Deze pagina is bestemd voor uw reacties, mild commentaar en welkome suggesties. Joop Lindeijer.

Reacties 2005


26-12-2005
Geachte heer Lindeijer,

Voor een zoektocht naar iemand ben ik op zoek naar het (e-mail) adres van Anneke van der Graaf. Zou U die misschien voor mij kunnen achterhalen.
Ik kom bij U terecht omdat ik haar naam tegengekomen ben op de website van de Dutch Diva's

Bij voorbaat hartelijk dank.

Adri de Bruijne

Beste Adri, 
Helaas kan ik je daar momenteel (nog) niet aan helpen. 

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


13-12-2005
Geachte heer Lindeijer,

Ik ben op zoek naar meer informatie betreffende mijn grootvader Emile van Bosch, in het verleden heb ik al eerder gespeurd maar zonder veel resultaat, daar de beste man al 65 jaar dood is en mensen die hem hebben gekend meestal ook. Ik ben vooral op zoek naar prive-info van de tijd dat hij in Amsterdam woonde.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Dayde Madigan

Beste Dayde,

Helaas kan ik u hier momenteel ook niet aan helpen. Aan opnames is er wel veel verschenen, maar als de familie zelf geen biografisch materiaal bewaard heeft wordt het moeilijk. Ik heb nog even bij het Theater Instituut Nederland gekeken, maar zij bezaten ook slechts wat foto's en een tekening.


vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


09-12-2005
Beste Joop,
Een zeer aangename verrassing, deze hulde aan pater Damiaan. Ik had wel gehoord van de grootse aankomst in 1936 maar niet van een cantate, die inderdaad voortreffelijk gezongen werd.
Ik wist niet dat toen in 1936 er zoveel interesse was vanuit Nederland voor deze schitterende figuur.

U hebt waarschijnlijk gehoord dat hij uitgeroepen is tot "Grootste Belg". Met alle respect, het klopt niet volledig: het is het Vlaamse landsgedeelte dat pater Damiaan heeft uitgeroepen. Wallonie doet het weldra, maar met andere figuren.
(Opmerkelijk hoe een land kan uiteenvallen: de enige gemeenschappelijke figuur tussen de 10 "grootste Belgen" gekozen door Vlaanderen en die gekozen door Wallonie is Eddy Merckx! Strange!

Toch een kleine correctie: pater Damiaan is niet afkomstig van TremOlo, maar wel van TremElo.

Met vriendelijke groeten en dank voor deze aangename verrassing.

Richard Boijen
Belgie

Beste Richard,

Een snelle reactie! De pagina staat pas enkele dagen op de site. Er wordt door mij overigens nog aan gewerkt (ook aan de digitalisering van de cantate), foto's van de solisten en van het koor komen er ook nog aan.
Bedankt voor de tip. Ik had kennelijk de muziekterm nog in mijn hoofd. Ik denk overigens dat Pater Damiaan ook buiten de landsgrenzen een bekende naam is. Ook voor ik achter het bestaan van deze cantate kwam, was hij geen onbekende voor me. En dat "Grootste Belg" (Vlaming), in Nederland is dat denk ik wel genoegzaam bekend evenals de Belgische verdeeldheid. Op jullie premier Verhofstadt na dan. Die streeft zelfs als enige naar de Verenigde Staten van Europa. Persoonlijk zou ik het overigens fijn gevonden hebben als
destijds de Benelux is substantieels geworden zou zijn. Dat zou de positie van de drie kleintjes in Europa wat sterker gemaakt hebben.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


06-12-2005
Lieve vrienden en relaties,

11 april 2006 vindt de eerste uitvoering plaats van de Matthaus Passion, Nederlandse versie in de Anton Philipszaal in Den Haag.
Integrale uitvoering door het Residentieorkest en Residentie Bach Koor o.l.v.Jos Vermunt. Solisten o.a. Marcel Beekman (verteller) en Tania Kross (alt 1).

We hebben deze week de cd opgenomen voor Philips, en wahrlich, ich sage euch: Bach in het Nederlands klinkt echt geweldig.

Er is nog geen publiciteit aan gegeven, maar als half februari cd en boek (over het vertaalproces) verschijnen zal het naar verwachting zo uitverkocht zijn.

