Tilia Hill

Tilia Hill, sopraan

Tilia Hill (geb. Johanna van Linden van den Heuvell) werd op 5 Mei 1872 te Vlaardingen geboren. Zij kreeg al vroeg pianoles en trad ook vaak in haar geboorteplaats op als pianiste. Aanvankelijk bleek er geen aanleg voor de zangkunst, maar uiteindelijk openbaarde die gave zich dan toch. Zij ging zangles nemen bij Mevr. Schlosser-Jaïde te Rotterdam. Na twee jaar werd zij leerlinge van Bertha Zegers Veeckens te Utrecht, die haar ook voor het eindexamen van de Maatsch. ter Bevordering der Toonkunst opleidde. Vervolgens studeerde zij nog bij Jeanne v. Oldenbarnevelt te Berlijn, en nog enige tijd bij Raimond von zur Mühlen, eveneens te Berlijn.

Haar debuut maakte zij met een liederen avond te Den Haag. Zij zong aanvankelijk ook opera, o.a. in 'Parsifal' onder Viotta (Zaubermädchen, 1905), in de 'Barbier van Bagdad' (Cornelius) onder Wagenaar (Margiane, 1907), maar vooral liederen en in oratoria. Haar oratoriumrepertoire was zeer groot, van Bach - ook cantates - tot Verdi. Behalve in Nederland trad Tilia Hill op in vele steden van Duitsland, maar ook in België en in Rusland. Zij zong onder leiding van dirigenten als Nikisch, Strauss, Muck, Mengelberg en Kes. De componist Max Reger had Tilia Hill uitgenodigd enkele van zijn liederen te zingen op een van zijn concerten. Bij de repetitie van een er van zij hij: " Bis jetzt konnte ich das Lied nie gut ausstehen und ich bedauerte, es auf dem Programm zu sehen, aber wie Sie es singen, finde ich es zum ersten male schön". Behalve het meer bekende repertoire, dat bij Tilia Hill reikte van Bach, Beethoven, Berlioz, Brahms, Haydn, Händel, Liszt, Mendelssohn, Mozart, Schumann tot Verdi, zong zij ook modern repertoir, zoals liederen van Gerard von Brucken Fock, van Bertha Frensel Wegener-Koopman en van Leo Michielsen.

In 1912 zong zij 'ten paleize' in een liederenavond voor Koningin Wilhelmina:

"15 Maart werden wij voor de 2e Musicale soirée uitgenodigd. Voor deze werden ook alle diplomaten gevraagd. Wij hoorden Louis Zimmerman vioop spelen en Tili Hill beeldig zingen al was de keuze harer stukken niet bijzonder"

15 Maart 1912, uit de dagboeken van Cornélie, barones van Wassenaer, geb. barones van Boetzelaer (1868-1916), dame du palais van koningin Wilhelmina.

Tilia Hill vestigde zich voor langere tijd in Berlijn, van waar uit zij haar concertreizen maakte, heeft ook nog in Brussel gewoond, maar kwam uiteindelijk toch weer terug naar Nederland. Zij was gehuwd met notaris Georg Albert Kuhn (Waldenberg 12-2-1869/Amsterdam 28-8-1942).

Tilia Hill overleed op 17-12-1939 te 's-Gravenhage.