Deze pagina is bestemd voor uw reacties, mild commentaar en welkome suggesties. Joop Lindeijer.

Reacties05-12-2010
Geachte heer Lindeijer,

Zou het niet terecht zijn als de naam van Annett Andriesen aan de lijst van mezzo's of alten werd toegevoegd.
Inmiddels is zij directeur van Het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch,maar zij heeft toch ook een geweldige staat van dienst als opera-en concertzangeres.
Zong vele malen bij DNO en bij concertuitvoeringen van opera's voor de radio.Ook zong zij vaak in de Matinee op de Vrije Zaterdag en in vele Opera huizen,zowel in Europa als daarbuiten.
Meer dan 100 rollen heeft zij op haar naam staan en nog steeds komen er bij!

U zou mij en haar vele ander fans een groot genoegen doen haar op uw site te plaatsen.

Vriendelijke groet,

Patrick van Rhedenborg

Geachte heer Rhedenborg,

U wordt op uw wenken bediend. Ik heb een korte biografie van Annett Andriesen geschreven en op mijn site geplaatst. Geluidsmateriaal van haar heb ik niet veel, behalve het geplaatste fragment kon ik alleen nog opnames van haar vinden als mama Lucia uit Cavalleria rusticana en die fragmenten zijn niet echt bruikbaar.
Een opvallende persoonlijkheid Annett Andriesen, een zingende pr-adviseur, maar misschien voor het IVC de juiste. De voorlaatste biografie behelste overigens een zingende beeldhouwer, Bertus Sondaar. Als u nog bruikbare informatie betreffende Annett Andriesen voor mij heeft, dan zou ik dat zeer op prijs stellen.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

23-11-2010
Geachte heer Lindeijer,
De cd is in goede orde aangekomen,dank. Deze is vele malen beter als het casettebandje van oude opnamen die ik van haar had.
In de biografie van Julia Culp op uw site is sprake van de beeldhouwer Bertus Sondaar wiens fraaie bariton zij schoolde.Nu vraag ik mij af of deze beeldhouwer-zanger,mijn vader , geen plaats verdient op uw lijst van baritons.Van de radio-recitals met Geoge van Renesse en Jan Hisschemuller (1959-1960) hebben wij opnamen van Schubert en Wolf liederen.Dit zijn LP's gemaakt van de bandopnamen die via de radio waren opgenomen.In 1946 verzorgde hij met Luctor Ponse een liederen recital in het Haagse Diligentia.
Met vriendelijke groet,
Lout Sondaar

Geachte heer Sondaar,

Ik twijfel niet aan de capaciteiten van uw vader als zanger, maar op zanggebied kan ik in mijn archief niets van hem vinden. Op internet is de spoeling ook dun. Wél als beeldhouwer is er informatie in overvloed. Maar om iets substantieels te plaatsen heb ik toch meer nodig. Mocht u mij daar (foto, biografie, muziek) aan kunnen helpen, dan kan ik alsnog iets doen. Het is in elk geval een pre dat Julia Culp de stem van uw vader de moeite waard vond.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

Inmiddels heb ik een biografie van Bertus Sondaar geplaatst.


22-11-2010
Zo juist verschenen,

GIOVANNI PACINI: Herinneringen aan mijn artistieke leven.
Voor informatie verwijzen wij u naar de bijlage.

Te bestellen via: www.katani.nl
Gelieve deze aankondiging door te sturen aan mogelijke belangstellenden.

Adriaan van der Tang
Giovanni Pacini, componist

19-11-2010
Dear Mr. Lindeijer,

I would like to submit a short biography about a Dutch Soprano, "Therese Boyava" who can be heard on YouTube as well. Not much of her career is known here in Holland as she moved to the United States and made a career for herself there. She sang at the Los Angled Lyric opera , The San Francisco and the Chicago Lyric. A student of "Ruth Horna " ( also Gré Brouwestein's teacher).
It would be nice to see her added to the Dutch Divas site as she truly had one of the most sumptuous Lyrico-Spinto soprano voices.
She sang in the 50's, 60's and stopped in 1980.
I met this soprano in The states and later on wondered 'why' was so,little known here in Europe. I hope to change this by submitting this article to you which I composed from a book I found about her (and unfortunately lost). It was a book published as a limited edition.
I included three pictures of her as well inserted in the attachment.

