Elise Menagé Challa

Elise Menagé Challa, sopraan

De op 8 juli 1891 in Amsterdam geboren sopraan Elise Menagé Challa ontving haar zangles eerst op de 'Amsterdamse Muziekschool van Toonkunst' en vervolgens van verschillende buitenlandse zangpedagogen als Etelka Gerster (Berlijn) - idem Julia Culp - en in Italië van Gemma Bellincioni. Haar debuut maakte zij in het voorjaar van 1914 met de rol van Santuzza in 'Cavalleria Rusticana' aan de 'Neue Oper' te Hamburg waar zij gelijk een aanstelling kreeg. Toen de oorlog uitbrak keerde zij echter gelijk terug naar Nederland. Haar debuut in Nederland maakte zij in het Concertgebouw te Amsterdam in 1915 met een indrukwekkend optreden in de Tweede symfonie van Mahler en een liederenavond met onbekende liederen. Op Zaterdag 25 april 1936 zong zij in het Concertgebouw te Amsterdam in het Herdenkingsconcert Mahler 1911-1936 onder Willem Mengelberg in diens Symfonie nr. 2 in c kl.t., samen met de alt Suze Luger en het Toonkunstkoor Amsterdam.

In Nederland maakte Elise Menagé Challa haar operadebuut in een voorstelling onder auspiciën van de Wagnervereeniging op 11 november 1915 in Wagner's opera Die Walküre. Zij zong er de rol van één der Walküre: Gerhilde. Nogmaals Gerhilde in Die Walküre voor de Wagnervereniging in 1918 met Elisabeth Ohms als Waltraute, Annie Lighthart als Sieglinde en Urlus als Siegmund, Zaubermädchen in Parsifal (1919), wederom Gerhilde in Die Walküre in 1920, een voorstelling van de Residentie Opera-Vereeniging van Henk van den Berg en Carel Butter van Hulst. Op 15 april zong zij in de Koninklijke Schouwburg te 's-Gravenhage een grote rol: Amelia in Verdi's Un ballo in maschera.

Elise Menagé Challa was gehuwd met de toneelspeler Louis Augustaaf van Gasteren. Zij kregen twee kinderen, filmregiseur Louis van Gasteren en actrice Josephine van Gasteren.

Zij is op 26 september 1962 overleden te Amsterdam.