Hanneke van Bork

Bork-Hanneke-van-1Photo-Abtsede-1 copy

Hanneke van Bork werd in 1931 te Amsterdam geboren. Zij maakte bij De Nederlandse Reisopera haar debuut op 10 maart 1955 in de kameroperaIl Het verzwegen huwelijk ( matrimonio segreto) van Domenico Cimarosa. Zij vertolkte hierin de rol van Carolina. Haar carrière speelde zich vervolgens voornamelijk in het buitenland af. Zij zong bij de operahuizen van Biel, Innsbruck, Graz en Braunschweig. Van 1962 tot en met 1966 was zij geëngageerd bij het Stadtheater von Basel. In 1968 trad zij op bij het Glyndebourne Festival in Cavalli's L'Ormindo. Decca maakte hier een opname van. Van Bork zong tevens in gastoptredens bij de Nederlandse Opera en zong ook bij het Holland Festival. In 1968 zong zij bij de Nederlandse Operastichting in een uitvoering van Mozart's Die Zauberflöte de rol van Pamina. Bij deze uitvoering waren de mede uitvoerenden: Cristina Deutekom (die Königin der Nacht), Marco Bakker (Papageno), Pieter van den Berg (Sarastro), Andor Kaposy (Tamino) en Ans Philippo (Papagena). Hanneke van Bork vertolkte in de periode 1968 tot 1981 in Nederland o.a. de volgende rollen: Sicle (L'Ormindo, Cavalli), Micaele (Carmen, Bizet), Elsa von Brabant (Lohengrin, Wagner), Fiordiligi (Cosi fan tutte, Mozart), Donna Anna (Don Giovanni, Mozart), Zij gaf ook aan het eind van haar carrière gedurende kortere tijd les aan het Utrechts Conservatorium. Daarna hield zij alleen nog maar bezig met wat lesgeven en recitals.

Haar repertoire omvatte een groot aantal rollen en er bestaan verscheidene plaatopnames van, o.a. een Decca opname van Die Zauberflöte, met Dietrich Fischer Dieskau en Cristina Deutekom. Dirigent is Georg Solti. Ook maakte Decca in Glyndebourne een opname, verschenen op Argo ZNF 8/10(3) van Pietro Francesco Cavalli's L'Ormindo met Hanneke van Bork als Sicle.

" .. daardoor ontstond een muzikaal festijn van hoge orde, waarin zich titelvertolker John Wakefield (Ormondo) en de Nederlandse sopraan Hanneke van Bork zich nog onderscheiden en dat vooral liefhebbers van het Monteverdi-idioom bijzonder zal aanspreken .." n.b. Cavalli was een leerling van Monteverdi (J.L.)

Luister maart 1969, K.A.P.

Tevens bestaan er van haar opnames van Bach en van Rossini:

Petite Messe Solennelle op Erato STU 70455/56 (2). De recensie van deze opname is niet lovend, maar Hanneke van Bork wordt wel geprezen: ".. De solisten zijn redelijk tot goed met "onze" Hanneke van Bork als een uitmuntend vertolkster van de sopraan partij. Margaret Lensky's (alt) vertolking is iets minder mededeelzaam, maar mag toch louter vocaal zeker gehoord worden .." Over de twee anderes solisten: de tenor (Serge Maurer), " .. in het hoge register flink forceren ..", en bas (Jamis Loomes) " .. droog als gort .." is de recensent 'minder' lovend.

Luister januari 1969, K.A.P.

Hanneke van Bork is op 3 mei 2003 te Utrecht overleden, kort voor haar 50-jarig huwelijksfeest.

Bronvermelding: o.a. Rudi Van den Bulck, B. Goudsmit-Van Bork

J.S.Bach, Magnificat BWV 243, Et exultavit hh: