Jennie Veeninga

Jennie Veeninga, sopraan, geboren in 1936

Jantina (Jennie) Hendrika Veeninga werd geboren in Haarlem, als dochter van Roelof Veeninga en Maria Magdalena van der Linden op 28 november 1936. Na het volgen van de industrieschool behaalde zij het diploma coupeuse en werkte vervolgens als verkoopster/ etaleuse in een modezaak. Zij had altijd al fraaie stem, nam zangles en ging vervolgens naar het conservatorium. Hiertoe kreeg zij een studiebeurs, maar voor haar levensonderhoud moest zij daarbij tevens nog werken. Bij de Hoofdstad Operette zong zij twee seizoenen. Later trad zij op bij de musical "My fair Lady". Haar eerste tv-programma was als koorlid in een show met Wim Sonneveld (o.m. "Blijf in Holland".) Na de voltooiing van haar studie speelde haar opera carrière zich vooral in het buitenland af: Duitsland (Kassel) en België (Vlaamse Opera). Zij zong daar de klassieke operarollen.

Jennie Veeninga, sopraan

 

Jennie Veeninga als Jenufa van Janacek,in een t.v.-productie van Frans Boerlage

Jennie Veeninga maakte haar debuut bij de Nederlandse Opera als 'eine Griechin' in Iphigeni auf Taurus van Gluck, op 20 juni 1964. Iphigeni werd in deze voorstelling gezongen door Gré Brouwenstijn. Haar eerste hoofdrol was als Lucy in The Telephone van Menotti op 2 mei 1966 in de Stadssschouwburg van Eindhoven. Dit was een voorstelling van Opera-Studio (van de Nederlandse Operastichting). Op 6 april 1973 zong zij - na een afwezigheid in het buitenland van enkele jaren - wederom een hoofdrol bij de Nederlandse Operastichting: Rosalinde in Die Fledermaus. Eisenstein werd gezongen door Anton de Ridder, Alfred door John van Kesteren, Dr. Falke door Henk Smit en Adèle door Wilma Driessen. Zij zong verder nog als Proserpina ( L'Orfeo, Monteverdi), Tosca (Puccini), Diana (Orpheus in de onderwereld, Offenbach), de grootmoeder (De speler, Prokofjev), Mrs Alice Ford (Falstaff, Verdi), Elisabetta di Valois (Don Carlos, Verdi), Hanna Glawari (Die lustige Witwe, Léhar), Bess (Houdini, Peter Schat) en als laatste rol bij de Nederlandse Operastichting, op 16 november 1978 zong zij de rol van Métella in La vie Parisienne, Offenbach.

Jennie Veeninga trad diverse malen voor televisie op.

Opnames van haar zijn zeldzaam, de enige plaatopname die ik van haar kon vinden, was als Dhia (een geisha), in Iris van Mascagni. Een live-opname uit het Concertgebouw van Amsterdam, 1963. Iris werd hier gezongen door Magda Olivero. Verona 27014/15

Mascagni, Cavalleria rusticana "No, no Turido, rimani ", duet met Anton de Ridder, privé opname :