Greta Santhagens-Manders

"... onder de jonge zangeressen van de Co-Opera-Tie treedt ontegenzeggelijk Greta Santhagens-Manders het meest op den voorgrond. Zij heeft zich in de laatste jaren allergunstigst ontwikkeld. In Februari 1928 zong zij de Gutrune partij uit Götterdämmerung op waarlijk voortreffelijke wijze ... "

Averkamp

Greta Santhagens-Manders (1891-1976)

Greta Santhagens-Manders werd geboren op 11 februari 1891 (1893?) te Rotterdam. Haar operadebuut maakte zij in 1917 als Mrs. Ford in de eerste opvoering in Nederland van Verdi's Falstaff georganiseerd door het Opera-Ensemble van de Zangacademie "Cornélie van Zanten". Na haar debuut was zij verbonden aan een groot aantal operagezelschappen en ook trad zij als operettezangeres op bij het gezelschap Opéra Comique. Groot aantal optredens bij o.a. N.V Nationale Opera van Willem van Korlaar, De Nationale Opera en de Co-Opera-Tie in rollen als Carmen (!), Santuzza (Cavalleria Rusticana), Tosca, Leonore (Trovatore) en Wagnerrollen als Brangäne, Elisabeth en Kundry. In 1929 vertolkte zij de rol van Kundry in de eerste uitvoering van Wagner's Parsifal in het Nederlands. Ze stond ook in België - Gent, Antwerpen en Brussel - regelmatig op het toneel. Daar zong zij veelvuldig samen met de Belgische tenor Louis Morrison (1888-1934).

 


De zwerver (Le chemeniau), van Xavier Leroux, 15 november 1919. Een uitvoering van N.V.Nationale Opera. , V.l.n.r. Magda Litef (Aline), Rudolf van Schaik (Antoon), de zwerver (Anton Dirks) en Antoinette (Greta Santhagens-Manders).

Na haar terugtreden uit het muziekleven vestigde zij zich in Den Haag. Zij heeft veel plaatopnames gemaakt voor het merk Homochord, allen in het Nederlands.

sound Greta Santhagens-Manders in Puccini's Madama Butterfly "Un bel di vedremo" , 1922