Anton Sistermans

Anton Sistermans (1865-1926)

Bariton Anton Sistermans werd op 5 Augustus 1865 in 's-Hertogenbosch geboren. Hij ontving zijn eerste zangstudie van Ludwig Felix Brandts Buys en vervolgens - evenals zijn grote voorganger Johannes Messchaert - bij Julius Stockhausen. Aanvankelijk woonde hij in Frankfurt, later in Wiesbaden. Aanvankelijk muntte Sistermans vooral als oratoriumzanger uit, hij debuteerde in 1889 in Straatsburg in het Requiem van Verdi. Maar vooral op raad van Brahms wijdde hij zich aan de vertolking van het lied. Hij gold als één van de belangrijkste zangers in zijn stemsoort en was vooral in Duitsland, maar ook in Oostenrijk, Rusland en Roemenië bekend en geliefd al liederenzanger. Zijn vertolking in de première van b.v. de 'Vier ernste Gesänge' van Brahms met wie hij bevriend was, gold als maatgevend. De begeleider bij deze uitvoering was de Nederlandse meesterbegeleider Coenraad Bos. Ook zong hij als eerste Mahler's liederencyclus 'Lieder eines fahrenden Gesellen'. Opera heeft hij in Duitsland slechts enkele malen gezongen, in 1899 bij de 'Festspielen von Bayreuth' in 'Die Meistersinger' (Pogner) en in 'Parsifal' (Gurnemanz). Van 1904 tot 1915 werkte hij als zangpedagoog op het 'Scharwenka Konservatorium' in Berlijn'.

Anton sistermans, bariton Anton sistermans, bariton

Daarna keerde Anton Sistermans terug naar Nederland. Hij werd leider van een kerkkoor te Rotterdam en vanaf 1916 leraar aan het 'Conservatorium Blaauw' te Den Haag. Ook richtte hij een klein - uit slechts enkele personen bestaand - operagezelschap op en gaf daar op verschillende plaatsen in het land voorstellingen mee. In deze uitvoeringen trad hij zelf ook op, o.a. op november 1917 met Mozart's 'Bastien und Bastienne' in de 'Princesse Schouwburg' te Den Haag en in 1923 met als laatste uitvoering in de rol van Tomasso in 'Tiefland' in het 'Gebouw van Kunsten en Wetenschappen'.

In het 'Concertgebouw' trad Anton Sistermans maar enkele keren op: o.a. in 1891 met liederen van Schubert, in 1894 in het oratorium 'Paulus' van Mendelssohn - samen met Aaltje Noordewier-Reddingius, Pauline de Haan-Manifarges en Franz Litzinger en nogmaals in 1901 op een avond met een cantate van Bach en liederen van R.Strauss en Carl Loewe en een opera aria van Massenet.

Anton Sistermans is op 18 Maart 1926 in Den Haag overleden. Van deze grote opera- en concertzanger bestaan slechts enkele, uiterst zeldzame plaatopnames op het label G&T.

Brahms: "Sapphische Ode", 1906