Ik heb mijn twee vrijkaartjes al vergeven, dus wie er bij wil zijn raad ik aan nu te reserveren via www.residentieorkest.nl/bestellen/index-bestellen.htm of telefonisch

Dr Anton Philipszaal - Spuiplein 152 - tel. 070 - 88 00 333
Haags Uitburo – Hofweg 1 – tel. 0900 - 8282 999 (40 ctpm)

Ik kan nog niks laten horen, maar kijk voor een paar foto's vast op www.janrot.nl 
De uitvoering begint om 19:00. Waarschijnlijk om 16:00 geef ik in het gebouw nog een lezing/inleiding maar daar kan je zonder, de muziek spreekt voor zich.

Stichting Okapi/ Stichting Jan Rot


29-11-2005
Hallo Joop,

Nog even over het onderwerp een glas kapot zingen. Dit is naar mijn mening wel degelijk mogelijk. de Mythbusters (discovery) deden het laatst op de televisie. Nu heb ik daar niet zoveel vertrouwen in maar ik heb een heb ik een tante (noujah de zus van mijn opa) waarvan mijn opa altijd vertelde dat zij een glas kapot kon zingen, ze is helaas nu overleden dus ik kan niks meer vragen of bewijzen. Eerst geloofde ik hier ook niet zo in. Maar omdat ik het op de televisie heb gezien zijn we het thuis met veel lol gaan proberen. De poging sloeg niet, maar het glas is wel degelijk aan het trillen te krijgen. Ik ben helemaal geen zanger maar als geoefende zanger lijkt het mij dus best mogelijk. Er is trouwens volgens de Mythbusters maar 105 Db nodig om een glas te breken op een frequentie van tussen de 500 en 600 herz. dit hangt wel af van het glas, maar deze hoogte en sterkte moeten toch te halen zijn?
Het is simpel te proberen, steek een afgeknipt rietje ( zodat het rietje nog maar net boven de rand uitkomt) in een wijnglas, en tik even tegen het glas (of even met een natte vinger het glas laten "zingen") voor de toonhoogte. Houd hem dan voor je mond en zing exact die toonhoogte. 
Je zult zien dat het glas wel degelijk mee gaat trillen(het rietje stuitert van de rand van het glas af en je ziet het glas ook wel trillen). Als je er water in doet spat dat helemaal over je gezicht. 

Dus ik zou zeggen, pak een glas uit de kast en probeer maar eens. Ik ben nu eigenlijk ook wel benieuw of het nu kan of dat de tv weer oplicht maar ik heb uit redelijk betrouwbare bron vernomen dat het mogelijk is. 

Groeten, 
Roel Wijnholds

Dag Roel,

De Mythbusters zegt mij niets, maar 105 db is een fors volume. Om je een idee te geven: fluistersterkte is ongeveer 20db en fortissimo - een orkest op volle sterkte zo'n 80db. 120 db is de pijngrens. Over de resonantiefrequentie van glazen, die ligt voor elk glas anders. Ik heb destijds uit onze glascollectie de meest fragiele getest - met een piano -
en die lagen in de hogere sopraan regionen, zo rond de f3 (1397hz). De sterkere glazen lagen aanzienlijk lager.
Maar probeer het eens met een gezongen hoge noot met een glas voor de speakers. Dan heb je het volume in de hand. Wel uiteraard een glas uitzoeken dat qua resonantiefrequentie overeenkomt met de gezongen noot.

groeten,
Joop Lindeijer


24-11-2005
beste heer

op 8 december 2003 heb van u onderstaande email *) gekregen zoals u al voorspelde is het lastig om deze cd te pakken te krijgen. ik ben nog steeds naarstig op zoek naar de cd

heeft u een goude tip waar ik deze cd kan kopen?
dank

gerold bammens

*)Beste Gerald,

Misschien heb je iets aan deze informatie:
Van 'Chanson triste' van Henri Duparc bestaat een Philipsopname, Philips 410.043-2. Dirigent Edo de Waart, orkest San Francisco Symphony. Of deze cd nog leverbaar is, geen idee. Je bent overigens niet de eerste die juist naar deze opname vraagt.

succes met zoeken,
Joop Lindeijer

geachte heer lindeijer

ik heb vandaag 6 december €10,00 overgemaakt naar rekening ...... van de postbank

dit geld staat nu op uw rekening

dank u voor uw goede zorgen en ik kan niet wachten dat ik deze muziek stuk na ruim 25 jaar weer kan beluisteren

GEROLD BAMMENS


11-11-2005
Beste meneer Lindeijer,

Mijn naam is Klaartje van Veldhoven, ik ben sopraan en op dit moment bezig aan mijn master-opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Zou het mogelijk zijn om een link naar mijn website; www.klaartjevanveldhoven.nl op uw site te zetten?