kind regards,
Raymond Modesti

Dear Mr. Modesti,

Thanks for the information. I never heard anything about her and even in my 'archive' I couldn't find any information about her. On the internet I found only one Dutch link on the site of the retired contralto Marilyn Veen.
Meanwhile I wrote - using your information - a small page: https://www.dutchdivas.nl/sopranos/therese-boyava.html

I noticed that you moved to Holland, to Hoofddorp in the 'Haarlemmermeerpolder' , one of the oldest polders, created in the period 1849-1852. [ ... ]

Kind regards,
Joop Lindeijer

18-11-2010
Aan de bezoekster die opnames zocht van Carla Brunott u mag mijn mail naar haar door zenden, ik heb namelijk wel wat opnames van haar. Ze zit tussen de 800 banden met radio opnames (jaren 60 + 70)die ik ge-erfd heb.
Rudi van den Bulck

Beste Rudi,
Bedankt voor je reactie,
Christine zal er blij mee zijn zo snel geholpen te worden. [ ... ].

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

28-10-2010
Beste Joop,

via Google belandde ik op de website Dutch Divas. Ik miste echter een operazangeres uit de jaren 60: Carla Brunott, een sopraan.
Misschien omdat ze na tien jaar gestopt was. Heb jij toevallig toch misschien muziek van haar?

Groetjes,
Christine

Beste Christine,

De naam Carla Brunott zei mij niets, niet zo verwonderlijk want het aantal zangers en zangeressen is groot. Mijn site is ook absoluut niet compleet, ik pretendeer dat ook niet. Carla Brunott mag dan een operazangeres geweest zijn, maar ik kan geen enkel optreden van haar traceren. En helaas voor jou, ik heb ook geen opnames van haar.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

28-09-2010
Geachte heer Lindeijer,

Ik ben via Google bij uw site aangekomen omdat ik zoek ben naar het muziekstuk Hör mein bitten gezongen door Dé van Oenen, Mijn ouder hadden destijds (ik schat ruim 45 jaar geleden) dit plaatje regelmatig opstaan en ik ben hier nu naar op zoek, kunt u mij helpen aan eventuele adresgegevens waar ik deze kan bestellen?
Vriendelijk dank voor uw reacties.

Met vriendelijke groet,
G.Leppers.

Geachte heer Leppers.,

Ik heb mijn best gedaan het plaatje te bemachtigen. Helaas ben ik op een veiling overboden en kan ik u dus niet helpen. Jammer, ik was toch onderhand zelf wel benieuwd naar de stem van deze zangeres.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

Inmiddels ben ik - dankzij een reactie - wel aan het plaatje gekomen en heb de heer Leppers en mevrouw Brak (zie e-mail van 25-01-2010) een kopie kunnen opsturen. J.L.

18-09-2010
Geachte Heer Lindeijer,
Daar Cato Engelen Sewing een zus van mijn opa was bezit ik nu een album met foto's en wat brieven aan haar broer. Ook feliciteerde zij zo mijn moeder met mijn geboorte, toevallig was dat op 27 januari haar verjaardag. Van mijn familie vernam ik dat er vrijwel geen opnamen van haar zang waren, ze wilde daar niet aan meewerken om dat ze het geluid zo slecht vond, werdt gezegd. Des te groter was de verrassing dan ik haar stem nu voor het eerst op uw website hoorde.
Kan ik bij u een cd van haar bestellen? Ik heb hier van haar de overlijdens dankkaart en een dankkaart voor de belangstelling voor haar 90ste verjaardag. Hier uit blijkt dat ze officieel Catharina Dorothea als voornamen had. Typisch dat ze zich Cato liet noemen, Catharina klinkt toch veel sjieker. In de familie kenden wij haar als Toos of tante Toos, zo ondertekende zij ook haar brieven. Ook is op een kaart te zien dat de geboortedatum inderdaad 1868 was.
Het verhaal in de familie ging, dat ze zo populair was dat de studenten de paarden van haar rijtuig losmaakten om zo zelf de koets de stad in te trekken.
Vriendelijke groet
G. Bus

