Hélène Ludolph

Hélène Ludolph-Geijsen (1901-1977)

Hélène Ludolph werd geboren op 31 maart 1901 te Antwerpen. Zij kwam na de Eerste Wereldoorlog, op jeugdige leeftijd naar Nederland, waar zij zich vestigde zich in Haarlem. In Nederland ontving zij haar gehele muzikale opleiding. Haar zangstudie voltooide zij bij de bekende zangpedagoge Cornélie van Zanten. Zij trad al spoedig met veel succes in binnen- en buitenland (o.a. samen met pianist Richard Boer in Bern, Parijs en Brussel) op als oratorium- en liederenzangeres en verleende haar medewerking bij tal van eerste uitvoeringen, o.a. bij composities van Hendrik Andriessen, Alphons Diepenbrock, Willem Pijper, Arthur Bliss, Debussy, Hindemith, Messiaen, Poulenc, enz. Op 3 februari 1938 trad zij in het Concertgebouw op met Drie liederen uit Tagore's 'Der Gärtner', composities van Jan van Gilse, onder leiding van de componist en in Beatrijs van Willem Landré onder Van Beinum. Haar mooie stralende stem, voordracht en muzikaliteit werden zeer geroemd. Ook voor de radio - in binnen- en buitenland (o.a. voor Radio Bazel, samen met pianist Rutger Schoute) - trad zij vele malen op.

Ook aan een film heeft Hélène Ludolph meegewerkt, in studio Denham bij Londen in de film Myrthe en de demonen, waar zij samen met het Londens Symphonie Orkest en een groot jongens- en mannenkoor de slotscène van de film zong.

In de periode 1939-1946 was Hélène Ludolph verbonden aan het Nederlands Kamerkoor van Felix de Nobel. Dit koor werd in 1939 opgericht en bestond uit zangeressen als Corry Bijster, Greet Koeman, Roos Boelsma, Annie Hermes, Jo van de Meent en zangers als Michel Gobets en Lucien Louman. Later zongen ook José Candel, Dora Lindeman, Guus Hoekman, Lex Karsemijer, Ans Stroink en Frans van der Ven in dit koor. Met ingang van het seizoen 1946-1947 verliet Hélène Ludolph het koor, zij trad toen al veelvuldig solistisch op als oratorium en concertzangeres.

Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor, 9 januari 1939, Haarlem

Van links naar rechts: Felix de Nobel, Greet Koeman, Dora Schrama, Corry Bijster, Hélène Ludolph, Roos Boelsma, Annie Hermes, Jo van de Meent,

Michel Gobets, Kees Smulders, Ab Dana, Boris Pelski, Willem van Sante en Lucien Louman.

Het Nederlands Kamerkoor, 9 januari 1939, Haarlem Van links naar rechts: Felix de Nobel, Greet Koeman, Dora Schrama, Corry Bijster, Hélène Ludolph, Roos Boelsma, Annie Hermes, Jo van de Meent, Michel Gobets, Kees Smulders, Ab Dana, Boris Pelski, Willem van Sante en Lucien Louman.

 

Hélène Ludolph, sopraan

Ze heeft een enkele keer in de opera gezongen: in De reis naar China van François Bazin op 11 februari 1930 in de Hollandsche Schouwburg te Amsterdam, als Marguerite (Faust, Gounod) op 15 december 1939 in de Groote Schouwburg te Rotterdam en als Elsa (Lohengrin, Wagner) op 3 april 1940 in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen te Den Haag. Deze laatste twee voorstellingen waren bij het Nederlandsch Opera Ensemble van Chris van Dam, een gezelschap dat opereerde van 1936 tot 1941. Daarbij bleek, dat zij ook voor deze tak van de zangkunst een grote aanleg bezat.

Van Hélène Ludolph heeft "His Masters Voice" een grote serie grammofoonplaten - waarbij van belangrijke Nederlandse componisten - van haar stem opgenomen.

Alphons Diepenbrock: "De klare dag", opname 1931: