Deze pagina is bestemd voor uw reacties, mild commentaar en welkome suggesties. Joop Lindeijer.

Reacties 2008

10-12-2008
Misschien een tip voor voor uw site DutchDivas is de jonge diva Martine Mussies, die al op haar 10e bij de Nationale Reisopera werkte. Zij wil ambassadrice van de klassieke muziek worden. Zal ik een biografie over haar maken?

 

Vr. gr.

Jan Bos

Beste Jan,

Hartelijk dank voor je aanbod, maar ik zal er geen gebruik van maken. Wat Martine Mussies doet is ongetwijfeld interessant, maar valt toch voor mij buiten het bestek van mijn site.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


19-10-2008
Geachte mijnheer Lindeijer,

Ik zag uw site, Dutch divas en vroeg mij af of u mij verder kunt helpen. Het gaat om het volgende.

Onlangs kwam ik in het bezit van een fotoboek met recensies (uitgeknipte krantenartikelen) van operettes, waarbij mijn schoonvader de heer Ad(riaan) Stravers (geb. 10-06-1912-overl. febr.1995) betrokken was. Hij was een heel goede bariton en had vele hoofdrollen in amateur-operettes. Deze werden uitgevoerd in Krasnapolsky/Marcanti en ik denk in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Mijn schoonvader was ook meer dan 50 jaar koorzanger.

Ik ben bezig met het schrijven van een familiegeschiedenis en zou graag wat meer willen weten over de navolgende operette verenigingen waarbij hij zijn triomfen vierde (in het boek staat nl geen data) :

Wat ik kan vinden is: de Amsterdamse Operettevereniging Iduna en bij de Amsterdamse Operettevereninging In Katholiek Verband (IKV). 

Namen die veel voorkomen zijn: Nico Schuurman dirigent van orkestvereniging Amicitia, regisseur Fred Bredschneyder (van de tv), Stine van Leeuwen (verzorgde de balletten) Mizzy van der Lans (sopraan), Anton Busing (zanger) Francina de Leeuw, Willy van Dijk, Rinze Gorter, Elbert de Vries etc. 

Kunt u mij iets meer hierover vertellen en zo niet, weet u wie mij dan wel info hierover kan verstrekken? Bij voorbaat mijn dank.

vriendelijke groeten

Joke Stravers-IJgosse

Geachte mevrouw Stravers,

Ik zou u graag helpen, maar ik denk dat u toch beter bij een van de diverse operetteverenigingen terecht kunt. Enkele links:

https://www.marcobakker.nl/faya_muziektheater.htm

https://www.boog-zuidholland.nl/

Succes met uw onderzoek,

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


02-10-2008
Geachte heer Lindeijer,

Bij toeval kwam ik op uw site en zag dat mijn in 2003 overleden schoonvader Hans Wilbrink (1933 – 2003 ) bij de baritons ontbreekt. Daar hij toch wel tot de grootste baritons, die Nederland heeft voortgebracht, gerekend mag worden wilde ik dit even onder uw aandacht brengen. Hij heeft o.a. in 1954 (?) het IVC gewonnen als een van de eerste of de allereerste, dat weten we niet. Hij zong o.a. het War Requiem in de Royal Albert Hall en de 9e van Beethoven in het Concertgebouw als vliegende start van zijn carriere als jonge twintiger. Later is hij aan de opera van Frankfurt geengageerd en daarna in Munchen aan de Bayerische Staatsoper, beide in het solisten ensemble, waar hij tot zijn dood als Kammersanger heeft gewerkt. 
Bij zijn laatste voorstelling in Munchen als ‘Notar’ in ‘Die Rosenkavalier’, een paar weken voor zijn dood, zijn wij nog aanwezig geweest.

Het zou postuum een eer voor hem zijn hem aan de lijst toe te voegen.

Met vriendelijke groeten,
Wim Zwaag

Geachte heer Zwaag,

Ook Hans Wilbrink stond reeds op mijn lijstje van te plaatsen vocalisten. Uw e-mail was het laatste zetje, om van de reeds door mij verzamelde gegevens, een korte biografie van uw schoonvader te plaatsen. En het was inderdaad in 1954 - het eerste Internationale Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch - dat hij tot een der prijswinnaars behoorde. Samen met :
Annette de la Bije (NL) / 1 ; Aukje Karsemeyer (NL) / 1 ; Hans Wilbrink (NL) / 1 ; Frans Meulemans (BE) / 1 ; Henriette Willems (BE) / 2 ; Tim Jacobs (NL) / 2 

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


10-09-2008
Geachte heer Lindeijer,

Al een hele tijd ben ik op zoek naar een van onze mooiste Nederlandse stemmen, Erna Spoorenberg. En dan met name het prachtige Lied van Schubert dat zij heeft opgenomen op een grammofoonplaat: “Der Hirt auf dem Felsen“. Een kennis van mij had deze op een 45-toerenplaatje en steeds als ik het lied hoor moet ik aan de prachtige vertolking van mevrouw Spoorenberg denken. Met een kleine variant op een oud gezegde: “Klanken uit mijn kinderjaren” Heeft u enig idee of deze uitvoering nog te krijgen is.

Bij voorbaat hartelijke dank.

Vriendelijke groet,

G.E. van Schalkwijk

Geachte heer Van Schalkwijk,

Ik moet u teleurstellen, de door u bedoelde opname is, voor zover mij bekend, niet meer uitgebracht

Der Hirt auf dem Felsen, Erna Spoorenberg soprano, Willem van Otterloo (cond. Het Residentie Orkest); J. Huckriede (clarinet) 195x Philips N 56000 H 

Mocht ik de plaat op de kop tikken, dan zal ik aan u denken.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


22-08-2008
Geachte heer Lindeijer,

Zoals U wel bekend zal zijn, heeft de sopraan Erna Spoorenberg in 1962 een boekje doen verschijnen met de titel 'Daar lig je dan ". In deze zelfde serie heeft ook de violist Theo Olof het boekje "Daar sta je dan " geschreven en Hans Henkemans deed het zelfde met "Daar zit je dan " De mezzo-sopraan Johanna Zegers- de Beijl zou ook haar boekje, in deze reeks "Zo vertel je dan "doen uitkomen. Ik heb dit echter nooit in de boekhandel kunnen vinden, hoewel het manusscript reeds in 1969 bij de uitgever lag.

Kunt U mij hier verder helpen ?
Groetend, D.J. de Boer

Geachte heer De Boer,

Uiteraard ken ik de serie, die van Theo Olof heb ik een keer - jaren geleden - gelezen en die van Erna Spoorenberg heb ik zelf. Maar 'Zo vertel je dan' ben ik nooit tegen gekomen. Vermoedelijk is het nooit uitgebracht.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


14-08-2008
Dear Mr. Lindeijer:

I am looking for information about my Dutch family. Would you be able to tell me where I can inquire further about the following musicians from the 19th century: Pierre Martron, Antoon David Martron, Johanne Wilhelmine Louise Chanteur, Henriette Constantia Peers, Jacoba de Ronde, Lukas Peers, Maria Josepha Maas. They were traveling musicians whose last known residence was Rotterdam.

Thank you in advance for any assistance you can give me.

Sincerely,

Pamela Burman

Dear Miss Burman,

The only thing I can do is place your request on my well visited page 'reacties' (the Dutch equivalent of the page reactions). Perhaps there are visitors which can help you.

Kind regards,
Joop Lindeijer


31-07-2008 31-07-2008

Geachte Heer Lindeijer,

Mijn complimenten voor Uw geweldige website, ik bezoek hem bijna wekelijks kan ik wel zeggen. Ik heb ook al enkele keren er voor mij waardevolle gegevens over wat oudere artiesten in gevonden, en ook een paar cd's uit Uw interessante serie besteld.
Ik heb een vraag, kunt U mij wat informatie geven over de sopraan Annette de la Bije, ik heb vroeger een paar maal een optreden van haar bijgewoond maar nu al jaren niets meer van haar gehoord. Misschien weet U meer.
Bijvoorbaat mijn hartelijke dank.
Vriendelijke groeten,
Ton Kalkman

Geachte heer Kalkman,

Uw naam kwam mij al vaag bekend voor en terug kijkend zag ik dat u de drie verzamel cd's gekocht heeft. Waar gaat uw specifieke belangstelling, wat Nederlandse artiesten betreft, eigenlijk naar uit? Soms verbaas ik me dat sommige cd's matig verkopen en anderen juist goed. Een enkel keer kan ik de link leggen: als de betreffende artiest een grote familie heeft, b.v. Jules Moes.
Om op Annette de la Bije terug te komen, ook zij staat bij mij op de nominatie om op de site vermeld te worden. Dat u al jaren niets meer van haar vernomen hebt verbaast me niet, zo uit mijn hoofd is zij van zo omstreeks 1930 en inmiddels dus toch op leeftijd. Zij gaf tot voor kort nog zangles, of dat nog zo is weet ik niet. Maar ik ga mij in haar verdiepen.

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

Inmiddels heb ik een korte biografie van Annette de la Bije geplaatst.


29-07-2008
Anke Schierbeek mezzo-sopraan, 1878 - 1960
Deze oud-tante van mij heeft waarschijnlijk helemaal nooit iets op een plaat laten zetten of weet U misschien toch nog iets te vinden? Ik zou haar heel graag nog eens horen.
Vriendelijke groeten B. Meyboom

L.S.

Mij is niets bekend van plaatopnames van uw oud-tante, alhoewel het technisch best mogelijk was in de periode dat zij nog actief was als soliste. Maar uw e-mail heeft mij er wel toegebracht een korte biografie van Anke Schierbeek op mijn site te plaatsen. 

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


15-07-2008
Beste mijnheer Lindeijer,

Misschien wat laat maar ik had uw leuke site helaas nooit eerder gezien. Graag wil reageren op de vraag van Henry dd. 02-06-2006 over Hor mein Bitten ( Hear my prayer) van F.Mendelssohn Bartholdy. Dit wordt gezongen door de sopraan De van Oenen. Zij wordt aan het orgel begeleid door Stoffel van Viegen.Tevens hoort u het Bartimeus koor.
Dit alles staat op het CID plaatje 75.818. Misschien kunt u hier iets mee.

Tevens wil ik u vragen of iets weet over Chris Reumer zanger bij de Nederlandse Opera. Mijn moeder zei bij meerdere gelegenheden dat hij een (achter) neef van haar was.

met vriendelijke groeten,
M. Hartog

Beste mevrouw Hartog,

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb de informatie doorgestuurd aan de heer 'Henry'. De tenor Chris Reumer staat nog niet op mijn site vermeld, maar daar komt binnenkort verandering in. Ik heb genoeg materiaal om een korte biografie te plaatsen, inclusief foto's. Hij is geboren op 26-3-1909 te Zaandam en overleden op 12-10-1982, 73 jaar oud.

Vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


Inmiddels heeft Henry wederom gereageerd en is hij zelf tot de volgende conclusie gekomen : Ik zocht naar Hor mein Bitten dat klopt maar de uitvoerende is niet juist. Volgens mijn idee was het Aafje Heynis of Maria Callas echter dit is onjuist, het gaat om Leo Meyer de jongens sopraan.


09-07-2008
Dag mijnheer Lindeijer,
Heden avond ben ik via Google met "Leo Larsen"op uw site beland. Op 20-09-2007 reageerde een mijnheer de Boer in relatie tot Leo Larsen en hij zou graag wat informatie willen hebben omtrent Leo. Tja, Leo voor mij en niet eens zozeer Leo Larsen want... Leo Larsen was de broer van mijn moeder en dus een oom van mij! Inderdaad heeft Leo nadat hij zijn zangcarriere heeft beeindigd een bar/bodega/petit restaurant in Amsterdam gehad aan de Slotermeerlaan.
Tot zover de informatie voor de heer de Boer.
Het is nu al laat op de avond als ik u dit mail, maar ik zal zeker uw site nog eens raadplegen. Met vriendelijke groet,
Tilly van de Putte

Dag mevrouw Van de Putte,

Dank voor uw e-mail. Ik heb de informatie doorgestuurd naar de heer De Boer.

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer08-07-2008
Hallo heer Lindeijer.

Alles wat ik weet van Mimi Aarden. Mimi is geboren 3 mei 1924 in Steenbergen, in het restaurant Hotel Aarden in Steenbergen , nb. wat nog bestaat bij de haven. Mimi had 4 broers en zussen. Vader was een wereldberoemd duivenmelker en kweker heeft verschillende duivenrassen op zijn naam staan. De familie van Jan Aarden – Jaan Akkermans - komt oorspronkelijk uit Oosterhout. Mimi is een volle nicht van mij. Mijn vader was een broer van haar moeder. Haar broers en zussen zijn allemaal horeca ondernemers in Bruinisse , Hoogerheide en op de afsluitdijk bij Lieve Vrouwepolder. Of Mimi nog leeft weet ik helaas niet iedereen uit het oog verloren naar sterven van onze ouders .

Ik weet niet of u hier wat aan heeft ik kwam u site tegen bij het stamboom onderzoek van mijn familie. Succes er mee als ik nog wat vind stuur ik het door.

Gr, Bert Akkermans

Dag heer Akkermans,

Dank voor uw e-mail. Mimi Aarden leeft overigens nog. Eind vorig jaar heb ik nog met haar gebeld en zij maakte toen nog een uiterst montere indruk. Zij woont momenteel in Breda.

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


23-06-2008
Geachte heer,

bij Michel Gobets..... 

https://www.dutchdivas.net/tenoren/michelgobets.html

....staat de geboortedatum van zijn neef vermeld (geboren op 10 november 1901 te Amsterdam). De zanger Machiel (niet Michel) werd geboren op 21-5-1905 in Amsterdam, zoon van Nathan Gobets en Anna Kesner. Hij overleed niet op 21 mei 1943 in het concentratiekamp Sobibor (dat was bovengenoemde neef), maar op 20-04-1945 in Dachau.

zie https://www.joodsmonument.nl/person-534042-nl.html

vgl ook https://www.dutchdivas.net/reacties2004.html

Gaarne aanpassing van de gegevens op uw dutch divas site.

met vriendelijke groet,
Martin de Boer

Geachte heer De Boer,

Dank voor uw informatie. Ik was overigens van een en ander al op de hoogte - heb zelf contact gehad met een kleinzoon van Michel Gobets - maar er waren bronnen die elkaar tegenspraken. Ik hoop nu de juiste gegevens achterhaald te hebben. Overigens gebruikte Machiel zelf de naam Michel, zie zijn 'kaartje'.

Vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

01-07-2008
Dank voor uw reactie.
Het zou aardig zijn de onbekende dame op de foto te traceren. Wellicht ook via de kleinzoon?
Overigen heb ik via zijn Persoonskaart (Archief Amsterdam) ontdekt dat hij 2x getrouwd was.
Misschien is de dame op de foto zijn 2e vrouw?

(1) trouwde, 21 jaar oud, op 2 maart 1927 in Amsterdam met Rachel LEGER, 23 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden op 16 november 1942 in Amsterdam. Rachel is geboren op 4 juli 1903 in Amsterdam, dochter van Liepman LEGER en Heintje MELKMAN. 
(2) trouwde, 37 jaar oud, op 27 januari 1943 in Amsterdam met Gabriele Brigitte BERNSTEIN, 22 jaar oud. Gabriele is geboren op 14 september 1920 in Berlijn. Gabriele is overleden op 15 april 1945 in Bergen-Belsen, 24 jaar oud. Zij is weduwe van Heinz Adolf TICHAUER (1911-1941), met wie zij trouwde op 2 juni 1937 in Amsterdam. 

Volgens mij was zijn eerste vrouw, gelet op haar naam en die van ouders, ook van joodse komaf (ik weet dat niet zeker). Als dat zo zou zijn, is de veronderstelling dat hij (mede) wegens zijn huwelijk met een niet-joodse vrouw niet meer in de synoge mocht zingen, niet juist.

Vriendelijke groet,
Martin de Boer

Dag heer De Boer,

100% Zeker zullen we het nooit weten wie de vrouw op de foto's - afkomstig van kleinzoon Mike - is. Ik heb nog geprobeerd contact te krijgen met de kleinzoon: Zijl - Gobets, Michael van (Mike), maar zijn e-mailadres was gewijzigd. En wat het jood zijn betreft, volgens mij moet de moeder joods zijn om joodse kinderen te krijgen. Rachel Leger-Melkman had een joodse vader, geen joodse moeder, was zodoende niet joods. Haar moeder heette Heintje! 
En wat de foto's betreft, het lijkt logischer dat de vrouw erop van zijn eerste huwelijk is, Mike's oma dus.

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


16-05-2008
Beste Joop, Op uw site van Marianne Kweksilber staat dat zij werk zong van "Jos" van Vlijmen, dit is echter "Jan" van Vlijmen. Blijkbaar heeft NOS teletekst, die gisteren haar overlijden berichtte, de tekst van u overgenomen, want ook daarin stond ook Jos als voornaam vermeld. Succes met uw site! Riet van Vlijmen (zus van Jan)

Riet van Vlijmen

Beste Riet,

Dom van mij! Natuurlijk moet dat Jan zijn. Ik zag wel in andere krantenartikelen dat ook Jan hier en daar correct vermeld werd, maar Jos voerde helaas de boventoon. Ik heb het uiteraard gecorrigeerd - dank voor uw oplettendheid - en tevens de pagina wat uitgebreid.

Vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


02-05-2008
Dag meneer Lindeijer,

Misschien is het u niet ontgaan dat de sopraan Elly Ameling j.l. 8 februari 75 jaar is geworden. Op 16 februari is er een groot feest gevierd, waarbij zij werd bevorderd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tevens werd op deze middag een unieke 5 cd box gepresenteerd, die live concertopnamen uit de periode 1957-1991 bevatten. Veelal nooit eerder verschenen repertoire, w.o. de Vier letzte Lieder van R. Strauss en Moesorgsi's Kinderstube. Ook is een cd geheel gevuld met operarepertoire. 
Wellicht is een en ander op de website van Dutch Divas de moeite van het vermelden waard. Mocht u gegevens willen hebben, dan ben ik gaarne bereid deze te geven. De box is samengesteld uit eerbetoon aan deze grote zangeres en staat al wekenlang op no. 1 of 2 van de Top 15 Klassiek (TROS-programma). 

Ik wacht uw antwoord rustig af.

Met vriendelijke groet,
Diny Tecker,
voorzitter van de Stichting Elly Ameling 75 jaar.

Dag mevrouw Tecker,

Zowel de verjaardag van Elly Ameling, alsmede de uitgave van de 5CD-box waren mij niet ontgaan, maar inmiddels heb ik dan ook op mijn site daar melding van gemaakt. De CD-box is ook nog eens prettig geprijst, dus ondanks de teruglopende Cd-verkopen, zal deze box zijn weg wel vinden. Op bol.com vond ik ook nog de complete beschrijving, inclusief geluidsfragmenten. Daar heb ik ook een link naar geplaatst.

Hartelijk dank voor de tip!

Vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

Dag meneer Lindeijer,

Dat ziet er weer mooi uit en fijn dat de link naar bol.com erbij staat. De verkopen lopen goed. Maar ja, hoe kan het ook anders met zulke magnifieke uitvoeringen!
Hartelijk dank en vriendelijke groet,
Diny Tecker.


02-05-2008
Goede morgen, middag of avond.

Geachte heer Lindemeijer,

Ik ben al jaren op zoek naar de song: My heart is in the highlands. Bij voorkeur van Jo Stafford, maar de platenhandel zegt dat de orginele tapes bij brand verloren zijn gegaan.
Volgens mij heeft ook Caroline Kaart dit nummer op fantastische wijze gezongen.
Kunt u mij zeggen of een van deze twee vertolkingen nog ergens te verkrijgen zijn?
BVD
Fons La Haye
Zoetermeer

Geachte heer La Haye,

Als u op de volgende link klikt ziet u o.a. de cd "Songs of Scotland" 
(met als eerste nummer 'My heart is in the Highlands' ) van Jo Stafford:

https://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_m?url=search-alias%3Dpopular&;field-keywords=jo+stafford&x=15&y=20

U kunt er zelfs een geluidsfragment horen. De platenhandel die u geconsulteerd heeft, maakte zich er nog al makkelijk van af.

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

Bedankt voor uw (snelle) reactie, ik ga met de nu bekende gegevens naar de
platenzaak (ouderwets, laat zien
van welke generatie ik ben!! 1944).
Nogmaals hardstikke bedankt

Heer La Haye,

Ik denk dat naar de platenzaak stappen u niet verder brengt. U kunt toch rechtstreeks bij Amazon bestellen?

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer (1940)


12-04-2008
Geachte heer Lindeijer,

Judith Tof was afkomstig uit Veendam (geboren 13-09-1907). IN het boek De Joodse Gemeenschap van Veendam-Wildervank, Muntendam en Meeden van drs. R.C. Hage ea. staat op pagina 199 een uitgebreide levensbeschrijving van Judik, zoals ze officieel heette. Ze is op 15 juli 1942 getrouwd met Jacob Sluijs, geboren 10-04-1908, voor de oorlog als architect werkzaam. Ze zijn op 26-5-1943 in kamp Westerbork aangekomen en op 1-6-1943 op transport gesteld naar Sobibor, waar ze op 4-6-1943 zijn vermoord. 
Met vriendelijke groet,
Jose Martin

Geachte mevrouw Martin,

Hartelijk dank voor de informatie over Judith Tof. Haar gegevens kan ik nu dan eindelijk toevoegen op mijn site. Als ik contact gehad heb met de familie (kleinzoon) van Michel Gobets, laat ik u dat uiteraard ook weten. Ongeacht het resultaat. Ik ben overigens geneigd aan te nemen dat uw informatie beter is dan de mijne.

Vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


08-04-2008
Geachte heer Lindeijer,


Op zoek naar gegevens over Machiel (Michel) Gobets kwam ik op uw site terecht. Een goed verzorgde site, maar helaas is de basisinformatie betreffende Michel niet juist. De Michel die u noemt (geboren 1901, gestorven 1943) was de zoon van Jacob Gobets en Anna Jacobs en diamantbewerker van beroep. De zanger Michel heette officieel Machiel, is geboren op 21 mei 1905 in Amsterdam als zoon van Nathan Gobets en Anna Kesner, van beroep concertzanger en zangleraar, gestorven op 20 april 1945 in Dachau. Hij kwam in juni 1943 aan in kamp Westerbork. Daar heeft hij nog opgetreden, zo blijkt uit het boek In Depot van Philip Mechanicus. Deze beschrijft in het kort een concert op woensdag 11 augustus 1943, waarbij Michel zingt met koor en met Jetty Cantor. Machiel Gobets werd op 18 januari 1944 vanuit Westerbork naar Theresienstadt gedeporteerd. Vandaaruit werd hij eind september 1944 overgebracht naar Auschwitz. Uiteindelijk is hij in Dachau terechtgekomen ziek geworden en gestorven. 

Met vriendelijke groet, 
mw. Jose Martin 
projectmedewerker Een Naam en een Gezicht

Geachte mevrouw Martin,

Hartelijk dank voor uw informatie. Ik heb destijds - oktober 2002 - contact gehad met een kleinzoon van Michel Gobets. Die heeft mij o.a. de foto's van zijn opa bezorgd plus de recensies. Hij gaf niet aan dat de informatie zoals ik die presenteerde onjuist was. Alleen kon hij de onbekende dame - mogelijk zijn oma - niet thuisbrengen. Ik zal nogmaals contact met hem opnemen om een en ander proberen te te verifieeren. Van het Theresienstadtconcert was ik inmiddels ook op de hoogte, had dat alleen nog niet in de site verwerkt. Dat zal ik in elk geval nu - maar eerst even een paar weken vacantie - wel doen.
Op mijn site staat nog een artiest waar ik graag meer over zou weten: de joodse mezzosopraan Judith Toff. Dit is de link naar haar : https://www.dutchdivas.net/mezzo_sopranen/judith_toff.html
Mocht u meer van haar weten, dan houd ik me aanvolen.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


01-04-2008
Beste Joop,

ik hoorde een lied van Miranda van Kralingen ,zo als Zee zee wijde zee. Ik zou zo graag tekst en muziek van Miranda krijgen,om misschien met ons Viswijven koor te mogen zingen.
Mijn adres is Loes Visser [ ... ]
nb. ik hoorde het in een documentere over haar op een zondag, niet lang geleden op zondag op de tv
groeten Loes

Beste Loes,

Ik zou jullie graag helpen, maar ik heb het adres van Miranda van Kralingen niet. Mogelijk kan je informatie krijgen via deze link:

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Succes,
Joop Lindeijer


22-03-2008
Geachte heer Lindeijer,

Ik heb een f4 bereik, hoeveel octaven zijn dat?

