Therese Boyava

Therese Boyava, soprano

Therese Boyava werd in 1924 geboren in Soerabaja, Indonesië. Ze overleed op 12 November, 2013, op 89-jarige leeftijd.

Haar stem werd op vroege leeftijd ontdekt en ze werd al op een leeftijd van slechts dertien jaar uitgenodigd om voor de radio te zingen, waar ze de "Klokjes aria" van Lakmé zong. Vele andere optredens volgden, abrupt onderbroken door de Tweede Wereldoorlog, waardoor zij en haar hele familie in de Japanse concentratiekampen geïnterneerd werden voor ruim 3 jaar.

Na het oppakken van de brokstukken van haar leven, net zoals vele anderen dit deden die het geluk hadden de kampen overleefd te hebben, begon ze met het geven van concerten in het naoorlogse Indonesië. Er werden opnames werden gemaakt, maar slechts enkele ervan hebben het door de jaren heen overleefd. Na haar terugkeer naar Nederland, begon ze met zanglessen te nemen bij de bekende zanglerares Ruth Horna (1899-1983).

Concertrecitals en radiorecitals volgden en al snel begon ze ook in Duitsland op te treden, waar ze onder andere rollen zong als Santuzza in 'Cavalleria Rusticana' en Leonora in 'La Forza del Destino' samen met de sopraan Marijke van der Lugt (1919-1989).

Er kwamen aanbiedingen vanuit het buitenland om te zingen, eerst van de Lyric Opera van Los Angeles in Californië, USA. Met het aanvaarden van de rollen van Rosalinde (Fledermaus), Mimi (La Bohème) en Butterfly (Mdme. Butterfly) vervolgde ze haar carrière in de Verenigde Staten.

Theresa (haar naam werd soms ook op deze manier geschreven) Boyava's carrière bloeide op ze kreeg groot succes met haar vertolkingen in vele rollen en oratoria recitals.

Ze werd bij de San Francisco Opera gedurende 10 jaar een van de belangrijkste sopranen , waarbij haar repertoire zich uitgebreidde met Norma, La traviata, Il trovatore, La Forza del Destino, Nabucco, Turandot, Donna Anna (Don Giovanni), De Gravin in Le Nozze di Figaro, Antonia en Giullietta in Hoffmann's Vertellingen, met Elisabeth in Wagner's Tannhäuser en Elsa in Lohengrin.

Ze zong in talloze 'Messas di requiems' van Verdi, alsmede in die van Mozart en in Händel's 'Messiah', plus in talloze andere oratoria en cantates.

Therese Boyava - eindigde haar zangcarrière in 1980.

Met dank aan Raymond Modesti

Catalani, La Wally: sound "Ebben ne andro lontana" by Alfredo Catalani (1854-1893), San Francisco Opera 1968:

Therese Boyava sings 'Vissi d'Arte' from 'Tosca' by Giacomo Puccini (1858-1924) :

Therese Boyava, You Tube Therese Boyava sings "Glück das mir verblieb" from 'Die tote Stadt' by Erich Korngold (1897-1957) :