Lenneke Ruiten

"... Sopraan Lenneke Ruiten zingt ontspannen ... En dan Lenneke Ruiten. Met aria's van Mozart, Bellini, Verdi en Délibes bewijst ze opnieuw een top-talent te zijn. Lenneke Ruiten is al op 8 november weer te horen in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven ... "

Kroonconcert IVC met Het Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen met de concourswinnaars Lenneke Ruiten, Kyle Ketelsen en Klemens Geyrhofer. Gehoord 3 okt, Theater aan de Parade Den Bosch.

bron: Brabants Dagblad 5 oktober 2002

"The Dutch soprano Lenneke Ruiten does not just have an outstanding voice, easily capable of the widest range of volume and colour. She makes a song disclose the feeling that inspired the poetry."

- The Irish Times

"... De Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten (24) uit Alkmaar is de grote winnares van het 44e Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch (IVC). Ze won gisterenavond vijf van de acht prijzen, waaronder de eerste Prijs van de stad 's-Hertogenbosch. Deze hoofdprijs van het IVC ter hoogte van 20.000 euro, werd uitgereikt door Prins Constantijn en Prinses Laurentien. De andere prijzen voor Lenneke Ruiten waren de Publieks Prijs (3.500 euro), de Pers Prijs (3.500 euro), de Caroline Kaart Prijs (2.500 euro) voor de beste Nederlandse deelnemer en de Prijs van de jongerenjury ... De prijzenregen voor Lenneke Ruiten bracht het publiek in extase, maar ook Geyrhofer kreeg een daverend applaus. Tegen half elf gisterenavond werd de laatste opera-aria gezongen in het Theater aan de Parade ... "

bron: www.ivc.nu

Lenneke Ruiten, sopraan

Lenneke Ruiten, geboren in 1977, begon haar muziekstudie niet vocaal, maar studeerde fluit aan het Alkmaars en Amsterdamse Conservatorium bij Eugénie van der Grinten en bij Marieke Schneemann. Masterclasses volgde zij bij William Bennet en Peter Lukas Graf. Zij won als fluitiste de tweede prijs op het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Daarnaast studeerde zij zang bij Maria Rondèl in Alkmaar en vervolgde haar studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Meinard Kraak en Diane Forlano. Haar solistendiploma behaalde zij met onderscheiding. Zij studeerde samen met pianist Thom Janssen, met wie zij een vast duo vormt, als liedduo aan het Franz Schubert Institut in Baden bei Wien, Oostenrijk. In het Duitse en Franse liedrepertoire volgde zij masterclasses bij Robert Holl, Hans Hotter, Robert Tear, Walter Berry en de Nederlandse sopraan Elly Ameling.

Lenneke zong o.a. Ein Deutsches Requiem van Brahms, het Exultate, Jubilate van Mozart, het Stabat Mater van Poulenc, Filia in Jephte van Carissimi en A Child of our Time van Tippett. Zij trad op met het Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen en het WDR Rundfunkorchester Köln o.l.v. Alfred Walter.

In sept 2001 won Lenneke de eerste prijs op de Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie van de KCZB, de prijs werd uitgereikt door het Jo Bollekamp Fonds. In september 2002 won zij op het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in 's-Hertogenbosch de eerste prijs, de persprijs, de publieksprijs, de Caroline Kaartprijs voor beste Nederlandse deelnemer en de jeugdjuryprijs.

Aansluitrend studeerde Lenneke Ruiten aan de Hochschule für Musik und Theater in München Duitsland, bij Edith Wiens en bekwaamde zich in opera aan de Bayerische Theaterakademie aan het Prinzregententheater in München.

Lenneke Ruiten, sopraan

OPERA

Lenneke Ruiten debuteerde als Susanna in Le Nozze di Figaro in het Prinzregententheater in München. Bij de Nationale Reisopera zong ze Yniold in Pelleas et Mélisande en Ksenia in Boris Godunov. Op het Schleswig Holstein Musik Festival 2006 vertolkte zij de rol van Blondchen in Die Entführung aus dem Serail en in het Amsterdamse Concertgebouw die van Elisa in Il re pastore en Madame Herz in Der Schauspieldirektor.