Ik hoor het graag van u,

Vriendelijke groet,

Klaartje van Veldhoven

Beste Klaartje,

De link naar je site - die ik uiteraard eerst bekeken heb - staat inmiddels bij de linkspagina van mijn site.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


04-11-2005
Dag heer Lindeijer,

bij toeval - zoals dat gaat op internet - kwam ik op uw website. Ik moet (bewonderend) zeggen een prachtig stuk werk. Ik zal hier nog vaker terugkomen. Leuk dat ik dezelfde herinnering deel over de jaren '50. Bij de eerste zin dacht ik al "Belcanto". Nu blijkt de naam dus wat langer te zijn.Wij luisterden 's-middags bijna altijd naar dat prachtige programma van de BRT nadat we uit de kerk waren gekomen. Het heeft veel bijgedragen aan mijn liefde voor de klassieke muziek.
Ik haal veel van mijn informatie over o.a. historische zangers/zangeressen nog steeds uit de Elseviers Muziekencyclopedie van eind jaren vijftig. Ook het Spectrum gaf een pocketencyclopedie uit.Mocht u dus van een bepaalde historische zanger/zangeres geen informatie kunnen vinden, dan kan ik u misschien af en toe eens van informatie voorzien. Maar misschien kent u
genoemde encyclopedien al.

met vriendelijke groet,
Adri Kuiper

Dag heer Kuiper,

Dank voor de complimenten en voor het aanbod van u. De Elsevier encyclopedie (1959) bezit ik zelf, naast verschillende andere. De Spectrum pocket editie heb ik niet. Weet wel van het bestaan er van, van Willemze meen ik. Als u iets van Lucien (Luuk) Louman kunt vinden, zou ik dat zeer op prijs stellen.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


04-11-2005

Hallo joop,

Gezien het heel bekend in de oren klinkt is het misschien wel 'n domme vraag van me, maar als ik het voor zing voor andere kan niemand er iets uit halen. (ik kan ook niet in mijn eentje meerstemming zingen).
Maar het gaat om het lied dat gebruikt wordt op de achtergrond in de uitzending van politiekepartij van de Christen Unie.

Bijvoorbaat Hartelijkdank
Ad Hendrikx

Hallo Ad,

Alhoewel ik de Christen Unie een sympathieke partij vind, heb ik nog nooit naar een hunner uitzendingen geluisterd. Ligt het niet meer voor de hand de vraag aan hen zelf te stellen? Zij hebben - snel even opgezocht - een site: 

https://www.christenunie.nl/

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


31-10-2005
Geachte hr Lindeijer,
U heeft een unieke site met veel informatie. Het stuk van Joseph Smidth sprak mij erg aan. Ik heb wat platen van hem waaronder een aantal 78 t platen van o.a. Ik hou van Holland.
En een oude Spiegel (weekblad) van 1953 of daaromtrend met een beknopte biografie. Ook het stuk over de hoge C vind in er interessant.
Hierbij een stukje muziek met een "hoge C" van een CD tje waar ik telkens weer de rillingen van over mijn rug krijg. Het is niet alleen hoog maar ook zo zuiver als een loupe!
Mvgr.
Leen Valstar

Geachte heer Valstar,

Dank voor uw complimenten. Ik heb naar uw fragmentje geluisterd. Zuiver zeker, maar qua hoogte niet indrukwekkend. Ik kwam niet verder dan een hoge C (c3).

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


28-10-2005
Geachte Lindemeijer,

Wij zijn een muziekuitgeverij in Utrecht en brengen een Corry Brokken DVD uit. Hierop staat een duet met Jennie Veeninga. Nu las ik op uw site een biografie over haar, maar helaas geen gegevens waar zij momenteel woont. Kunt U ons verder helpen ? Ik hoop van U te horen.

Met vriendelijke groet,

Shishir Bestebreur

- product manager -

Digimode Entertainment Ltd.

Geachte heer/mevrouw Bestebreur,

Ik heb even voor u gezocht - Amsterdam is thuishaven voor veel artiesten - en vond onderstaand adres: .....

