VINCENT BERTRAND (Bariton-bas)

vb3Charles Quint (Audio)
Download: €10.59
lk5Charles Quint (Video)
Download: €12.99

vb1Geboren in België op 23 novemer 1966, debuteert Vincent BERTRAND aan de Opéra Royal de Wallonie. Zeer snel  krijgt  deze bariton  met  de  charismatische uitstraling het vertrouwen  van dit theater , dank zij zijn doordringende stem en zijn indringende dictie.

Van Donizetti tot Penderecki, over Offenbach, Puccini, Verdi, Gounod en vele anderen zal hij beurtelings volgende rollen vertolken : de sergeant der boogschutters in Manon Lescaut;  aan de zijde van Vladimir Galouzine is hij een Cenobiet in Massenet’s Thaïs onder leiding van Paul Ethuin, de Beeldhouwer in Louise, de Korporaal in La Fille du Régiment, Alcindoro en Benoit in La Bohème, de Keizerlijke Comissaris in Madama Butterfly, Gregorio in Roméo et Juliette,  Lavitsky in Boris Godounov in de enscènering van Petrika Ionesco,  Adigar in Si j’étais Roi met Natalie Dessay in de rol van Néméa, Montano in Otello, De Cerisay in Les Diables de Laudun, Sciarrone in Tosca waar hij de repliek geeft aan José Van Dam…
 
Daarbij niet te vergeten De Croy in Jeanne La Folle (wereldcreatie)  Le Diable en Saint Wanon in  de franse creatie van Contes d’un buveur de bière waar zijn twee vertolkingen vooral zijn acteertalenten op de voorgrond plaatsten, evenals zijn muzikaliteit en de onbetwistbare stevigheid van zijn stem.

Prijs van de Franse Opéra!

Bekroond met diverse eerbetuigingen zoals de prijs van de Franse opera en de Eerste operetteprijs in het Concours International de Chant in Marmande, maar eveneens laureaat in Alès en Rieumes, neemt Vincent Bertrand dan de beslissing op eigen vleugels te vliegen. Sinds 1997 treedt hij op in Brussel, Parijs, Rijsel, Namen, Bergen ( Mons) Charleroi, Toulon, Dijon, Marseille, en de festivals van Carcassonne, Marmande, Bad – Ems…
 
Mozart, Puccini, Offenbach, Verdi, Ravel, Vellones, Ropartz, Opéra, Opéra Comique, Opéra bouffe, Operette, Oratorium, Lied, Mélodie Française, Comédie Musicale, Baron de Gondremarck, Schaunard, Balakirev, Brissac, Mercutio, Général Boum, Belcore, Don Giovanni, Bazile….allen vonden zij in Vincent Bertand interpretaties die gekenmerkt werden door zijn muzikale intelligentie en vocale kwaliteit.

Door al deze ervaringen en ontmoetingen heeft de bariton zich een reputatie verworven van een uitzonderlijk integer artiest die  zich op zijn gemak voelt  in de meest verscheidene stijlen van een ontegensprekelijk eclectisch repertoire.

Repertoire

Tot Bertrands repertoire behoren: Manon Lescaut, Madame Butterfly (G. Puccini); Thaïs, Don Quichotte (J. Massenet); Louïse (G. Charpentier); La Fille du Régiment (G. Donizetti); Roméo et Juliette (CH. Gounod); Si j'étais roi (A. Adam) aan de zijde van Nathalie Dessay; La Vie Parisienne, La Périchole en La Grande Duchesse de Gerolstein (J. Offenbach); de rol van De Croy in de wereldcreatie van Paul-Baudouin Michels opera Jeanne La Folle, aan de zijde van Helia T.'Hezan en Charles Quint in karel Miry's gelijknamige opera uit 1857.Hieronder Bertrands eigen favoriete opname, de 'Air de Sancho' uit Massenets Don Quichotte, opgnomen in augustus 2008:

Vincent Bertrand brengt ook veel recitals met werk van Franse componisten.


Charles Quint wereldpremière

 

Op 29 April 2012 vetolkte Vincent Bertrand met veel succes de rol van de oude Van Ghest in Karel Miry's grand opera uit 1857, Charles Quint, over de stroppendragers van Gent. 401NederlandseOperas.nl maakte daarvan een officiële registratie in coproductie met Lyrica Gent en de zangers, die werd uitgebracht als mp3 download en als verfilming. Daarbij moet worden onderstreept dat Bertrand de rol slechts op het allerlaatste ogenblik instudeerde in vervanging van een collega die wegens ziekte verstek moest laten gaan. Niettemin scoorde Bertrand te Gent een van de mooiste succesen uit zijn loopbaan, waarvan wij bovendien persoonlijk getuige waren. Zijn Karel V had autoriteit en werd gezongen met een rolidentificatie zoals je die zelden tegenkomt. De pers was dan ook uiterst lovend over zijn bijdrage aan deze hsitorische creatie, want voorwaar: we praten hier wel over het last minute vervangen van de protagonist!De videotrailer van de registratie die we in onze webshop aanbieden onderstreept dit. Indrukwekkend zijn 'Fière cité de Gand', de gifscène 'Parlez, expliquez vous' en zijn 'troonrede', 'Peuple de Gand'.

Hieronder de videotrailer:

vb2


DISCOGRAPHY
2012

OFFICIAL DOWNLOAD
Karel Miry: Charles Quint
Grand opéra in 5 Acts.

vb3

Performance location: Gent, De Bijloke
Performance date: April 29, 2012

Performers: Vincent Bertrand* (Charles Quint), Amaryllis Grégoire (Marguerite), Laurent Kubla (Van Ghest), Denzil Delaere (Johan), Thomas Murk (Padilla/Battelier), Opera & Belcanto Chorus L. Soudan conducted by Herman Streulens, Male Choir "De Oudenaardse Zangvereniging" conducted by Hans Van Canneyt, Symphonic Youth Orchestra East-Flanders JeMoo conducted by Geert Soenen. 

Vincent Bertand verving welwillend en met groot succes een zieke collega.

vb3Charles Quint (Audio)
Download: €10.59
lk5Charles Quint (Video)
Download: €12.99
Performance producer: Lyrica Gent
Label: 401DutchOperas.com
© 2012: 401DutchOperas.com/ Lyrica Gent
 
Composer biographyhere


Technical specifications

World premiere recording
High quality MP3 download of digital stereo DAT recording
Recording engineer: 401DutchOperas.com/Hilaire de Slagmeulder
HD film/conversion to mp4
Filmed by: 401DutchOperas.com/RS
Includes full libretto (F/NL)
Includes: 98 page PDF booklet with composer bio, background, plot synopsis (ENG/NL)