Geachte heer Bus,

Hartelijk dank voor uw e-mail met welkome bijlagen. Uw familie is overigens niet goed geïnformeerd. Cato Sewing heeft enkele tientallen platen gemaakt in de periode 1903-1912. Helaas valt daar momenteel bijna niet meer aan te komen. Zelf heb ik er gelukkig enkele, plus nog een aantal opnames verkregen van derden. Een cd kunt u - helaas voor u - momenteel nog niet bij mij bestellen. Ik ga er wel aan werken, maar momenteel ben ik druk bezig met andere dingen. Het zal dan wel een cd worden met nog andere artiesten waar zij destijds mee samengewerkt heeft, zoals Jos Orelio.
Ik laat het u tegen die tijd wel weten.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer28-08-2010
Geachte heer Lindeijer,

Ik lees net het verhaal van Ismahane BenSmail-Hes waar in ze vraagt naar mensen die Frits Hes gekend hebben, wel mijn echtgenoot weet daar meer van,Frits was namelijk een oom van haar en wij hebben ook een schilderij van hem . Misschien heeft u nog het mail adres van haar, en kunnen haar wat meer vertellen.
Vr.groet
G.Barends.

Geachte heer Barends.,

Ik zal uw e-mail doorsturen naar mevrouw BenSmail-Hes.
M.vr.gr.
Joop Lindeijer

24-08-2010
Beste mijnheer Lindeijer.

Via een vriendin van mij ben ik in het bezit gekomen van de CD van Ad van Limpt (Il Trovatore). Hartelijk dank voor het samenstellen en uitgeven van deze prachtige CD! Ik ben al jaren fan van Ad van Limpt, voor mij een geweldige tenor in nederland helaas erg ondergewaardeerd!
Ik heb ooit eens een radiouitzending van Lucia di Lammermoor (live uitvoering) met Ad van Limpt, Joan Sutherland en Jan Derksen opgenomen en hab deze op CD gebrand. Erg fraai en de qualiteit van de opname is niet slecht. Als U geinteresserd bent in deze opname kan ik U die graag toesturen (kostenloos). Als U nog opnames heeft van Ad van Limpt houdt ik mij warm aanbevolen (40 jaar Opera heb ik).

Met vriendelijke groet uit Zwitserland
J.v.Hout.

Beste J.v.Hout,

Fijn je enthousiasme over de cd met Adriaan van Limpt te vernemen. Dat deze tenor ondergewaardeerd is ben ik helemaal met je eens. Voordat ik hem ooit zelf gehoord had, was mij bekend dat hij samen met Joan Sutherland - toch niet de eerste de beste - op de planken heeft gestaan. Dan moet deze tenor toch wel iets in zijn mars hebben was mijn veronderstelling. Dat bleek te kloppen.
De opname die jij voor mij hebt ken ik zelf niet en ontvang ik daarom graag. Zelf heb ik helaas verder geen opnames van hem. Ooit is er wel een cd van hem verschenen, samengesteld door liefhebbers, maar daar heb ik nooit de hand op kunnen leggen. Evengoed is deze Lucia opname een welkome uitbreiding voor mijn collectie. Als ik jou als tegenprestatie een van de cd's uit mijn DD Records collectie kan aanbieden hoor ik dat graag.
40 Jaar Opera zegt me niets. Zijn dat opnames?

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

07-08-2010
Beste mevrouw, meneer,

Helaas kon ik geen ander email adres vinden op uw website, daarom stuur ik maar naar dit adres mijn vraag. Het lukt mij namelijk niet fragmenten van de afzonderlijke zangers te beluisteren op mijn macbook. Zowel met de safari browser als met chrome, die allebei dan de VLC mediaplayer wel keurig laten opstarten, maar verder een foutmelding geeft. Heeft u eerder zoiets vernomen? Zoudt u mij kunnen vertellen of ik iets anders moet doen om de fragmenten toch te kunnen beluisteren?
vr gr Marene Elgershuizen

