Johan Lammen

" ... De Wagnervereeniging heeft in het seizoen 1940-'41 nog opvoeringen gegeven van Beethoven's Fidelio, onder leiding van Eduard van Beinum ... en van Wagner's Tannhäuser onder leiding van Johannes den Hertog. Bij de opvoeringen van beide opera's hebben verschillende jongere Nederlandsche kunstenaars, zooals de sopraan Ruth Horna, de bariton Otto Couperus en de bas Johan Lammen, die sedertdien helaas is overleden, e.a. hunne kansen gekregen ... "

Mrs. S.A.M. Bottenheim, De Opera in Nederland, Amsterdam 1946

"... Als Falstaff in 'Die lustigen Weiber von Windsor' ... hij had een basstem zoals men zelden hoort ... "

Die lustigen Weiber von Winsor, Amsterdam 1942, Laurens Eijsink

Johan Lammen - (1901-1943)

Johan Lammen, geboren op 9 november 1901, studeerde zang aan het Amsterdams Conservatorium bij Di Teves-Moorlag en Rose Schönberg. Hij begon zijn zangersloopbaan als concert- en oratoriumzanger, o.a. in - hoe kan het anders - Bach's Matthäus Passion. Op 1 december 1933 vertolkte hij bij de Opera Studio (van de Nederlandse Operastichting), in de Amsterdamse Stadsschouwburg de rol van Achillas in Gulio Cesare van G.F.Händel, dat het begin was van een operacarrière. Hij volgde de 3-jarige operaklas van Johannes den Hertog, zong de titelrol in Halewijn van Willem Pijper in 1935 te Rotterdam in de Groote Schouwburg, trad op bij de Wagnervereeniging in Lohengrin, samen met klasgenoten als Frans Vroons (zijn debuut), Greet Koeman, Judith Toff en Willem van Sante. In de beroemde Pelléas et Melisande uitvoering van 1937 onder Pierre Monteux zong hij de rol van Arkel (Pelléas, Frans Vroons; Mélisande, Greet Koeman). Op september 1938 zong hij in Le donne curiose van Ermanno Wolf-Ferrari (wederom een voorstelling van de Wagnervereeniging) t.g.v. het 40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. In 1939 werd Johan Lammen bij de, net opgerichte Nederlandse Operastichting van Johannes den Hertog geëngageerd. Hij zong er talrijke grote rollen, zoals Rocco (Fidelio, 1940), Hermann (Tannhäuser, 1941), Bartolo (Le nozze di Figaro, 1941), Colline (La Bohème, 1942), Tommaso (Tiefland, 1942), Falstaff (Die lustigen Weiber von Windsor, 1942). Zijn laatste optreden was in de Nederlandse opera Marieken van Nimweghen (Jac. Jansen) op 9 februari 1943 in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Johan Lammen trad ook in het buitenland op. Hij overleed op 28 februari 1943, op 42-jarige leeftijd. Gelukkig bestaan van deze grote bas een aantal plaatopnames.

A.Lortzing, Der Wildschütz: 'Funftausend Taler'