Helena Rasker

J.S. Bach : Matthäus Passion, Noord Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot, 23 en 24 maart 2002
"Ster van deze Matthäus was zonder meer de Nederlandse alt Helena Rasker. Wat een goddelijke stem, met een warme en ronde echte altklank. Haar vertolkingen van de aria's "Ach, nun ist mein Jesus hin" en van "Erbarme dich"klonken beeldschoon en expressief, met de juiste toon en een enorme muzikaliteit. Groots."
Algemeen Dagblad, Doron Nagan, 26 maart 2002

"In .... de derde akte van Orfeo ed Euridice stelen de twee vocale solisten de show. Niet door het theater dat ze maken, maar juist door hun ingetogen vertolkingen. In het duet kleuren Anne Grimm en Helena Rasker hun stemmen perfect naar elkaar. En de beroemde aria 'Che farò'? Rasker vervangt het radeloze verdriet door een beschaafd aangestipte verbijstering. Misschien wat nuchter, maar wel bloedmooi."
De Gelderlander, Maarten-Jan Dongelmans, 10 februari 2003


Helena Rasker, altHelena Rasker studeerde in 1994 cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, en vervolgde haar studie aan het Tanglewood Music Center in de VS. Momenteel wordt zij gecoacht door Diane Forlano in Londen.

Het repertoire van Helena Rasker bestrijkt een groot gebied. Zo zong zij o.a. met groot succes de Tsvetajeva Lieder van Shostakovich met het Schönberg Ensemble olv. Reinbert de Leeuw in de serie Tijdgenoten in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Het Musikkollegium Winterthur vroeg haar direct terug om de Kindertotenlieder van Mahler te zingen, nadat zij daar de Tsvetajeva Lieder met Reinbert de Leeuw ten gehore had gebracht. Verder zong zij bij verschillende orkesten de Wesendonklieder van Wagner in de Henze-versie olv. Lev Markiz, en de Lieder eines Fahrenden Gesellen van Mahler met het Doelen Ensemble olv Henk Guittart in het Gergiev Festival.

Op het gebied van kamermuziek vertolkte Helena Rasker o.a. de Liebesliederwalzer van Brahms met Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans in het muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, en brengt zij dit seizoen met Johannette Zomer en Reinild Mees een geënsceneerd recital van franse liederen, geregisseerd door Frans Weisz. Tevens vertolkte zij Pierrot Lunaire van Schönberg met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, alwaar zij ook enkele malen de Galgenlieder van Goebaidoelina ten gehore bracht met het Schönberg Ensemble.

Daarnaast is zij een veelgevraagde solist op het gebied van oratorium. Onder leiding van Jaap van Zweden zong zij het Requiem van Mozart, en onder leiding van Michel Corboz het Requiem van Von Suppé bij het Orchestre de la Suisse Romande, maar ook de Hohe Messe van Bach in het Festival La Chaise-Dieu, en nog vele andere werken uit het barokrepertoire. Onder leiding van Peter Neumann vertolkte zij de rol van Irene in het oratorium Theodora van Händel, waarvan tevens een CD is verschenen.

Helena Rasker, alt Helena Rasker, alt


Bij De Nederlandse Opera verleende Helena Rasker haar medewerking aan de productie Moses und Aron olv Pierre Boulez in een coproductie met de Salzburger Festspiele, waarvan ook een CD is verschenen. Tevens maakte ze deel uit van de DNO-productie Rêves d'un Marco Polo van Claude Vivier olv Reinbert de Leeuw. Ook zong zij enkele malen de rol van Lola in Cavalleria Rusticana van Mascagni in producties van Opera Zuid en Opera Ahoy.

Verder verleende zij haar medewerking aan verschillende radio-, tv-, en CD-opnames, zoals een live CD-opname tijdens de Salzburger Festspiele van Prometheo van Luigi Nono olv. van Ingo Metzmacher. Ze was zeer vereerd met het verzoek van Dawn Upshaw om naast haar te komen zingen tijdens een van haar Carte Blanche concerten in het Concertgebouw van Amsterdam. Afgelopen seizoen heeft Helena Rasker de titelrol van Gluck's L'Orfeo voor haar rekening genomen in een uitvoering met het Nederlands Kamerorkest olv. Christian Zacharias.

Verder was ze te horen als 3e Dame in Mozart's Die Zauberflöte zingen in het Belgische Alden Biesen. Komend seizoen zal ze op toernee gaan naar Frankrijk, Spanje, en Portugal met het Ensemble Vocal de Lausanne olv. Michel Corboz. Verder zal de DNO-productie Rêves d'un Marco Polo (Vivier) opnieuw uitgevoerd worden, en zal Helena Rasker Dvorak’s Stabat Mater gaan zingen bij het Residentieorkest o.l.v. Gennadi Rozhdestvensky.

Discografie:

João Domingos Bomtempo: Kyrie and Gloria, Gulbenkian Orchestra and Gulbenkian Choir olv. Michel Corboz, with Véronique Gens, John Bowen and Luis Rodrigues

Strauss Portugalsom SP4383 (rec 1997, edit.2002)


Georg Friedrich Händel, Theodora HWV 68, Helena Rasker in de rol van Irene, a Christian, Köllner Kammerchor, Collegium Cartusianum o.l.v. Peter Neumann

Dabringhaus und Grimm MDG 332 1019-2 (2000)

Leo Smit, La Mort (complete works), with Valerie Guillorit and Frans van Ruth

Donemus CV90-93 (2000)


Arnold Schönberg, Moses und Aron, Koninklijk Concertgebouw Orkest conducted by Pierre Boulez

Deutsche Grammophon 449 174-2 (1996)

Claude Vivier, Prologue pour un Marco Polo, Schönberg Ensemble/Asko Ensemble conducted by Reinbert de Leeuw

Philips 454 231-2 (1996)

Luigi Nono, Guai ai gelidi mostri, Ensemble Recherche conducted Andre Richard

Montaigne Auvidis MO 782047 (1995)

Luigi Nono : Prometeo -Tragedia dell'ascolto, Ensemble Modern conducted by Ingo Metzmacher

EMI 5 55209 2 live recording Salzburger Festspiele (1993), Preis der Deutschen Schallplattenkritik
(nomination/Nominierung), Choc du Monde de la Musique, ECHO Deutschen Schallplatten Preis

G.F.Händel, uit Theodora: New scenes of joy:

bronvermelding: o.a. : Idiaal! artist management