Geachte heer/mevrouw Elgershuizen,

Onder Mac moet u een Quicktime Player gebruiken.Op de volgende pagina van Microsoft vindt u de complete uitleg:

https://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/wmcomponents.mspx

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

14-07-2010
Geachte heer Lindeijer,

Kunt u mij meer vertellen over de vroeg gestorven zangeres Janine Devost. Op YouTube zijn veel opnamen te horen, en ik vind het erg mooi, maar over haarzelf kan ik niets vinden, wellicht weet u meer of eventueel bij wie ik dit kan informeren:

Hier is een YouTube opname: https://www.youtube.com/watch?v=37YdikfHt3E

Hartelijke dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Gerard ten Hoope

Geachte heer Ten Hoope,

Ik heb even voor u gezocht maar ook niets kunnen vinden. Alleen ergens een opmerking op internet dat van haar geen biografie bekend was. Wel hier en daar informatie over optredens en opnames maar specifiek over haar niets substantieels.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

09-07-2010
Goedemiddag
Ik heb een vraag. Wie heeft er materiaal (foto's) van Lous de Groot / Louise de Groot/Lous of Louise Arkeveld-de Groot? Geb. 08-1930. (Is nu 79 jaar).
Zij heeft 6 Jaar privélessen gevolgd bij Henk Weimar, Helène Roth uit Keulen en Meinard Kraak te Amsterdam. Tevens studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Daarna werkte zij als soliste nij het Koninklijk Vlaamse Opera te Antwerpen en zong veel in Duitsland en Frankrijk.
Gezongen met Marijke van der Lugt, gewerkt (4 jr) als soliste bij het Opera Forum te Enschede.
Graag uw reactie.
Loes Arkeveld (haar dochter)

Geachte mevrouw Arkeveld,

Helaas kan ik u hier niet erg veel mee helpen. In de gegevens van Opera Forum stond zij vermeld als: Louise Marie de Groot- Arkeveld. Bij dat gezelschap heeft zij aan 5 productie meegewerkt.

Op 29 december 1972 zong zij de rol van de zigeunerin Czipra in Strauss' Der Zigeunerbaron
Op 14 september 1973 zong zij de rol van Antonia's moeder in Hoffmann Vertellingen
Op 28 september 1973 zong zij de rol van Anhilte in Kalman's Die Csardasfurstin
Op 1 januari 1974 Lucia in Mascagni's Cavalleria Rusticana en tenslotte op
Op 14 september 1974 zong zij in Jenufa van Janacek de rol van Dorfrichters.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

09-06-2010
Geachte heer Lindeijer,

Mijn naam is E.van D. [ ... ]. Ik richt mij tot u met een verzoek:

Op dit moment ben ik op zoek naar een Nederlandse Soprane. Midden jaren negentig voerde zij haar meisjesnaam Marike (of Marieke) van der Meer. Of zij nu nog zo heet is mij niet bekend. Gezien de door u verzamelde informatie over sopranes hoop ik dat u mij verder kunt helpen. Kent u de genoemde soprane? Zo ja, weet u misschien hoe ik met haar in contact kan komen? Zo nee, heeft u suggesties voor mij m.b.t. de vraagstelling hoe ik haar zou kunnen vinden?

Voor zover mijn informatie op dit moment reikt denk ik dat zij qua leeftijd midden 40 zal zijn.

Ik hoop van u te horen.

Met vriendelijke groet,
E.van D.

Geachte heer van D.,

Ik heb even gezocht, maar helaas voor u niets over deze sopraan kunnen vinden. En als het internet geen soelaas biedt wordt het erg moeilijk iets te vinden. Ik zal uw vraag op mijn site plaatsen. Dat levert soms - al kan dat wel even duren - resultaat op.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

02-06-2010
Zeer Geachte HEER, hartelijk gegroet.
BIJ het kijken op uw website betreffende Mevrouw IRMA LOZIN ben ik wel verwondert over haar overlijdens datum. Mijn moeder heeft nog van haar zangles gekregen. IN 1943 woonde zij in een miniscuul kelderwoninkje totaal verarmd. Met mijn moeder nog aan het keldergat haar gegroet. Mijn moeder was heel FIER op haar. vooral om haar kunde en kunst. IK begrijp het niet goed. Zou het niet 1943 in plaats van 1934 kunnen zijn? Wel weet ik van mijn moeder dat ze een to
taal vergeten kunstenares was waarover mijn moeder echt verdrietig en boos was.
Nog vriendelijk gegroet,
Hendrik De Keyzer

