Cora Burggraaf

Cora Burggraaf, mezzosopraan(foto Marco Borggreve)

Cora Burggraaf is in 1977 in het Brabantse Oosterhout geboren en verhuisde op haar 17e naar Den Haag om daar haar opleiding te volgen aan het Koninklijk Conservatorium, waar zij studeerde bij Maria Acda en afsluitend cum laude afstudeerde. Hierna ging zij in Engeland studeren bij de Benjamin Britten International Opera School aan het Royal College of Music bij Lillian Watson, en zij sloot haar studie af bij de National Opera Studio in 2004. Naderhand volgde zij nog masterclasses bij Elizabeth Söderström, Margo Garrett, Thomas Quasthoff, Roger Vignoles, Thomas Hampson en Sir Thomas Allen.

Cora Burggraaf won in 2001 de tweede prijs bij de National Mozart Competition, in 2003 het Miriam Licette Scholarship en de Maggie Teyte Prize. In 2004 won zij bij het 45e Internationale Vocalisten Concours van 's Hertogenbosch de tweede prijs. Als finaliste hiervan werd zij omschreven als 'een dame met een uitdagende brutaliteit en een stralend stemgeluid'.

Haar concertuitvoeringen omvatten tot nu toe o.a. optredens met de London Mozart Players onder leiding van Andrew Parrott, een concert met moderne muziek in Tokyo met het Maarten Altena Ensemble en concerten in het Tanglewood Centre, inclusief de sopraansolo in Bach's 'Magnificat' onder Seiji Ozawa.

Verder o.a. recitals in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Wigmore Hall, de Linbury Studio; Mozart 'Mis in C mineur' en Andriessens 'Miroir de peine' met het Radio Kamer Orkest olv. van Jaap van Zweden; de wereldpremière van de georchestreerde versie van Barber's 'Hermit Songs' met het Limburg Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard, concerten met het Combattimento Consort en concerten in Theatre de Champs-Elysees in Parijs.

Recentelijk zong Cora Burggraaf met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in John Adam's 'Grand Pianola Music' en zong zij als Ismene in Gluck's 'Alceste' in het Amsterdams Concertgebouw met het Radio Kamerorkest onder leiding van Frans Brüggen. Zij trad tevens op met het Ensemble Matheus en Jean-Christophe Spinosi in Brest en Parijs.

Cora gaf tevens regelmatig recitals in Nederland, Frankrijk en Engeland. In het seizoen 2005/06 zong zij o.a. tijdens het Gergiev Festival in Rotterdam, in een concertante uitvoering van Mozart's 'Zauberflöte' onder Jean-Christophe Spinosi, in de 2e acte van 'Parsifal' onder Ingo Metzmacher met het Radio Filharmonisch Orkest, in 'La Resurezzione' met het Combattimento Amsterdam, en trad tevens op in recitals in de Wigmore Hall, London en in het Concertgebouw van Amsterdam.

Cora trad ook in meerdere opera's op: in Mozart's 'Zauberflöte' (Papagena) met het BBIOS (Benjamin Britten International Opera School, Royal College of Music London), in Handel's 'Agrippina' (Poppea) voor de London Handel Society, in 'Le nozze di Figaro' (Susanna) met de British Youth Opera onder directie van Dominic Wheeler, in 'A Midsummernight's Dream' (Helena) met BBIOS, in Mozart's 'Il Re Pastore' (Aminta) met de Classical Opera Company onder Ian Page, in Mozart's 'Don Giovanni' (Zerlina) met BBIOS onder Sir Colin Davis, in 'Dido' (Belinda) voor de Académie Aix-en-Provence, in 'Tamerlano' (Asteria) in Bordeaux onder Emmanuelle Haïm. Haar debuut als 'Zdenka' in Strauss' 'Arabella' in de Garsington Opera leverde haar uitstekende recensies op, evenals haar debuut in Covent Garden als Bella in 'Tippett's Midsummer Marriage', waar zij tevens onderscheiden werd als 'Most Promising Newcomer of the Year' door de Observer.

„Een droom komt uit. Het is absoluut geweldig om hier te mogen werken", zegt Cora Burggraaf vol vuur. "Het is ook niet niks. De route van het jeugdkoor De Oosterhoutse Nachtegalen naar het Londense Royal Opera House wordt niet door iedereen afgelegd"

In het seizoen 2007/2008 trad zij o.a. op als Susanna in Mozart's Figaro bij de San Francisco Opera, Zerlina in Mozart's Don Giovanni bij de Nederlandse Opera, Anne Truelove in Stravinsky's 'The Rake's Progress' in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en in september 2008 als Stéphano in Gounod's 'Roméo et Juliette' in Salzburg onder Yannick Nézet-Seguin.

Coro Burggraaf als Stéphano in 'Roméo et Juliette' van Gounod op YouTube.

Verdere toekomstige engagementen zijn o.a. Beethoven 'Missa Solemnis' met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Seguin; recitals in Wigmore Hall, Barcelona, New York en Montreal; 'Le nozze di Figaro' (Cherubino) voor Welsh National Opera; Stéphano (Roméo et Juliette) in de ZaterdagMatinee van het Concertgebouw, en een hoofdrol in een nieuwe opera van Peter Eötvös in de Bayerische Staatsoper, München. Ze is gekozen als 'Rising Star' voor de ECHO (European Concert Hall Organisation) Serie 2009/2010.

bronvermelding: IMG Artists; Askonas Holt (haar nieuwe agentschap)

Persoonlijke website Cora Burggraaf: https://www.coraburggraaf.com/

Cora Burggraaf, mezzosopraan(foto Marco Borggreve)

 

Cora Burggraaf, mezzosopraan(foto Maartje Geels)