Bernard Kruysen

De bariton (René) Bernard Kruysen (Kruijsen), stamt af van een artiesten familie. Hij werd geboren op 28 maart, 1933 in Montreux, Zwitserland als zoon van een Nederlandse schilder. Hij bracht zijn jeugd voornamelijk door in het Franstalige deel van Zwitserland. Misschien werd hier reeds de kiem gelegd voor zijn latere voorkeur voor het Franstalige liedrepertoire. Reeds op 7-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert. Hij wilde aanvankelijk schilder worden, net als zijn vader en studeerde daarvoor op de 'Academie van Beeldende Kunsten' te Den Haag. Maar deze keuze veranderde en na aanvankelijk zanglessen gevolgd te hebben bij Herbert Raideck vervolgde hij vanaf 1953 zijn zangstudie op het conservatorium te Den Haag. Een beurs van de Franse regering stelde hem in staat zijn studie te vervolmaken bij de pedagoog Pierre Bernac.

Bernard Kruysen

In Parijs ontving hij voor zijn resultaten de Gabriel Faurée Prijs. Alhoewel hij zijn debuut maakte bij de opera en tevens regelmatig optrad in oratoriums en concerten, werd hij toch het meest bekend door zijn recitals, speciaal met het Franse lied repertoire. Hij was een nauwgezet zanger, met een volle, gepolijste stem, in balans met de details en de strekking van de liederen die hij vertolkte. In Frankrijk werd hij gewaardeerd als een van de grootste lied-vertolkers en meerdere van zijn opnamen ontvingen prijzen. In 1962 ontving hij de Grand Prix du Disque voor zijn voortreffelijke vertolking van liederen van Debussy. Hij gaf onder andere recitals met Poulenc en Hans Henkemans, en werkte nauw samen met de pianist Noël Lee. In 1967 maakte hij zijn eerste succesvolle tournee door de Verenigde Staten.

Op het operatoneel verscheen hij slechts enkele malen. Hij trad o.a. op in Leoncavallo's 'Il Pagliacci' als Silvio, 1959, in Bizet's 'Les pêcheurs de perles' als Zurga, 1971 en in 1973 met een amateur-orkest in Moniuszko's 'Halka' als Janusz, in de Poolse taal! In 1976 trad hij op in Purcell's 'Dido en Aeneas' als Aeneas en tenslotte in Massenet's 'Cendrillon', 1987 als 'Le roi'. Tevens vertegenwoordigde hij zijn land op het wereldkampioenschap 'onder water vissen' en maakte hij onder water films met door hem zelf ontwikkelde apparaten.

Bernard Kruysen maakte talloze opnames voor labels als Epic, Valois, Westminster, Philips, Telefunken en Eurodisc, waaronder opnames van Bach cantates, maar voornamelijk toch van liederen en dan vooral het Franse repertoire.

Bernard Kruysen