Geachte heer De Keyzer,

Hartelijk dank voor uw tip. Uw bericht kwam mij zo overtuigend over, dat ik één ander goed nagekeken heb. Mijn bron bleek fout te zijn. De werkelijke overlijdensdatum van Irma Lozin is: Gent 6 januari 1954. Dat ze als kunstenares totaal vergeten was, overkomt helaas meer van haar vakgenoten. Ik poog met mijn site hier iets aan te doen.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

26-05-2010

Dear Mr. Joop Lindeijer,

Absolutely by chance and more accidentally than anything I came across your page at "Dutch Divas". And also by mere chance I red the entry of Ms. Ismahane Hes-Bensmail of January 25, 2009. As a German I am not fluent in the Dutch language, notwithstanding I understood the request. I hope to posess an answer to her question and I would like to communicate it directly to her.
Because:
I cannot tell, how surpised I was, in regard that I was out of touch with Ms. Ismahane Hes-Bensmail since 1978! I did not see or hear from her since then, and you may understand she is my (half-) Sister. Many times I had tried to trace her, but in vain.
Therefore I may direct a pledge to you to pass an Email-address of mine to her for that she might receive the chance to send me an answer and her own directions in view of a possible future communications.

The best Email-address of mine, which always works is:

[ ........ ]

Met vriendelijke groet,
Jan von Duhn - H.

Dear Mr. Jan von Duhn,

I could find the e-mail address of your half-sister and forward your request.

Success with the reunion,
Joop Lindeijer

27-04-2010
Beste Meneer Lindeijer,

In verband met het overlijden van Willy Caron bekeek ik weer 'ns uw mooie site en ontdekte in het stuk over hem een klein foutje. Er staat dat hij werd begeleid door de man van Renata Tebaldi, maar Renata Tebaldi is nooit getrouwd geweest!

Verder veel geluk met uw mooie site,

Groeten van I. van de S.

Beste mijnheer Van de S.,

Ik heb het nog even nagekeken, de informatie heb ik overigens van Willy Caron zelf . Destijds had Renata Tebaldi een relatie met de gescheiden dirigent Arturo Basile. Deze 'wel is waar' voor de wet gescheiden Arturo was echter katholiek evenals Renata Tebaldi en dat stond een huwelijk tussen hen beiden in de weg.
Bedankt voor de tip.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

16-04-2010
Dag mijnheer Lindeijer,

Met plezier kijk ik naar uw web vooral over belgische en nederlandse zangers. Ik mis toch de naam van de vlaamse bas Edward de Decker die toch een van de mooiste stemmen in Vlaanderen was.

met vriendelijke groeten,
Piet Bruninx

Geachte heer Bruninx,

Ik bestrijd uw mening niet, maar om een pagina aan deze bas te wijden ontbreken mij helaas de gegevens. Minimaal een foto, geboortedatum e.d. en één ander wetenswaardigs over zijn loopbaan. Helaas dus. En mijn excuses voor de late reactie, wij zijn op vakantie geweest.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer13-04-2010
Geachte heer Lindeijer,

Opbouwend bedoelde kritiek: ik las in de biografie van de tenor Adriaan van Limpt, dat hij de rol van Renato in "Un ballo in maschera", een baritonrol dus, gezongen zou hebben. Dat lijkt me stug. Het zal wel de rol van Riccardo (Gustavo) geweest zijn. Het door u genoemde evenement te Bregenz staat overigens bekend als de Bregenzer Festspiele (zonder n).

Met vriendelijke groet,
P.K. de Haan

Geachte heer De Haan,

Een late reactie, wij zijn een paar weken met vakantie geweest. Hoe ik Adriaan van Limpt de rol van Renato heb kunnen toebedelen is mij een raadsel. Een minder helder moment vermoedelijk. Eén en ander is inmiddels gecorrigeerd. Mijn dank.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer06-04-2010
Geachte heer Lindeijer

Enige tijd geleden vond ik op uw site de naam Paul Pul. Jarenlang was ik koorlid van Jeugddienst kerkkoor in Den Haag. Tijdens een bijeenkomst van ons koor is hij overleden. Mijn vraag is toen ik de naam Paul Pul aanklikte ik tevens een fragment hoorde van een opera waarin hij zong. Hij staat nog wel vermeld op uw site, maar ik kan hem niet meer horen zingen. Heeft u deze opname nog. Gaarne zou ik hierover bericht van uw willen ontvangen.

