Sylvia Schlüter

Sylvia Schlüter Sylvia Schlüter

De alt Sylvia Schlüter, geboren in 1949 is een veelzijdige zangeres. Zij trad op in binnen- en buitenland en was regelmatig te horen op radio en televisie. Op uitnodiging van de grote oratoriumverenigingen soleerde zij in vele oratoria. Recent - najaar 2000 - hoorde ik haar nog in 's-Hertogenbosch in Bach's Weihnachtsoratorium. Zij trad op in het Holland Festival in o.a. Missa in die festo van Alphons Diepenbrock, voltooid door H.Andriessen en werkte verder mee aan festivals in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Denemarken, Canada en de Verenigde Staten.

Het veelzijdige repertoire van Sylvia Schlüter omvat werken uit de vroege barokperiode tot en met hedendaagse composities. Zo werkte zij onder andere mee aan de wereldpremière van de cantate Alcyone van Maurice Ravel (Utrecht en Wenen) en aan de eerste uitvoeringen van de liederencyclus 'Wie' van Peter-Jan Wagemans en de liederen 'Tres Gacelas' voor alt en kamerorkest van António Chagas Rosa. Ook vertolkte zij de rol van Geneviève in het lyrische drama 'Pelléas et Mélisande' van Debussy in Parijs en Madrid, onder regie van de bekende regisseur Peter Brook. Zij was tevens te horen in concertante uitvoeringen van o.a. Jevgenj Onjegin, Mosé, La Bohème (Leoncavallo) en zong bij de Nederlandse Operastichting in 1983 Eduige in Rodelinda (Händel). Bij deze voorstelling zong Jard van Nes de rol van Bertarido.

Op cd (Globe) zijn 22 liederen van Johannes Brahms uitgebracht, waarbij Sylvia Schlüter wordt begeleid door Rudolf Jansen. Maar ook werken van Bach, Mozart, Stamitz en Diepenbrock en werken van andere Nederlandse componisten zijn door Sylvia Schlüter vertolkt en op cd vastgelegd.

 Friedrich von Flotow, Martha:Jägerin, schlau im Sinn, VARA opname 1974