Groetjes, Sabine

Dag Sabine,

Het bereik hangt niet alleen af van hoe hoog je kunt zingen, maar ook van hoe laag. Een f4 alleen zegt dus niets over je bereik. En dan hangt het ook nog af hoe je die f4 haalt, in 'full voice' of in falset. De voorbeelden op de site van de klassiek geschoolde zangeressen zijn allen in 'full voice'. Als een zanger/zangeres tijdens het zingen overschakelt naar falset/kopstem zie je ook het volume in elkaar zakken. Tenzij dit natuurlijk met een microfoon en versterker gecompenseerd wordt.

Hartelijke groeten,
Joop Lindeijer


22-03-2008
Geachte heer Lindeijer

Ik ben op zoek naar de nederlandse tekst en muziekpartituur van het lied: 'Droomland' 'Heerlijk land van mijn dromen'
Music bij J.SFearis. 

Ook de nederlandse tekst en muziekpartituur van het lied: 'Nonnenkoor uit Cassanova' (in mijn jeugdjaren moest ik in de zangles dit lied altijd solo zingen).

Alvast bedankt voor de moeite.
Groetjes van 
IKKE

Lieve Jacobs, Brugge

Geachte heer Jacobs,

Aan de gevraagde zaken kan ik u deels helpen. De zangers zonder naam schijnt dit Nonnenkoor vroeger ook gezongen te hebben. Hier vind u de tekst:

https://www.poesiealbumsite.com/versjes/Nonnenkoor%20uit%20cassanova.htm

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


22-03-2008
Beste Joop,

Zeer interessante site! Ik zie met plezier dat er ook een reeks Belgische zangers wordt vermeld. Een mogelijke aanvulling daarvan is Jan Joris, bariton. Ik heb onlangs zijn site gevonden op https://users.skynet.be/Jan.Joris/ .

Met vriendelijke groeten,
Marus Van Sand

Beste Marus,

Dank voor de tip. Ik heb de site van Jan Joris bezocht en ook ik vond dat deze zanger best op mijn site vermeld mocht worden. Dat is inmiddels gebeurd.

Vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


03-03-2008
Geachte heer Lindeijer,

Hartelijk dank voor de genomen moeite. Ik heb intussen een enthousiaste reactie van mevrouw Sieling ontvangen.

met vriendelijke groet,
Hans van Nispen


25-02-2008
Geachte heer Lindeijer,

Ik kwam toevallig op uw site terecht, omdat ik zocht naar informatie over Frits Hes. Hij was bij leven onder meer kunstschilder.
Op 21-03-2006 vroeg ene mevrouw Sieling u om informatie over de zangeres Aukje Karsemeijer. Zij was kort te voren eigenaar geworden van een portret van de hand van Frits Hes. 
Het toeval wil dat ik er getuige van was dat dit schilderij werd gemaakt. Ik was denk ik een jaar of dertien. Mijn ouders waren destijds bevriend met de familie Hes. Aukje Karsemeijer was in die tijd een bekende sopraan die veel optrad voor de radio onder andere met als ik me niet vergis meerdere ensembles en koren van Marinus Voorberg. 
Aukje Karsemeijer was getrouwd met Rudolf Karsemeijer (de oudere broer van Lex Karsemeijer) beiden waren toonkunstenaar, dirigenten van een aantal orkesten en koren.

Misschien kunt u mevrouw Sieling laten weten dat ik met name veel weet over de schilder Frits Hes. Mijn e-mailadres heeft u nu.

vriendelijke groet,
Hans van Nispen

Geachte heer Van Nispen,

Dank voor uw reactie. Ik zal uw e-mail doorsturen aan mevrouw Sieling.

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


19-02-2008
Geachte heer Lindeijer,

Reactie naar aanleiding van het volgende bericht:

21-03-2006
Geachte heer Lindeijer,
Sinds kort heb ik een schilderij in mijn bezit, waarop Aukje Karsemeijer staat afgebeeld. De schilder is Frits Hes.
Heeft u mischien enige informatie over deze zangeres. Ik kan namelijk niets over haar vinden, Het is een prachtig schilderij, waar wij erg gelukkig mee zijn.
Bij voorbaat mijn dank.

Geachte mevrouw Sieling,

De zangeres Aukje Karsemeijer is mij niet bekend. Wel ken ik de tenor Lex Karsemeijer, deze is echter voornamelijk bekend geworden als koor- en orkestdirigent, pedagoog en arrangeur. Ik zal uw e-mail bij de reacties plaatsen. Vaak geeft dat wel uitsluitsel.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

Dit schilderij is een afbeelding van mijn moeder. Mevr. Sieling kan evenueel contact met mij opnemen via mijn e-mailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Met vriendelijke groet,

Ilona Karsemeijer.