Bij voorbaat mijn dank.
Hennie Bargpeter Seppenwoolde

Geachte mevrouw Bargpeter,

Ik heb het betreffende fragment op de site gecontroleerd, maar heb geen fout kunnen ontdekken. Bij mij werkt de link naar dit fragment correct. Kunt u andere fragmenten op mijn site wel beluisteren? Overigens heb ik de complete opname, en tevens nog twee andere opnames. Wij gaan overigens morgen op vakantie, dus ben ik even niet instaat snel op uw eventuele antwoord te reageren.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer09-03-2010
Antoon Huijsman - onze vader - staat vermeld bij de chronologie van Cor Schell. Alhoewel alleen met naam en als startend artiest bij KVO - Antwerpen november 1958 in Het meisje van Arles.
Onze vader heeft 5 jaar bij KVO gezongen, allemaal 1e partijen bariton. In 1962 zijn wij verhuisd naar Enschede waar onze vader bij Forum in september startte.
Gezien de namen van collega's als Cor Schell, Peter van Zon, Chris van Woerkom, Gerard Krake waar onze vader jarenlang mee samen heeft gewerkt en gezongen ook vermeld staan, is het misschien te doen hieraan aandacht te schenken?
Onze vader is in 1997 gestorven, dus navragen wanneer, welke partijen, recensies enz., enz. zijn binnen de familiekring niet omhoog te halen, maar waar zouden wij kunnen zoeken?
Graag uw advies waarvoor dank!

vriendelijke groet,
Elly Huijsman.

Geachte mevrouw Huijsman,

Veel weet ik niet over uw vader. Ik heb even nagezocht, het enige wat ik kon vinden zijn de voorstellingen waar hij bij 'Opera Forum' in heeft gezongen. Te beginnen in 1962 als Graaf Luna in Verdi's opera 'Il trovatore' en eindigend in 1973 als Schlemihl in Offenbach's 'Hoffmanns Vertellingen'.

Onlangs is er nog een boek over Opera Forum geschreven, mogelijk staat daar nog wat meer in:
Willem Bruls (red.): En route: de geschiedenis van Opera Forum / Forum Filharmonisch. Walburg Pers, Zutphen, 2006. ISBN 90-5730-404-X.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

18-02-02
Geachte heer Lindeijer,

Ik wilde u vragen of u mij met het volgende kunt helpen. Ik doe mee aan een projectkoor Libera Voce. Dit koor van behoorlijk niveau doet elk jaar een project dat geschikt is voor koor (dames en heren), met kleine solistische partijen (uit het koor) en evt klein (strijkers)ensemble of piano waarbij ook een spelelement aanwezig is. Zie de website voor de soort producties die we hebben gedaan: https://www.liberavoce.nl/product.html

Nu zijn we naarstig op zoek naar programma suggesties voor het komende project dat geschikt is voor onze bezetting.

Heeft u misschien ideeen welke componisten/werken hebben geschreven die geschikt zouden kunnen zijn voor ons projectkoor. Ik heb al wat zitten brainstormen maar nadat vele namen de revue zijn gepasseerd, kom ik er niet direct uit, dan zijn er weer te weinig solistische partijtjes, of te weinig koordelen zodat een deel van het koor niets te doen zou hebben. Wellicht kunt u ons verder helpen of kent u iemand aan wie ik dit zou kunnen voorleggen

Alvast hartelijke dank voor uw medewerking en veel succes met uw interessante website!

