Nelly van der spek

Nelly van der Spek, sopraan

Petronella, Alberdina (Nelly) van der Spek werd geboren op 18 juni 1941 te Schiedam. Zij studeerde aan het conservatorium van Rotterdam bij Jo Bollekamp en aan de Muziek Academie van Salzburg en Detmold en volgde bij Felix de Nobel aan het conservatorium van Amsterdam een lieder cursus. In 1961 - op 20 jarige leeftijd - gaf zij al haar eerste concert in Nederland. In Duitsland trad zij voor het eerst op in 1963 bij een concertuitvoering van de Kölner Bach-Vereins. Nadien maakte zij carrière in Duitsland, waar zij vooral gewaardeerd werd als vertolkster van werken van Bach en andere componisten uit de Barok. Alhoewel zij ook meerdere concerten gaf in andere landen in West-Europa bleef zij toch vooral in Duitsland zingen. Hier werd zij door radio-uitzendingen en door haar grammofoonplaten in grote kringen bekend.

Maar ook in Nederland trad Nelly van der Spek regelmatig op, in concerten en voor de radio. Bij Toonkunst Wageningen zong zij in 1967 in Händel's 'Judas Maccabëus' en in zijn 'Messiah', in 1969 in Mozart's 'Requiem' en in 1970 wederom in Mozart's 'Requiem' en Dvorak's 'Stabat Mater'. In 1963 zong zij in de Pieterskerk in Bach's 'Hohe Messe', een uitvoering met leden van het Concertgebouworkest ter gelegenheid van Holland Festival en in 1970 in de Stadsgehoorzaal zong zij in Haydn's oratorium 'Die Jahreszeiten'. In 1997 trad zij nog op voor de NCRV in een avondconcert met werk van o.m. Debussy en Gounod, uitgevoerd door het Omroep Orkest en het Groot Omroepkoor.

Later ging zij zich toeleggen op het geven van zangles en werd zij een hoog geschatte pedagoge.

Haar plaatopnames verschenen hoofdzakelijk voor het label Telefunken: Bach cantates, werken van Monteverdi (o.a. Il Combattimento di Tancredi e Clorinda), maar ook bij het label Da Camera (cantates en liederen van Bach).