Laurens Bogtman

"... maar wij mogen niet verzwijgen dat Laurens Bogtman in dit speciale geval de groote verrasing van den avond werd. Die verrassing kreeg haar sterkste bevestiging in de "Lieder aus dem Buch Suleika" (Goethe) van Hugo Wolf. Wij kregen daar ruimschoots de gelegenheid Bogtman's zingen te bewonderen; dit was een gebeurtenis, wij aarzelen niet te zeggen: hier stond een groot liedzanger voor ons; een schonere, beter begrepen Wolf-herschepping is nauwelijks denkbaar ... "

Duetten avond te Amsterdam, 1938/39.

Laurens Bogtman 1900 - 1969 Laurens Bogtman 1900 - 1969

Laurens Bogtman is geboren op 8 Februari 1900 te Oudkarspel, Noord-Holland. Pas op 30-jarige leeftijd begon hij zijn zangsstudie bij Franziska Martienssen in Berlijn en bij Iro in Wenen. Daarna vervolgde hij zijn studie bij de bekende pedagoge Aaltje Noordewier-Reddingius in Hilversum. Hij maakte in 1932 zijn debuut tijdens een concert van de Kölner Bachvereins. Daarna maakte hij een succesvolle carrière als Liederenzanger maar vooral toch als oratoriumzanger. Bogtman trad op in Duitsland, Engeland, Oostenrijk en uiteraard vaak in Nederland. In 1939 trad hij op bij concerten ter gelegenheid van de Salzburger Festspielen. Hij trad vaak op in uitvoeringen van Bach's Matthäus Passion met het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg. Hij gold als een van de grootste Bach-vertolkers van zijn tijd.

Na de Tweede Wereldoorlog trad hij nog op in Nederland, België, Frankrijk en Denemarken, 1947-1948. Op het operatoneel heeft hij nooit gestaan. Van hem bestaat er een volledige Philips opname uit 1957 onder Anthon van der Horst met de Nederlandse Bach Vereniging en het Residentie Orkest van de Matthäus Passion. Uitvoerenden: evangelist, Tom Brand (tenor, evangelist), Laurens Bogtman (Christus), David Hollestelle (bas), Guus Hoekman (bas), Erna Spoorenberg (sopraan), Annie Hermes (alt), Arjan Blanken (tenor). Tevens bestaat er een opname van hem onder Eduard van Beinum met het Te Deum van Alphons Diepenbrock samen met Erna Spoorenberg, sopraan/Nan Merriman, alt/ Ernst Haefliger, tenor en het Toonkunstkoor Amsterdam op 7 Oktober, 1956.

Hij was als docent verbonden aan het Conservatorium van Den Haag en vanaf 1968 aan de afdeling muziekwetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen. Hij overleed te Kopenhagen op 11 November 1969.