Vriendelijke groeten

Gerard ten Hoope

Geachte heer Ten Hoope,

Ik denk dat u beter ten rade kunt gaan bij verenigingen gespecialiseerd in koorzang. Maar vooral koorzang met 'meerdere' solistische partijen erin zal zoeken zijn. Overigens een leuk idee: koorzang met solistische delen erin. Onlangs was ik nog bij een uitvoering van een Pools koor waarin jongenssopranen afwisselend enkele solistische partijen vertolkten. Dat het niveau van de solisten flink varieerde was te verwachten en te horen, maar deed toch nauwelijks afbreuk aan het luisterplezier. Het enthousiasme van het publiek was groot. Enkele werken kende ik - weliswaar in een andere uitvoering - en waren duidelijk zelf bewerkt om zo uitgevoerd te worden.

Succes met uw zoektocht,
Joop Lindeijer

08-02-2010
Beste Meneer Lindeijer,

Ik was opzoek naar wat informatie over mijn overleden opa en oma Aukje en Rudolf Karsemeijer. Het zijn de ouders van mij vader. Toen zag ik op uw forum een vraag uit 2006 aan u, waarin gevraagd of u wist wie Aukje Karsemeijer was omdat iemand een schilderij van haar had maar niet wist wie het was. U had daar gereageerd dat u ook niet wist wie het was, maar dat u wel wist wie Lex Karsemeijer was.
Heeft u misschien enig idee wie diegene was die de vraag aan u stelde? Op die manier zou ik eventueel in contact kunnen komen met die mensen.

Alvast bedankt,
Groeten,
Boris Karsemeijer

Geachte heer Karsemeijer,

Mogelijk vindt u het antwoord op uw vraag op de pagina 'reacties 2008'. Daar staan meerdere reacties - periode febr. & maart - op de vraag uit 2006. Als daar mensen bij zijn met wie u in contact wenst te komen, kan ik uw e-mail doorsturen.

Met vriendelijke groeten.
Joop Lindeijer

01-02-2010
Ik heb u al eens een vraag gesteld hoe ik aan een cd kan komen waar het lied I believe van Miranda van Kralingen. Ik heb haar eigen site bezocht en deze vraag voorgelegd. Maar dat is nu al ruim een half jaar geleden. Hoe kan ik hier toch een antwoord op krijgen? Ook een briefje geschreven maar geen antwoord. U meldde mij dat ze de cd's in eigen handen uitgeeft maar jammergenoeg weet ik niet meer waar ik het zoeken moet.
Weet u nog een andere mogelijkheid?
Bvd
M. de Zoete-Bosch

Geachte mevrouw De Zoete-Bosch,

Ik heb even voor u gezocht en een leverancier gevonden:

https://www.challenge.nl/product/1166022848151

'I believe' is track 11 en de cd kost Euro 17,95

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

15-01-2010
Beste men. Lindeijer,

Ik kom toevallig op deze website terecht. Ik ben op zoek naar het lied Hör mein Bitten, gezongen door Dé van Oenen. Tot mijn verbazing vraagt nog iemand anders ernaar op de site. Ooit kocht ik een lp van mijn verjaardagsgeld. Het eerste lied was Hör mein Bitten, gezongen door Dé van Oenen. Mijn moeder in dikke tranen, inmiddels is ze 86, en ik zou haar zo graag willen verrassen met dit lied.
Is het echt niet gezongen door haar?

met vr.groet,
mevr L. Brak

Geachte mevrouw Brak,

Het lied Hör mein Bitten van Mendelssohn is vermoedelijk door talloze zangers en zangeressen opgenomen. De opname die ik heb is van de jongenssopraan Leo Meyer, en helaas voor u niet van Dé van Oenen. De plaat die u vermoedelijk bedoelt is tweedehands nog wel te vinden:

Dé van oenen, Bartimeuskoor, Mees van Huis-dirigent, Stoffel van Vliegen-orgel
Hör Mein Bitten
Te Deum 11949
met teksten (vrnl nederlandstalig)

Ik vond een verwijzing hier:
https://www.speurders.nl/overzicht/?min=&max=&sa=&q=De+van+Oenen&catlevel1=muziek-en-films&pc=&r=

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

07-01-2010
I enjoyed hearing the different vocal ranges you had samples off. Of extra interest was of course the extreme ranges, both within opera and in the pop world. I suspect you already know of this fellow - however, just in case: Tim Storms is on record with the lowest bass voice at 8hz (of course below human hearing). A sample of him singing: https://www.youtube.com/watch?v=___sG3AJaNc

There are other samples of him singing on youtube - and he sang for a while with an A Cappella group called Rescue. His is recorded singing with them on their live album. They do have a newer album, but Tim Storms has left their group - so I don't know if he was their bass on that recording as well.
Anyways, thanks for sharing your research! I feel cultured for the day. :>
Have a wonderful day!
Jim

Dear Mr. Jim Foster,

Thanks for you reaction. I know the name of Tim Storms from reactions by previous visitors of my site. 8 Herz, unbelievable and not really pleasant for my classical minded ears. It's seems to me more a kind of gargle. However, it's a strong record.

