Hendrik Vonk (1954)

 • 320HenkVonk1
 • 320HenkVonk2
 • 320HenkVonk3
 • 320HenkVonk4
 • Hendrik Vonk, 2016, after a 40Concerts 4 rehearsal in Utrecht
 • Early in his career
 • Official press photo

401NederlandseOperas & 401DutchDivas is bijzonder verheugd dat de befaamde Nederlandse Heldentenor Hendrik Vonk (onze Divo van de Maand december 2016/januari 2017) zich heeft gecommiteerd aan onze missie om opera's van Nederlandse componisten terug op de kaart te zetten. Vonk, die in 2006 zijn debuut aan de Milanese Scala maakte als Bacchus in Richard Strauss' Ariadne auf Naxos, zal op 18 december 2016 aantreden in de Concertzaal van de OBA te Den Haag voor 401Concerts 4. Op het programma staan Nederlandse fin de siècle opera's uit de schatkamer van het Nederlands Muziek Instituut centraal. Hij vertolkt daarin unieke rollen uit opera's van Cornelis Dopper, Daniël de Lange, Gerard von Brucken Fock, Emile von Brucken-Fock en Richard Hageman. Vonks stem kenmerkt zich enerzijds door een grote dramatische zeggingskracht, die hem in het Duitse heldengenre veel succes bracht en die hem hier bijzonder van pas zal komen in de veeleisende titelrol van Gerard von Brucken Focks Jozal (1912) en in het bijzondere slotduet uit Cornelis Doppers De lachende Cavalier (1918). Anderzijds heeft Vonk er altijd eer in gesteld de techniek uit zijn lyrische begindagen bij te houden: recent nam hij nog een cd met Schubert liederen op. Die veelzijdigheid maakt dat ook de dromerige maanmuziek van Emile von Brucken-Focks Seleneia en het musicalachtige Caponsacchi van Richard Hageman (de enige opera van een Nederlandse componist die ooit aan The Metropolitan Opera House New York is uitgevoerd) binnen zijn bereik vallen. Vonks partners in 401Concerts 4 zijn sopraan Barbara Schilstra en bas-bariton Andreas Goetze. Pianist is Wolter Willemsen. De koorbegeleiding is in handen van Frits Muusse en de entree is... gratis!

Hendrik Johan Lodewijk Vonk (8 december 1954, Amersfoort) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, en koordirectie en solozang aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht. Met de rol van Nemorino in de 1e zomerproductie in 1989 van Opera Spanga met L’elisir d’amore van Donizetti, die door de pers zeer lovend ontvangen werd, zette hij zijn eerste schreden op de weg naar een succesvolle operacarrière. In 1990 zong hij in een productie van opera-studio Forum-Jong (Enschede) de rol van Belfiore in Mozarts La finta giardiniera. Dat was ook het jaar waarin hij diverse malen bij de belgische omroep te gast was in het programma Tijd voor Coen (van tenor Coen Krucke), waarin hij onder meer het Parelvisserduet uit Les pêcheurs de perles en 'Dies Bildnis' uit Die Zauberflöte vertolkte (zie video). Daarna ging zijn ontwikkeling van 1e lyrische tenor in producties van o.a. Stadttheater Hildesheim, Opera Zuid, Opera Forum/Nederlandse Reisopera, Onafhankelijk Toneel (Rotterdam), Opera de Montpellier, de Vlaamse Opera en de Nederlandse Opera, via karakterrollen naar het dramatische vak, waarbij de heldentenor James McCray als coach een voorname rol heeft gespeeld; hierbij een vocale potentie ontwikkelend, die tijdens een masterclass in 1990 door Birgit Nilsson reeds erkend werd.

In 1992 trad Vonk  aan voor een beroemd geworden BRT verfilming van Stravinsky's les Noces (video). Vanaf 1994 maakte hij tevens 6 jaar deel uit van het Groot Omroepkoor. Hij maakte verder naam via rollen als Arturo in I Puritani (in Kiev december `94 met het Nationaal Orkest van de Oekraine o.l.v. Jan Latham Koenig), een door de Duitse pers zeer lovend ontvangen Don José in Carmen (op tournee met de Staatsopera Krakau in 1997) en Turiddu in Cavalleria rusticana (Den Haag 1999). De definitieve doorbraak kwam in het seizoen 2000/01 met rollen als Boris in Katja Kabanova aan de Opera Royal van Luik, de tittelrol in Der Zwerg van Zemlinsky in Turijn en Tannhäuser in Leipzig.