In 2008 maakte zij haar succesvolle debuut bij De Nederlandse Opera als Falke en Hüter der Schwelle in Richard Strauss' Die Frau ohne Schatten en tijdens het Holland Festival in 2009 zong zij, eveneens bij De Nederlandse Opera, de rol van Gabriel op de wereldpremière van Rob Zuidams opera Adam in Ballingschap.

In 2009 maakte zij haar debuut op het Festival de Beaune als Despina in Cosí fan tutte, met Le Cercle de l'Harmonie o.l.v. Jérémy Rhorer, en als Armida in Rinaldo met de Accademia Bizantina o.l.v. Ottavio Dantone. In 2010 maakte zij haar debuut als Pamina in Die Zauberflöte bij de Opera van Lausanne, waar zij in 2011 zal terugkeren in de rol van Almirena in Rinaldo van Händel.

CONCERTEN

Lenneke Ruiten zong Mozarts Exsultate Jubilate met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Yakov Kreizberg in het Concertgebouw in Amsterdam, met the RTÉ National Symphony Orchestra o.l.v. Gerhard Markson in The National Concert Hall in Dublin en met the Orchestra Ensemble Kanazawa o.l.v. Rolf Beck in Japan. Ze was soliste bij het Concertgebouw Kamerorkest in het Requiem van Mozart. En zong de Matthäus Passion bij het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München en met het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi in Milaan. Verder werkt ze met orkesten en organisaties als het Münchener Bach-Chor, de Radio Kamer Filharmonie, het Dresdener Barockorchester, de NDR-Radiophiharmonie, met dirigenten als Frans Brüggen, Alessandro de Marchi, Arnold Östman, Hans-Christoph Rademann en Ed Spanjaard.

Lenneke Ruiten gaf concerten in toonaangevende Europese zalen, waaronder de Herkulessaal in München, de Alte Oper in Frankfurt, het Gewandhaus in Leipzig, de Liederhalle in Stuttgart, de Victoria Hall in Genève, het Auditorium Strawinsky in Montreux, de Tonhalle Zürich, KKL Luzern, de National Concert Hall Dublin en het Auditorio in Milaan. Ook trad zij op in Japan en New York en verschillende festivals, waaronder: Holland Festival, Festival de Beaune, Rheingau Musik Festival, West Cork Chamber Music Festival, Delft Chamber Music Festival, Schleswig Holstein Musik Festival.

Voor de WDR maakte Lenneke Ruiten, met het WDR Rundfunk Orchester, radio-, cd- en tv-opnamen met muziek van Schubert, Bruckner, Mozart en Eibler. In 2008 verscheen de cd 'Musik der Wiener Hofkapelle' (PhönixEd).

Behalve voor het opera- en concertvak koestert Lenneke Ruiten een grote liefde voor het lied, waarbij zij samenwerkt met de pianisten Thom Janssen en Rudolf Jansen. Van haar recital in het Concertgebouw in 2003 werd door de AVRO een live-cd uitgebracht. Haar in 2005 verschenen cd 'Mélodies Françaises' werd buitengewoon goed ontvangen. In 2010 verschijnt haar cd met Concertaria's en het Exsultate Jubilate van Mozart, met het Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. Ed Spanjaard (PentaTone).

U kunt nu luisteren naar een fragment van Vincenco Bellini: de aria 'Oh quante volte' uit "I Capuleti e i Montecchi", een opname van het IVC concours 2002 (radio-opname)

Bellini, Oh quante volte met het Brabants Symfonie Orkest, Den Bosch, de Parade.

Poulenc, Cest ainsi que tu es, piano Thom Janssen, Melodies Francaises SCB-04530

Homepage: Lenneke Ruiten