Ruud Van Der Meer

De bariton Ruud van der Meer, voluit Rudolf Cornelius Adrianus van der Meer geheten, werd in 1936 geboren. Hij studeerde op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, een studie die zowel zang, dirigeren als het bespelen van de hobo omvatte. Later studeerde hij nog bij Lucie Frateur, Dora Lindeman en in Parijs bij Pierre Bernac. Hij voltooide zijn studie in Salzburg bij pianist/ begeleider Gerald Moore en Paul Schilkawsky. Hij heeft verscheiden zangconcoursen gewonnen, waaronder het Vocalisten Concours te 's Hertogenbosch, een concours te Barcelona en een te Toulouse.

Ruud van der Meer, bariton

In 1967 maakte Ruud van der Meer zijn debuut als zanger in een concert met het Concertgebouw Orkest te Amsterdam. Niet tegenstaande dit optreden, vond hij eerst werk als hoboïst bij het Filharmonisch Orkest van Den Haag. Daarnaast werkte hij nog als koordirigent en als concertzanger. Spoedig werd hij bekend door zijn concerten, die hij zowel in Nederland gaf, als in de muziekcentra van West-Europa, in Scandinavië en in Noord-Amerika. Ook zijn optreden voor de radio en zijn plaatopnames droegen hier aan bij. Zijn concerten brachten hem naar Londen en New York, naar Berlijn, Wenen en naar Warschau. Hij trad ook met groot succes op in vele festivals, zoals in het Holland Festival, het Festival van Bregenz en 'the English Bach Festival'. Hij trad op tezamen met de bekende sopraan Elly Ameling in Londen en in New York met een programma van Hugo Wolf's 'Italienisches' en 'Spaniesches Liederbuch'. Hij gaf in 1988 concerten in Moskou, tevens maakte hij vervolgens een uitgebreide tournee door Rusland. Op het concertpodium trad hij op met een zeer uitgebreid repertoire en hij werd speciaal gewaardeerd als een uitnemend Bach vertolker. Hij trad vele malen met het Concertgebouw Orkest onder leiding van Nikolaus Harnoncourt op in Passie uitvoeringen. In zijn concerten trad hij echter ook op in andere oratoria en met een uitgebreid 'Lied' repertoire. Hij woonde in Wassenaar, en sinds 1972 was hij aan het Conservatorium van Amsterdam als docent verbonden. Van der Meer is vele jaren directeur geweest van het Prinses Christina Concours, een jaarlijks terugkerend nationaal evenement voor amateurmusici.

In mei 2003 neemt Ruud van der Meer als jurylid deel aan het eerste Brabantse Belcanto & Belting Concours, een concours voor gevorderde amateurzangers.

Hij maakte talrijke opnames, vooral voor het label Telefunken, waaronder Bach cantates, werken van Händel en de baspartij in een complete uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach. Tevens verschenen er van hem opnames voor de labels CBS, Erato, Polydor, Philips en Ottavo ('Lieder' van J. Brahms).