Neuschwanstein!

Als Tannhäuser was hij sindsdien te horen in het Nationaal Theater Weimar, Staatsopera Kassel, Staatsopera Berlijn, Deutsche Oper Berlin, Theater Basel, voor de Bayrischen- en Saarbrückerrundfunk in Schloss Neuschwanstein (het megalomane paleis van Wagnerbewonderaar Ludwig II), Trieste en in januari 2008 tijdens een zeer succesvolle tournee in Japan o.a. in Tokio met de Nationale Opera van Brno. In 2004 vertolkte hij op overtuigende wijze Parsifal in Kassel en ontwikkelde hij zich verder in het Wagnervak door o.a. zijn Cover voor Tristan bij DNO in Amsterdam. In maart 2011 zong hij Tristan in Hongkong en met de Opera Leipzig.

 150henkVOnkDownload

Wagner: Tannhäuser: 'Innbrunst im Herzen’
Hendrik Vonk (Tannhäuser), Gastkonzert in Neuschwannstein
(19 september 2003)

Ook in Richard Strauss rollen is Henk zeer succesvol: als Bacchus in Ariadne auf Naxos debuteerde hij in juni 2006 aan de Scala van Milaan, Narraboth in Salomé zong hij in Leipzig, de zeer veeleisende rol van Menelaus in Die ägyptische Helena in Essen en tijdens de 'Richard Strauss Tagen' in Garmisch Partenkirchen (2003/04) en in januari 2009 nog als stand-by aan de Deutsche Oper Berlin.

 150henkVOnkDownload

Richard Strauss: Die ägyptische Helena: 'Todt Lebendige’
Hendrik Vonk (Menelaus)
(2003, Richard Strauss Tagen, Garmisch Partenkirchen)

De bekende Tsjechische dirigent Jiri Kout haalde hem in 2002 voor Laca in Jenufa naar Sankt Gallen, welke rol hij sindsdien tevens in Hannover, Meiningen, Heilbronn, Augsburg en als cover aan de Scala zong. In Tel Aviv zong hij Dick Johnson in La fanciulla del West van Puccini, Otello van Verdi in Ulm, in Halle de rol van Jenik in Die verkaufte Braut van Smetana, Florestan in Leonore van Beethoven in Weimar, in Bern Jim Mahoney in Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill. In diezelfde rol was hij ook in mei 2009 in Erfurt en in 2013 in Leipzig en Freiburg te zien en te horen was.  Zijn affiniteit met het Italiaanse belcanto heeft hij september 2007 getoond als Radames in Aida in Dordrecht en in Theater de Regentes in Den Haag als Edgardo in Lucia di Lammermoor.

 150henkVOnkDownload

Zemlinsky: Der Zwerg: 'Lieder die schwere Menge träumt ich und Sie sind fort’
Hendrik Vonk (Der Zwerg)
(2001, Torino)

Concert highlights

Vonk is een veelgevraagd concertzanger in een repertoire variërend van barok tot modern. Hij was als solist te gast bij o.a. het Radio Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de Philharmonie van Krakau, het Nationaal Orkest van de Oekraïne, het Orkest van de Saarländische Rundfunk en hij werkte mee aan producties van de BRT en het Nederlands Danstheater. Daarbij trad hij op met dirigenten als Yuri Ahronowitsch, Georg A. Albrecht, Kees Bakels, Giuliano Carella, Aldo Ceccato, Gabriel Chmura, Asher Fisch, Friedrich Haider, Jiri Kout, Gaetano Delogu, Hartmut Haenchen, Günter Herbig, Bernhard Klee, Jan Latham Koenig, David Robertson, Stephan Soltesz, Antoni Ros Marba, Roberto Paternostro, Ed Spanjaard, Silvio Varviso en Sebastian Weigle.

 150henkVOnkDownload

Mendelssohn: Paulus: 'Sei getreu bis in den Tod’
Hendrik Vonk (tenor), Junges Philharmonisches Orchester Wuppertal - Thomas Honickel (conductor)
(29 juni 1999, Pfarrkirche St. Laurentius Burscheld)

 • 390VonkParels
 • 390VonkWolrer
 • 390SchilstraVonkWIllemsen
 • Dutch tenor Hendrik Vonk & Julian Hartman in Pearl Fisher's Duet (Tijd voor Coen, 1992)
 • Vonk & Wolter willemsen discussing Gerard von Brucken Fock's 'Jozal' for 401Concerts 4, november 2016.
 • Schilstra, Hendrik Vonk & Wolter Willemsen at rehearsals for 401Concerts 4 (November 2016).