Geachte mevrouw Karsemijer,

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik zal uw e-mail doorsturen aan mevrouw Sieling. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat Aukje Karsemeyer in 1954 een eerste prijs bij het IVC te 's-Hertogenbosch behaalde.

Vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


15-02-2008
Geachte heer Lindeijer, 
Hartelijke dank voor de informatie. Ook mijn dank aan de heer van der Tang. Ik schrijf een korte levensbeschrijving over Ben de Bruijn ,tenor, toonkunstenaar, muziekpedagoog van o.a. Cor Wijgers en Jos Besseling. Ben de Bruijn (1877-1929) is gehuwd geweest met Jo Zegers de Beyl.

mvg W.A.M. de Bruijn


07-02-2008
Beste Joop Lindeijer,

W.A.M. de Bruin vraagt in de rubriek "Reacties" op 26-08-2007 naar informatie over de tenor Cor Wijgers. Ik ben in het bezit van enkele recenties van de "Geschichten aus dem Wienerwald" door de Residentie Operette , premiere op 1 november 1948 en vervolgens veertien dagen in het Haagse Scala-Theater, waarna een tournee door heel Nederland volgde. Cor Wijgers maakte toen deel uit van dit gezelschap.
"Cor Wijgers mocht dan hinder van een verkoudheid hebben, zijn stem deed 't met grote krachtsinspanning nog best en Chretien Wilmar en Gerard Muller deden niet voor hem onder".

(Het Vrije Volk, Rotterdam, 4-1-49, J. Aarse)

"Dat wil niet zeggen dat Cor Wygers geen sympathieke Domkapelmeister was, ..."

(Utrechtsch Nieuwsblad, 30-11-48, J.B.)

"... en de verdroomde Domkapelmeister, door Cor Wijgers raak en psychologisch verantwoord op de planken gebracht ..."

(Nieuwe Courant Het Vaderland, 3-11-48, R.F.)

De tweede productie van de Residentie-Operette was "Wien, Wien, nur du allein". Premiere op 19-1-1949. Ook weer twee weken elke avond in Scala en uitgebreide tournee.

"Naast de vele goede krachten, onder welke wij Greta Meijer, Rob Milton, Cor Wijgers, Chretien Wilmar en Gerard Muller noemen, viel toneelmatig het accent op Kitty Knappert, ..."

(Nieuwe Courant, Den Haag, 17-1-49, R.F.)

"De voorstelling heeft goede kwaliteiten (met Maria van der Lugt-Grin, Dany van Melzen-Zoneva en Cor Wijgers als vocale uitblinkers), ..."

(Haagsch Dagblad, 17-1-49, H.J.)

"Eindelijk weer eens voldoende geluid op de planken. Zeker, niet alle stemmen waren zo mooi als het orgaan van Cor Wijgers, maar het was een natuurlijk en gemakkelijk zingen."

(De Waarheid, 9-1-49, A.W.S.)

Aan beide producties werkte ook Maria Grin, later bekend als Marijke van der Lugt mee. Cor Wijgers leidde in de jaren 50 de Haagse Operette Zangers.

Wilt u deze informatie doorgeven aan de heer De Bruin? Ik hoop dat ik hem hiermee heb kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,

Aad van der Tang

Geachte heer Van der Tang,

Hartelijk dank voor uw gedetailleerde reactie. Ik stuur deze reactie gelijk naar de heer De Bruin door. Voor mij is ook de informatie - de recensie - over Marijke van der Lugt interessant. Haar dochter, waar ik onlangs contact mee had, is overigens aan een biografie van haar moeder bezig.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

13-02-2008
Geachte heer Lindeijer,

Over Marijke van der Lugt is mij inmiddels veel, zo niet alles, bekend. Haar levensloop en carriere schrijf ik namelijk zelf. Het is de bedoeling u na voltooiing het stuk aan te bieden in pdf ter plaatsing in de rubriek "biografieen" van dutch diva's. Ik verwacht in de loop van maart ermee klaar te zijn. Marielou van der Lugt zal de tekst aanvullen met wat persoonlijke herinneringen. Of die in de digitale versie een plaats krijgen weten we nog niet. Het kan zijn dat zij nog besluit er een boekje van te laten maken voor familie en eigen kring.

Met vriendelijke groet,
Aad van der Tang

Geachte heer Van der Tang,

Ik krijg zoveel e-mail, dat mijn geheugen me soms in de steek laat. En dat terwijl ik toch meerdere keren met u middels e-mail contact heb gehad! Een boekje in druk zou overigens leuk zijn. Onlangs heb ik van een andere artiest - Gerard van den Berk, tenor - ook zo'n biografie gekregen. Eenvoudig, met zo'n ringband samengesteld. Ik lees toch liever een boek(je), dan een pdf-file op de computer. Ouderwets misschien. Desalniettemin is die pdf-file ook welkom.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


12-02-2008
www.antonsaris.com
een nederlandse tenor

hartelijke groet

Beste Camilla,

Dank voor de tip. Ik zal een link naar zijn site maken. Mooie stem overigens!

hartelijke groet,
Joop Lindeijer


01-02-2008
Beste Heer Lindeijer,

Zoals U misschien al gezien heeft ben ik gestart met een website over John van Kesteren. Ik heb een aantal video-fragmenten die ik van hem op mijn site mag zetten, waaronder ook een paar samen met Jan Derksen. Weet U misschien waar ik zijn familie kan bereiken om toestemming te vragen? Graag Uw advies!

