Dora Lindeman

... Dora Lindeman, een sopraan waarvan je achterover viel, zo mooi. Léon Combé was ook een hele goeie bariton. En Luuk Louman, een prachtige bas-bariton. U moet niet vergeten, in de oorlog was niemand van ons lid van de Kultuurkamer. Dus we zongen stiekum ... "

Bram Kereweer, koorlid van Felix de Nobel's Kamerkoor, interview maart 1989, Cantus Nobilitas.

Dora Lindeman, sopraan

De sopraan Dora Van Doorn-Lindeman werd geboren te Waddinxveen op 16 mei 1918. Zij studeerde eerst bij Aaltje Noordewier-Reddingius (1868-1949), later bij Pierre Bernac te Parijs. Zij debuteerde te Dordrecht in 1941. Dat was het begin van een succesvolle carrière. Zij werd in de 50-er jaren een van de beroemdste Nederlandse sopranen en trad zowel in het binnen- als buitenland op. Zij zong onder dirigenten als Anton van der Horst, Bruno Walter, Malcolm Sargent, Leonard Bernstein en Antal Dorati. Zij werd vooral bekend als oratorium- en liederzangeres, honderden keren zong zij in de Mattheüs Passion van J.S. Bach en in de Messiah van G.F. Händel.

In opera's trad zij zelden op. Uitsluitend bij de Kameropera Camerata o.l.v. Max van Doorn (haar echtgenoot). In 1950 en 1952 (2x) als Laurette in 'De zangpedagoog' van Pergolesi, in 1951 als Mathurine in 'De bekeerde dronkaard' van Gluck en tenslotte in 1953 als Suzanna in 'De kuise Suzanna' van Wolf-Ferrari.

Na haar solocarrière werkte ze lange tijd als zangpedagoge aan het conservatorium in Utrecht

Dora Lindeman overleed na een kort ziekbed te Amsterdam op 4 januari 2008 op 89-jarige leeftijd.