Elise Caluwaerts (sopraan)

 

Elise Caluwaerts500'Belgian coloratura soprano Elise Caluwaerts impressed with her supple sense of line and strength,
displaying a soaring, pure-toned top register and richly coloured lower register.' (The Australian)

Coloratuursopraan Elise Caluwaerts groeide dankzij haar veelzijdigheid en innemende persoonlijkheid uit tot een veelgevraagde soliste in binnen- en buitenland. Ze startte haar zangcarrière als barokzangeres en breidde haar repertoire uit naar de romantische en hedendaagse muziek. Haar voorliefde voor uitdagend repertoire – van opera tot multidisciplinaire projecten – leidde tot talrijke creaties en bijzondere samenwerkingen met internationaal gerenommeerde componisten en ensembles. Zo werd haar opmerkelijke vertolking van Lei in Pascal Dusapins kameropera Passion tijdens het Sydney Festival 2016 lovend onthaald door de pers.

 

Ook bracht Elise eind 2016 een cd uit met spectaculair coloratuurrepertoire op uitnodiging van het St-Petersburg Symphony Orchestra onder leiding van Walter Proost. Deze opname was een springplank voor nieuwe internationale projecten zoals Mozarts Don Giovanni (Donna Elvira) met het Shanghai Symphony Orchestra onder leiding van David Stern.

Toekomstprojecten

Hoogtepunt tijdens het seizoen 2017-2018 is de creatie van Enjott Schneiders opera Marco Polo in regie van Kasper Holten in Guanghzou Opera (China) in mei 2018. In eigen land staat een reeks van zes concerten met het Antwerp Symphony Orchestra (Grieg, Peer Gynt) gepland. En in de literair-muzikale productie Avondrood brengt Elise de Vier letzte Lieder samen met pianist Kim Van den Brempt en bejubelde auteur Lize Spit tijdens een tiental concerten in Vlaanderen. Verder kijkt Elise uit naar haar residentie in het Center for Contemporary Opera in New York tijdens het seizoen 2018-2019.

Uitgebreide biografie

Elise Caluwaerts studeerde gelijktijdig aan de conservatoria van Antwerpen bij Lucienne Van Deyck (klassieke zang) en Brussel (oude muziek) , daarna aan het Koninkijk Conservatorium van Den Haag, waar ze in 2006 Cum Laude afstudeerde bij Diane Forlano. Ze volgde masterclasses bij Peter Kooij, Elly Ameling, David Wilson Johnson, Jozef De Beenhouwer en Gemma Visser. Momenteel laat ze zich coachen door Franco Farina.

Als operasoliste zong Elise de rol van Donna Elvira in Mozarts Don Giovanni (Shanghai Symphony Orchestra olv David Stern, 2017), Rosina in Mozarts Il Barbiere (Noorwegen, 2017), Lei in Pascal Dusapins Passion (Sydney Festival 2016), Jenny in Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (Volkstheater Rostock), Rea in de multimedia-opera Romulus der Grosse (Basel), Zerlina in Don Giovanni, Belinda in Dido and Aeneas, Angelica in Orlando Furioso, Ariel in The Tempest, de hoofdrol in Venus and Adonis en Arianna in Drift (een adaptatie van Monteverdi’s L’Arianna). Ze had een jarenlange samenwerking met regisseur Wouter Van Looy in verschillende internationale scenische projecten voor Muziektheater Transparant. In concertante producties werkte ze samen met dirigenten als Lawrence Foster, Philippe Herreweghe, Jordi Savall, Reinbert De Leeuw, Emmanuelle Haim, Fernando Lozano, Facundo Agudin, Gabriel Garrido en Robin Engelen en met kamermuziekensembles als Collegium Vocale, Oxalys, Ictus, Ensemble Phoenix Munchen en Musiques Nouvelles.

Elise heeft een bijzondere interesse voor hedendaagse en multidisciplinaire projecten en interpreteerde verschillende extreme composities als Know what is above you van Steve Reich en De Staat van Louis Andriessen. Ze zong de wereldcreaties van opera’s van Wim Henderickx (Zurich) en Nicholas Lens (Beijing). In 2015 zong ze één van de hoofdrollen in Elle est Moi und Töte Mich, specifiek voor haar stem geschreven door Joris Blanckaert. Als actrice, zangeres en danseres (Elise volgde een jarenlange opleiding klassieke dans) werkte ze mee aan kunstfilms van Hans Op de Beeck en Gabriela Hernandez en aan verschillende performances, o.a. met videokunstenaarscollectief Glowing Bulbs tijdens Aurora 2015 in Dallas en theatermaker Salvatore Calcagno voor de productie io sono Rocco in 2016. In 2017 schitterde ze als operazangeres tussen de Hollywoodsterren in de Britse thrillerserie Riviera, in regie van Hans Herbots.

Vanuit haar passie voor het romantisch liedrepertoire vormt Elise sinds tien jaar een veelgevraagd duo met pianist Kim Van den Brempt. In 2014 brachten ze hun eerste cd Nightfall uit, met werk van Strauss, Berg en Eisler. In 2017 brengen ze de Vier letzte Lieder samen met de bejubelde auteur Lize Spit in de literair-muzikale productie Avondrood, een samenwerking met Behoud de Begeerte.