Groeten Maarten Streefkerk

Beste Maarten,

Ik wist niets van je site over John van Kesteren, maar ik heb je site [ ...] inmiddels bezocht. Mijn complimenten, ik kom er nog wel een paar keer terug. [ .... ] 
vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


17-01-2008
Hallo Joop!

Het is al weer een jaar of wat geleden dat ik je hulp in riep wat betreft Nelly Morpurgo (een nederlandse sopraan). Ik ontmoette Nelly n.l. begin vijftiger jaren toen ik zo’n 13 jaar oud was. Nelly had toen n.l. verkering met een neef van mij. Mijn neef woonde in Amsterdam-West (net als ik). Ik was de achternaam van Nelly vergeten en dacht voor de langste tijd dat zij Groenevelt van achteren heette. Maar een oom van mij (in 1998 overleden) gaf me voor zijn dood de naam “Morpurgo”. Ik wist dat Nelly Morpurgo een zangeres van klassieke muziek was en zo was ook Nelly Groenevelt en ik haalde deze twee dames door elkaar. Het is mij ter ore gekomen dat Nelly Morpurgo op 3 maart 1934 geboren is. Niet in 1940 zoals op je web site vermeld. Ze schijnt nog te leven en woont ergens in Amsterdam-Zuid. Ik meen dat ik je al een keer eerder geschreven heb dat Nelly niet in 1940 maar in 1934 geboren is. Mogelijk geloofde je me niet of wilde je mijn gegevens met een andere bron verifieren.

Ik heb nog wat andere gegevens wat Nelly Morpurgo betreft maar die zijn van persoonlijke aard en die zijn dan ook niet van belang wat je web site betreft.

Groetend, Frans Woons

Williams Lake, Canada

Dag Frans,

Bedankt voor de informatie. Ik heb het op de site aangepast. Overigens is de daar staande informatie vrij summier, maar ook deze 'mini biografie' zal t.z.t. wat uitgebreid worden. Momenteel heb ik daar geen tijd voor, maar het hoorde bij mijn 'goed voornemens' voor het 'Nieuwe Jaar'. Om te beginnen heb ik van haar een betere foto geplaatst.

vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


16-01-2008
Dag heer Lindeijer ,

graag wil ik u informeren over een nieuw nederlands initiatief ,waarmee afgelopen september een start is gemaakt ; iedere maandagavond is er een voorstelling "opera per Tutti' genaamd in de Amsterdamse Vondelkerk.
Daar treden iedere maandagavond vier (wisselende)operazangers met pianobegeleiding op met opera-highlights ! Momenteel is er een winterstop tot 18 februari ; van 18 februari tot en met 30 juni zal de reeks doorgaan.

Mogen we u (als kenner en liefhebber) uitnodigen om hiernaar te komen luisteren en kijken! Voor voorinformatie verwijs ik u graag naar de website www.operapertutti.nl ,alwaar u zich ook kunt aanmelden voor kaartjes.

Hoop u van harte daar te mogen ontmoeten ! 
Met vriendelijke groeten, Mylou Mazali: www.myloumazali.com

Dag Mylou Mazali,

Een leuk initiatief, jammer genoeg niet bij mij in de buurt, dus u zult mij bij de bezoekers missen. Maar ik zal wel een link op mijn website plaatsen. Dat geeft je site meer bekendheid en zorgt zo mogelijk voor wat meer bezoekers.

Veel succes,
Joop Lindeijer


11-01-2008
Beste heer Lindeijer,

Is de muziek van de LP van Cristina Deutekom zingt Verdi-Bellini-Donitetti ook op CD verkrijgbaar? Indien Ja, waar kan ik hem dan bestellen. Ik heb weliswaar de schitterde muziek op een LP echter de kwaliteit is slecht agv vele tikken en her een der een krasje.
Ik hoor graag een reactie.

Met vriendelijke groeten, 
Martin Deutekom

Geachte heer Deutekom,

Voor zover mij bekend is deze LP niet op CD verschenen. Ik kan deze LP wel voor u op cd zetten en de krasjes en tikken verwijderen, maar dan moet u de LP naar mij opsturen. Ik houd dan de LP en reken tevens Euro 25,00 voor kosten. Aan u de keuze!

vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


05-01-2008
Heer Lindeijer,

Kunt U ons aan het adres van Elly Ameling helpen of een adres waar we een brief kunnen sturen die kan worden door gegeven aan Mevr. Ameling ??
Bij voorbaat dank.

Coby Pieterman
Thaxton, USA

Geachte mevrouw Pieterman,

Het spijt me, ik ken haar adres ook niet. Ik dacht ergens in de regio Rotterdam, maar daar heeft u ook niet veel aan.

vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

^top^