Gre Brouwenstijn - discografie & recensies

Belangrijkste plaat-opnamen:

Gré Brouwenstijn sings Verdi
Wiener Symphoniker o.i.v. Rudolf Moralt
o.a. met Frans Vroons duet uit 'Un Ballo : 'Teco io sto'
Philips GO5368R
 
'Wie nahte mir der Schlümmer'
'Ah Perfido'
Residentie-orkest o.l.v. Willem van Otterloo
Philips SO6019R
 
Operatic Highlights
'Oberon' Rezia's aria
'Cavalleria Rusticana' Voi lo sapete
Radio Philharmonisch orkest o.l.v. Paul van Kempen
Philips NOO119L
 
Verdi aria's o.l.v. Wilhelm Lobner
Philips NOO712R
 
Gré Brouwenstijn sings Verdi and Wagner
Wiener Symphoniker o.l.v. Rudolf Moralt
Philips AOO386L
 
Höhepunkte der Oper 'Freischütz' Carl Maria von Weber o.l.v. Heinrich Hollreiser
met Rosl Schwaiger, Waldemar Kmennt, Walter Berry
Philips GO3094L
 
Tiefland - d'Albert
o.l.v. Rudolf Moralt, met Paul Schöffler, Oskar Czerwenka, Ebarhard Wachter, Hans Hopt
Philips AOO413/14 L
 
'Die Walküre', Wagner
o.l.v. Erich Leinsdorf met Birgit Nilsson, Rita Goir, John Vickers, Georg London
RCA LM6706-C/1-5
 
Gré Brouwenstijn 'Famous Operatic Arias'
Beethoven, Verdi, Puccini, o.l.v. Leo Driehuys
His Master's Voice SCLPH113

Beethoven: Symfonie no.9. o.l.v André Cluytens. Uitvoerenden: Gré Brouwenstijn, Kerstin Meyer, Nicolai Gedda en Frederick Guthrie. Koor van St. Hedwig's Kathedraal, Berlijn

Afscheid Gré Brouwenstijn. aria's uit: Tannhauser, Lohengrin, Der Fliegende Holländer, Don Carlos, Il Trovatore en La Forza del Destino.
Philips 6833039

CD uitgaven:

Portret Gré Brouwenstijn. 2CD set. O.a. Verdi, Wagner en Weber.
Philips 462 071-2
 
Gré Brouwenstijn. Wagner. Verdi. Beethoven.Weber. Philips Legendary Classics 426 031-2
 
Don Carlos, Verdi. 3CD set. Gré Brouwenstijn, Fedora Barbieri, Tito Gobbi, Boris Christoff en Jon Vickers.
Myto 3 MCD 941.97 (3) Bekroond met een 10 in 'Luister'.

Gré Brouwenstijn - Giuseppe Verdi scenes-arias Verona 27056

Gré Brouwenstijn - Fidelio, Un Ballo, Don Carlo, Otello, La Forza, Gianni Schicchi, Tosca
EMI 7243 5 65823 2 3 .
 
Wagner: 'Die Walküre' Gré Brouwenstijn (Sieglinde), John Vickers ( Siegmund), Georg London (Wotan), Birgit Nilsson ( Brünhilde). Dirigent Erich Leinsdorf. Bekroond met een 10 in 'Luister'.
Decca 430 391-2 (3 cd).
 
Verdi: Un ballo in maschera. Live uit Amsterdam. Holland Festival 1958
Gré Brouwenstijn (Amelia), Giuseppe Zampieri, (Riccardo), Scipio Colombo (Renato), Anny Delorie (Ulrica), Eugenia Ratti (Oscar), Jos Burcksen, (Silvano), Guus Hoekman (Samuel), Gerard Groot (Torn), Chris van Woerkom (Giudice), koor en orkest van de Nederlandse Opera o.l.v. Francesco Molinari-Pradelli.
Globe GLO 5109 (2) Bekroond met een 10 in 'Luister'.
 