Vonk zong de wereldpremière van Tristan Keuris' ’L'Infinito’ en de Nederlandse première van ’Tanzschul’ van Mauricio Kagel. Hij trad diverse malen op in de Vara-matinee, vertolkte oktober '98 de tenorpartij in ‘The Food of Love’ van Peter Schat bij het Noordnederlands Orkest o.l.v. Richard Dufallo, zong ‘Renard’ van Stravinsky bij het Orchestre de Luxembourg, en van dezelfde componist ‘Cantata’ met het Groot Omroepkoor en ‘A Sermon, a Narrative and a Prayer’ met het Nederlands Kamerkoor en het Radio Kamerorkest, en in juni 2008 de titelrol in Oedipus Rex met het Radio Philharmonisch Orkest Praag, verder o.a. het ‘Requiem’ van Verdi in Düsseldorf, de ‘Messiah’ in de Händel-stad Halle, het ‘Magnificat’ van J.S. Bach tijdens de Bach-feesten in 1985 in Leipzig, de tenor-solo in de ‘Symfonie nr.1 van Scriabin bij het Residentie Orkest, en in Tokio de tenorsoli in Mahlers 8e Symfonie met het Limburgs Symfonie Orkest. De ’Mis in C’ en het ‘Requiem’ van Mozart, evenals Haydns Schöpfung zong hij bij het Orchestre de Bayonne, en in Wuppertal o.a. het oratorium Paulus van Mendelssohn en Brittens ’Nicolas-Cantate’. Bij het Rotterdams Philharmonisch was hij onder de dirigent Hans Vonk in februari 2001 solist in Stravinsky's ‘Pulcinella’ en in oktober 2003 als the Governor, Vanderdender en Ragotsky in ‘Candide’ van Leonard Bernstein o.l.v. Scott Terrell. December 2002 zong hij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Beethoven IX met de dirigent Claus Peter Flor.

 150henkVOnkDownload

Peter Schat: 'Food of love’
Hendrik Vonk (tenor), Noord Nederlands Orkest o.l.v. Richard Dufallo
(15 oktober 1998, Oosterpoort, Groningen)

Vonk heeft afgelopen tijd ook zelf de muzikale leiding en regie gevoerd over belcanto- en operaproducties. Zo heeft hij in Utrecht de ’Trovatore’ van G. Verdi en ’Der Apotheker’ van Joseph Haydn opgevoerd. Hjj heeft sinds 2010 een eigen concertserie met een zeer gevarieerd programma in Het Witte kerkje te Huis ter Heide.

Opnamen

Franz Schubert: Part Songs (choral)
Utrecht Vocal Soloists o.l.v Udo Reineman
1989 Gobe GLO 5021

Franz Schubert-Grosse Messe in As-Dur
Leitung Robert Delcroix
April 1991, Forlane UCD 166498

Igor Stravinsky: Les Noces
1991 Film production BRT (Regie Jacques Servaas/ Orkestdirectie Vic Nees)

Matthijs Verschoor & friends play Rachmaninoff (u.a. 7 Lieder)
Maart 1994, Quality Classics 19114

Willem de Fesch: Joseph (Oratorium)
Musica Adhrenum o.l.v. Jed Wentz
August 2001, NM Classics 92079

 150DeFeshJoseph

Willem de Fesch: Joseph 'The howling Wolf'
Hendrik Vonk (tenor)
(NM Classics 92079, August 2001)


Théodore Dubois: Les sept paroles du Christ
Dir. Coen Ruivenkamp, Maassluis
april 2005, CGW CD 2605

 150Dubois

Théodore Dubois: Les sept paroles du Christ
Hendrik Vonk (tenor) - Coen Ruivenkamp (conductor)
(Maassluis, april 2005 CGW CD 2605

401Concerts 4 
Arias & duets from Gerard von Brucken Fock:Jozal, Emile von Brucken-Fock: Seleneia, Richard Hageman: Caponsacchi,Daniël de Lange: Lioba, Cornelis Dopper: De blinde van casteeel Cuillé.
Hendrik Vonk (tenor), Barbara Schilstra (soprano) Andreas Goetze (bass-baritone), Wolter Willemsen (piano), Anna Hiemstra (violin). 40DutchOperas Choir conducted by Frits Muusse.
401DutchOperas MP3 download with 100+ page pdf booklet