Marjon Lambriks

Marjon Lambrix, sopraan

Marjon Lambriks is in 1949 in het Limburgse Valkenburg geboren. Haar vader was regisseur van amateurtoneelgezelschappen. Aanvankelijk volgde zij een opleiding voor apothekersassistente. In een show, onder haar vaders regie uitgevoerd, zong ze een parodie op Carmen en hierdoor werd haar ware talent ontdekt. Hierna ging zij dan ook zang studeren aan het Conservatorium van Maastricht en daarna nog bij prof. Paula Lindberg in Amsterdam. Samen met Paula Lindberg studeerde Marjon Lambriks ook aan het Mozarteum in Salzburg. In 1970 won zij een concours in Antwerpen, vervolgde nog twee jaar haar studie in Salzburg en won daar de Sängerförderungspreis der Stadt Salzburg. In 1971 was zij verbonden aan de 'Wiener Kammeroper' en in 1972 aan de 'Wiener Volksoper' waar zij in 'Hans en Grietje' (Humperdinck) zeer succesvol was. In 1974 was zij aan de Opera van Wuppertal verbonden, daarna volgden nog gastoptredens in de 'Festspielen' van Bregenz en Salzburg(1975), in Zurich(1976), Wuppertal en in Nederland in maart 1976 in Congresgebouw te Den Haag. Ze zong bij die gelegenheid de rol van Valencienne in de operette Die lustige Witwe van Franz Lehar.

Marjon Lambriks werd in Nederland pas goed bekend door deelname aan de, in de zomer van 1977, door de KRO uitgezonden drie programma's met het Weense Lied en Weense operette: Wiener Mélange. Twee jaar later werd Marjon Lambriks door de AVRO benaderd en werd ze het middelpunt van een speciaal voor haar ontworpen programma, waarin de ene keer de muziek van Robert Stolz centraal stond, de andere keer die van Franz Lehar of Johann Strauss. Ook werkte ze mee, samen met Rudolf Schock, aan Ein Abend in Wien, concerten o.l.v. Willi Boskovski.

Na de Volksoper volgde de Staatsoper en zong ze onder Herbert von Karajan in opera-uitvoeringen in Salzburg. In Nederland stond ze slechts incidenteel op de Bühne, o.a. in een voorstelling van Mozart's Don Giovanni op 12 maart 1976. Zij zong de rol van Zerlina. Don Giovanni werd gezongen door Peter van der Bilt.

In januari 2009 neemt Marjon Lambriks afscheid van de Nederlandse podia met een nieuwjaarsconcert: Marjon Lambriks in de "Grande Finale"

Marjon Lambriks woont momenteel in Monaco en is getrouwd met Leon Lombaert, haar tweede huwelijk. Zij heeft één dochter uit haar eerste huwelijk.

Discografie:

Strahlend Junge Operette, Fidelio SPH 961; Operette Gala, Lieder der Puszta, Philips 6423 373 (1980); Marjon Lambriks Meine schönsten Liebeslieder, Phonogram KTLP 244-1 (1987); Marjon Lambriks zingt Robert Stolz, Philips 6375 465 (1979/ 1982); Marjon Lambriks & Henk Poort, Operette Gala Rainbow CD 6253 (2001)