Kind regards,
Joop Lindeijer

05-01-2010
Hallo.
Love your site but why is there no mention of Marianne Blok, Jenny Veeninga. Saw the first one perform and she was incredible and Jenny had or has such a great history with the opera? Marianne should be mentioned I am sure a lot of people know of her but there are singers in your list I never ever heard of.
Hierbij stuur ik U ook mijn website.
www.vanderpostvoicestudio.com

Hartelijk dank voor Uw tijd
Ab

Beste Ab (James),

Ik denk dat je alleen het Engelstalige gedeelte van de site bezocht hebt. Dat werk ik al geruime tijd niet meer bij, maar bij het Nederlandstalige gedeelte staat wel degelijk een en ander over Jenny Veeninga:

https://www.dutchdivas.nl/sopranen/jennie_veeninga.html

Van Marianne Blok heb ik te weinig gegevens om een pagina te maken. Misschien verandert dat nog eens. Ik hoop dat je het Nederlands nog een beetje kunt lezen.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

03-01-2010
Dear Sirs,

Congratulations on this very interesting web-page. It is good for students, who nowadays surf on the web often with no guidance, to become familiar with such great singers. However, sometimes I’m not sure whether the given notes are always correct. For instance, Maria Callas never sung an high F: the top note in the Armida concertato (in A major) is an E, and so is the final note in Lakmè (not an E#, which would be rather odd as a final note in a romantic aria). So they are printed (often an octave lower, but that is another problem) in the relevant scores, although the live recordings are somehow inaccurate in their pitch.

Thank you for your attention, and very best wishes
Prof. Erik Battaglia, Italy

Dear Mr. Battaglia,

Thanks for your congratulations. Concerning the notes - correct or not - you don't are the first one with doubts. However I stick to my measurements and I think that in the chosen samples of Callas the pitch is also correct. I know her voice very well and I'm an great admirer of her and owns - and listened to - almost all her records. The F3 in Armida is not a 'school sample' of a firm high F - she started with an E3, lowers somewhat and ends with a short F3.

Kind regards,
Joop Lindeijer

Dear Mr. Lindeijer,

Thank you for your kind response. Now I see what you mean. However, my idea is that a singer should be credited with a top note only when the note itself is written on the score (or at least the tonality is the relevant one). Otherwise we are giving credit to the greatest singer of all times (i.e. Maria Callas) for a sharp note, i.e. for a wrong note in its harmonic context. Even if we consider the question only from a “physical” point of view, it reminds me of the pole-vault records: when the athlete jumps to reach 6 m., it doesn’t matter if his actual vault is 6.03: to be credited for that, the pole itself must be at 6.03. But, of course, this is only my opinion. [ ... ]
Sorry, the mail jumped early! Regarding your website, I especially enjoyed the sound samples of Nicolai Gedda, whom I accompanied at the piano many times (and still at 70 was singing wonderful C#s.

Cordial regards,
Erik Battaglia

02-01-2010
Geachte heer,
Karin Ostar heeft niet al Vera Kranz, doch als Nora Kranz bij diverse radio-orkesten gezongen.Verder heeft Anneke v.d.Graaf in 1958 nog deelgenomen aan de finale van het Nationale Songfestival van 1958.
Groeten
Wessel Lugtenborg

Geachte heer Lugtenborg,

Hartelijk dank voor de correctie. Dat Anneke van der Graaf een zijsprong heeft gemaakt naar het lichte repertoire was mij onbekend. Zij bleek de 8e plaats te hebben bereikt met het liedje Lentedag. De winnares was overigens Corry Brokken met het liedje Weetje.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

^top^