Wilma Driessen

Wilma Driessen, sopraan, geb.1938

Wilma Driessen werd geboren op 6 december 1938 in Rijswijk bij Den Haag. Als kind baarde zij al opzien door haar vocale capaciteiten. Zij studeerde in Den Haag op het Haags Conservatorium bij To van der Sluys, Frans Vroons en Wolf-Dieter Ludwig, later voor het Franse repertoire bij Clara Clairbert in Brussel, voor het Duitse repertoire bij Felicie Hüni-Mihascek in Munchen en voor het Italiaanse repertoire bij Lina Paliughi in Milaan.

Haar opera-debuut maakte zij op zeer jeugdige leeftijd bij de opera van Gent als Lakmé (Delibes). Dezelfde rol zong zij aansluitend aan de opera van Luik. Haar debuut bij de Nederlandse Opera maakte zij op 20 augustus 1959 in de rol van Leila in Bizet's Les pêcheurs de perles.Van 1961 tot 1965 was zij aan de Nederlandse Opera te Amsterdam verbonden als eerste coloratuursopraan, waar zij alle belangrijke partijen van haar stemtype zong. In 1973 zong zij nog bij de Nederlandse Operastichting als Adèle in Johann Strauss' Die Fledermaus.

Regelmatig gaf zij gastoptredens in Antwerpen en Gent. Van 1972 tot 1974 was zij aan de Stadttheater van Pforzheim verbonden en vanaf 1974 aan het Stadttheater van Oberhausen.

Wilma Driessen en Paolo Gorin tijdens een TV-uitvoering in 1966 van Donizetti's Don Pasquale

 

Wilma Driessen en Rudolf Schock na afloop van een operette uitvoering

 

Wilma Driessen Wilma Driessen

Later in haar carrière zong Wilma Driessen in talrijke Duitse en Oostenrijkse theaters alle grote rollen uit het klassieke operette repertoire onder dirigenten als Robert Stolz, Anton Paulik, Frans Bauer Theusl en Frans Allers. Haar opera- en operette-repertoire omvat ruim negentig hoofdrollen. Verder is zij te gast in vele festivals en oratoria-opvoeringen. Ook heeft zij in de periode 1988-1995 met veel succes verscheidene concerten in de Verenigde Staten gegeven. Door de vele en gevarieerde radio en tv optredens werd deze veelzijdige zangeres bij het grote publiek zeer populair!

Wilma Driessen werd voor haar verdiensten als zangeres onderscheiden met: Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Haar virtuoze, uitdrukkingvolle stem is op verscheiden HMV platen vastgelegd.

Mozart, Le Nozze di Figaro: L'ho perduta .... me meschina , o.l.v. Carlo Maria Giulini:

Live-opname uit Mozart's Der Schauspieldirektor, het trio hieruit, samen met Simon van der Geest als de Schauspieldirektor, Cristina Deutekom als Madame Herz en Wilma Driessen als Madame Silberklang.

Mozart, Schauspieldirektor, trio

Homepage: Wilma Driessen