Jo van de Meent

Jo van der Meent

Jo van de Meent werd geboren op 16 juli 1902 te Haarlem. Zij volgde haar zangstudie bij de beroemde zangpedagoge Cornélie van Zanten en bij Eduard Lichtenstein te Amsterdam. Jo van de Meent ontving in het begin van haar zangcarrière - even als haar collega Ankie van Wickevoort-Crommelin - veel steun van de Rotterdamse dirigent Eduard Flipse. Ze trad regelmatig op in het 'Concertgebouw te Amsterdam' en in het Scheveningse 'Kurhaus'. Ook trad zij regelmatig op in oratoria en heeft zij zich bijzonder verdienstelijk gemaakt door de introductie van 'Belsazar', op 5 juni 1937, een grote compositie voor altsolo en orkest van Henriëtte Bosmans, o.l.v. Eduard van Beinum met het Concertgebouw Orkest. In februari 1940 trad zij - eveneens met het Concertgebouw Orkest - op in een uitvoering van Debussy's 'Le Martyre de Saint-Sébastien' o.l.v. Ernest Ansermet.

Haar opera-debuut maakte zij op 6 juli 1935 in de 'Groote Schouwburg' te Rotterdam in 'Halewijn' van Willem Pijper, die tevens de muzikale leiding had. Het betrof een feestvoorstelling ter gelegenheid van de opening van het nieuwe 'Museum Boymans'. Haar volgende optreden in een opera was als Schwertleite in Wagner's 'Die Walküre' op 8 juni 1939 in de 'Stadschouwburg' te Amsterdam. Een voorstelling met grootheden als Franz Völker, Maria Müller, Ludwig Hoffmann, Jaro Prohaska, Margarete Klose en Marta Fuchs. De Nederlandse bijdrage bestond uit o.a. Corry Bijster, Ans Stroink, Greet Koeman, Judith Toff, Ria Focke en Maartje Offers.

De operacarrière van Jo van der Meent zou ruim twintig jaar duren. Zij trad bij de Nederlandse Opera op in zo'n 150 producties, zoals in 'Les contes d'Hoffmann' (un voix), 'Tiefland' (Rosalia), 'Cavalleria Rusticana' (Lola), 'Il trovatore' (Azucena), 'Eugen Onegin' (Larina), 'La Vida breve' (de grootmoeder), 'The Rake's Progess' (Mother Goose), 'Zigeunerbaron' (Czipra), etc. Haar laatste opera optreden was in 1961 in 'Jenufa' (Janacek), in de rol van grootmoeder Buryja.

Na het beëindigen van haar loopbaan als zangeres wijdde zij zich aan lesgeven. Jo van de Meent overleed op 10 april 1988.

Er bestaat een plaatopname van haar van Philips, 'Aus einem Totenhaus', van Janacek. Zij zingt daarop het kleine rolletje van 'De deerne'.

Annie Woud is overleden op 27 januari 1989 in verpleeghuis 'Huize de Beuk' te Haarlem..

Giuseppe Verdi, Rigoletto: Bella figlia dell'amore , duet samen met Michel Gobets, VARA opname 1940

Jo van der Meent Repetitie Suor Angelica: Jo van de Meent, Angela Vercelli (liggend) en de regisseur Wolf-Dieter Ludwig
Repetitie Suor Angelica: Jo van de Meent, Angela Vercelli (liggend) en de regisseur Wolf-Dieter Ludwig Uitvoering van de Nederlandse Opera van 'Il trittico' n.a.v. de 'Puccini herdenking' 1958