierde dit koor zijn 50-jarige bestaan. Het concert in het Amsterdams Concertgebouw werd bijgewoond door Kamerkoor-leden van het eerste uur, onder wie Roos Boelsma, Annie Hermes, Ans Stroink en Bram Keereweer.

Ook als operazangeres is Ans Stroink actief geweest. Zij vertolkte hoofdrollen in Carmen, Samson et Dalila, Gianni Schicchi (Zita, 1941), Zauberflöte (3e dame, 1939) en in Wagner opera's (Die Walküre, Waltraute, 1939), van de laatste componist ook voor de radio. In 1928 heeft Ans Stroink een tournee gemaakt door het toenmalige Nederlands-Indie (Java en Celebes), wederom met veel Nederlandse werken. Aan het Amsterdams Conservatorium is zij 25 jaar hoofddocente geweest. Ook aan de muziekschool van Arnhem heeft zij les gegeven.

Ans Stroink woonde in Bilthoven. Zij is daar overleden in 1987.

Ruth Horna, Gre Brouwenstijn en Ans Stroink

Ans Stroink samen met Ruth Horna en Gré Brouwenstijn als de drie dames in Mozart opera Die Zauberflöte. Een uitvoering van de Nederlandsche Operastichting o.l.v. Johannes den Hertog te Rotterdam, Groote Schouwburg, 1939