Tosca, Giacomo Puccini Dirigent: Roberto Benzi
Uitvoerenden: Gre Brouwenstijn , Ermanno Mauro, Pieter Van Den Berg, Nico Boer, Jan Derksen
Globe GLO ??
 
Richard Wagner, Ring des Nibelungen, Bayreuth 1946 Dirigent: Hans Knappertsbusch. Uitvoerenden: Gre Brouwenstijn (als: Sieglinde, Freia en Gutrune), Arnold van Miill, Asrid Varnay, Wofgang Windgassen, Hans Hotter, Joseph Greindl, e.a.
Label: Music & Arts Program - #4009 13 discs.
 
Wagner: Tannhauser, Bayreuth 1955, dirigent: Andre Cluytens, uitvoerenden: Toni Blankenheim, Gre Brouwenstijn , Dietrich Fischer-Dieskau, Josef Greindl, Alfons Herwig, Volker Horn, Schoneberger Sangerknaben, Gerhard Stolze, Josef Traxel, Wolfgang Windgassen , Herta Wilfert
Label: Melodram - #10055

Nederlandse Diva's: Een verzamel cd - uitgebracht door 'Kruidvat', waarop Gré Brouwenstijn vertegenwoordigd is met 5 aria's uit opera's van Verdi , Puccini en Mascagni - ruim 35 minuten live opnames, meer informatie bij verzamel cd's.

Tosca, PucciniRing des Nibelungen, WagnerDon Carlos, Verdi

Recensies:

Recensie 'Luister' naar aanleiding van het verschijnen van 4 cd's in de serie Dutch Masters.

Gré Brouwenstijn: natuurlijk is zij, met haar allure en haar repertoire te groot voor één cd. Het werd dan ook een dubbel-cd, met opnamen uit de jaren vijftig. Vooral Verdi en Wagner zijn sterk vertegenwoordigd. Wat we hier van Brouwenstijn horen is veelzijdig, vaak indrukwekkend, maar ook wisselvallig. Beethovens 'Ah Perfido' bevat nogal wat onbeheerste hoge tonen en in twee aria's uit Webers Freischütz laat de intonatie te wensen over. Dan is er - groot contrast - een werkelijke schitterend, met een superieur legato gezongen ballade van Senta (Der fliegende Holländer). Vreemd, die verschillen, want dit alles speelde zich toch in ongeveer dezelfde tijd af.
Philips 462 071 2(2).

Live uit Amsterdam: Verdi: Un ballo in maschera.

Gré Brouwenstijn (Amelia), Giuseppe Zampieri, (Riccardo), Scipio Colombo (Renato), Anny Delo-
rie (Ulrica), Eugenia Ratti (Oscar), Jos Burcksen, (Silvano), Guus Hoekman (Samuel), Gerard
Groot (Torn), Chris van Woerkom (Giudice), koor en orkest van de Nederlandse Opera o.l.v. Francesco Molinari-Pradelli.
Globe GLO 5109 (2)
Uitvoering 10 - Opname hist.

Recensie 'Luister' december 1993, recensent Paul Korenhof

Gré Brouwenstijn

Hier hebben we eindelijk en in uitstekende kwaliteit (uitmuntende orkestklank, schitterende prominente stemmen) een van de grote avonden uit ons naoorlogse muziekleven, [ ...... ]. Zampieri behoorde met Raimondi en Campora tot de tenoren die het in populariteit moesten afleggen tegen Del Monaco, Di Stefano en Bergonzi. [ ..... ] zijn 'koning Riccardo' [ .... ] is exemplarisch: een muzikale en uitmuntend fraserende spinto-tenor met een helder timbre en uitmuntende Verdi-stijl, [ .... ]. Scipio Colombo was lang een van de grote sterren van de oude Nederlandse Opera- [ ..... ]. Alleen al zijn Renato maakt deze dubbel-cd [ ....... ] de aanschaf waard. Eugenia Ratti [ ..... ] lijkt als Oscar geboren en de schromelijk door de plaatindustrie ondergewaarde Anny Delorie zet een Ulrica neer waarvoor iedere huidige mezzo, [ ....... ] een diepe buiging kan maken. Eveneens op internationaal niveau zijn Guus Hoekman en Gerard Groot als de beide samenzweerders, en het is heerlijk ook Jos Burcksen weer te horen, al was het maar in het rolletje van Silvano. En dan Gré Brouwenstijn! [ ...... ] een Verdi-sopraan par excellence met een altijd even warm timbre en een onvoorstelbare intensiteit, die bovendien door de grote legatobogen zeilt als werkelijk niet één zangeres van dit moment. Of het nu gaat om Amelia's smekende 'Consentimi, o Signore' of het extatische 'Ma tu, nobile'. De tweede akte heb ik van geen sopraan ooit mooier gehoord. Daar komt dan bij dat dit een van die bijzondere avonden was (Stadsschouwburg Amsterdam, 25 juni 1958) waarbij iedereen tot het uiterste ging en niets mislukte, mede door de enorme greep en de drijvende kracht van Molinari-Pradelli. En dit niveau was toen normaal, zelfs in Nederland... (ADD - 2.06') - P.K.

Recensie 'Luister' mei 1994, recensent Paul Korenhof

Verdi: Don Carlos.

Boris Christoff (Filippo II), Jon Vickers (Carlo), Tito Gobbi (Rodrieo), Michael Langdon (Inquisitore), Gre Brouwenstijn (Elisabetta), Fedora Barbieri (Eboli) e.a., koor en orkest van het Royal Opera House Covent Garden o.l.v. Carlo Maria Giulini.

Verdi: Un ballo in maschera (sel.).

Carlo Bergonzi (Riccardo), Lorenzo Saccomani (Renato), Rita Orlandi Malaspina (Amelia), Adriana Lazzarini (Ulrica), Daniela Mazzuccato (Oscar) e.a., koor en orkest van het Teatro La Fenice o.l.v. Nino Sanzogno.

Myto 3 MCD 941.97 (3) - Cat. B

Uitvoering 10 - Opname (live)

Twee recente uitgaven van Myto (distributie sinds kort via Econa) besteden aandacht aan de vorig jaar (1993) overleden Boris Christoff. Attila (Florence I dec.'62) en de interessantere Don Carlos die Giulini in mei '58 in Londen dirigeerde in de enscenering van Visconti en met een bezetting die voor tachtig procent ideaal en voor twintig procent bijna ideaal genoemd kon worden. [ ...... ]. Belangrijk is ook dat de Fontainebleau-akte in ere hersteld werd, zij het met de nodige coupures, want aan een min of meer complete Don Carlos was men nog niet toe (zelfs het slot van de kerkerscène ontbreekt!). Ook voor Brouwenstijn, in stem en verschijning de geboren Elisabetta [ .... ] werd het een glorieuze avond. Tot het einde van haar carrière zou dit een van haar grote rollen blijven. Twee andere 'naturels' in de cast waren de zwagers Gobbi en Christoff, de eerste in een rol waaraan hij meer diepte wist te verlenen dan enige andere bariton, de andere in de rol die na Boris Godoenov zijn beroemdste vertolking werd en hem nog meer op het lijf geschreven was. [ ... ]. Niet minder imponerend was de felle Eboli van Barbieri en als ik Vickers niet als 'de ideale Don Carlos' bestempel, is dat alleen omdat toen ook Bergonzi in de bloei van zijn jaren was. [ ...... ]. De klank begint met een wisselend volume in I, maar dat trekt bij en er is geen reden waarom de liefhebber dit historisch document niet in huis zou halen. Zelfs niet de incidentele, lichte 'overspraak'. (De hond in II hoort bij de enscenering, al was het blaffen niet ingecalculeerd.) Als toegift fungeert een uitgebreide selectie uit een Ballo (Venetië, 31 jan. '71), waarin Bergonzi zijn superioriteit als de elegantste Verdi-tenor van zijn tijd (en later...) nog eens onderstreept. - P.K.