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


26-10-2005
Hallo collega webmaster. Ter aanvulling van je lijst beroepszangers : 

Tenor Hendrik Vonk
www.tenor-hendrik-vonk.nl

Sopraan Maja van 't Oever
home.planet.nl/~oever417

Tenor Robert Kops 
www.robertkops.nl

En mn complimenten voor je site....

Donald van Doesburg Oosterbaan, webmaster www.BOOG-Nederland.nl

Dank collega, voor de complimenten! De drie genoemde artiesten heb ik inmiddels op de pagina links geplaatst, evenals " BOOG "

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


18-10-2005
Geachte Heer Lindeijer

Ik ben al jaren op zoek naar de muziek en de tekst van "De Parelvissers".
Ik heb ooit het trio Marco Bakker, Ernst- Daniel Smit en Henk Poort dit horen zingen en was daar helemaal weg van. 
Mijn vraag aan u is of u erachter kunt komen of deze muziek ooit op cd verschenen is en waar ik terecht kan voor de tekst en de muziek

Alvast dank voor uw reactie.

Vriendelijke groeten,

Marjolein van Breda- Souman

Geachte mevrouw Van Breda,

Het door u gezochte duet (geen trio) moet al vele honderden malen opgenomen zijn. Het is een duet voor tenor en bariton uit Les pecheurs de perles (De parelvissers) van George Bizet. Van Marco Bakker bestaat er een opname van samen met Charles Holland. Een EMI opname. Op onderstaand adres verkrijgbaar:

https://www.musicstack.com/item/10002538/marco+bakker/de+parelvissers

De tekst heb ik als bijlage toegevoegd.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


18-10-2005
Geachte heer Lindeijer,

Het geboorte van Pieter van den Berg klopt niet op uw site. Dit moet zijn 1925 ipv 1928

Met vriendelijke groeten,

Richard van Vliet (leerling van Pieter)

Hartelijk dank! Ik ga het corrigeren. Mijn bron - ik weet niet meer of het een leerling of familie was - was dus niet geheel correct.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


06-10-2005
goedenmiddag,
kunt u mij verklaren waarom, als ik de engelse taal aanklik, bij de "basses" niet alle solisten vermeld staan die bij de nederlandse taal onder "bassen" wel vermeld worden.
met vriendelijke groet,
patricia wolters

Goede middag Patricia,

Dat is vrij eenvoudig, ik heb nog geen tijd gehad om alles te vertalen. Een aantal zangers ontbreekt dus (nog) op het Engelstalige gedeelte en van weer een - wel vertegenwoordigd - deel is de pagina beknopter van inhoud.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


04-10-2005
Mail bericht voor Door van Heusden, zij zoekt cd's van John Brocheler. Mannenkoor Lauwerkrans Mechelen heeft CD met John gemaakt zie website Mannenkoor Lauwerkrans. 

https://home.hetnet.nl/~mklauwerkrans/index.html

Vriendelijk groetend,
Philip Laheij

Dank voor de tip, ik heb het adres doorgegeven. Niet veel 7,50 Euro! Overigens zal ik John Brochler uitgebreider gaan bespreken op mijn site en daar tevens melding maken van verkrijgbare cd's, waaronder dan dus deze.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


03-10-2005
Hallo,

Ik mis in het rijtje van de mezzo sopranen de alt- mezzo Christianne Stotijn. Zij zong afgelopen week in het concertgebouw de Ruckertliederen van Mahler olv Bernard Haitink.

Mag zij ook in het rijtje?

Goede morgen,

Al geruime tijd geleden werd ik op haar geattendeerd, vervolgens heb ik zelf informatie ingewonnen en contact met haar opgenomen. Zij was echter op dat moment helaas niet geinteresseerd in vermelding op mijn site. Was zelf bezig een eigen site voor te bereiden. Vandaar (nog) geen vermelding.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


22-09-2005
Geachte heer Lindeijer,

Ik ben Diana Looren de jong en ik heb nu bijna 3 jaar zangles bij Mevr. A. Lagendijk die bij Mevr. E. Schwarzkopf een masterclass heeft gevolgd. Volgens haar ben ik een zoals zei dat zegt; je bent een gewone sopraan. Ik denk daar iets anders over omdat ik een heel groot stembereik heb. Mijn toonladders eindigen meestal op D4 maar ik heb het gevoel dat er nog meer op zit. In de laagte haal ik makkelijk het tweede hulplijnte van beneden. Waar het nu om draait ben ik een gewone sopraan of een coloratuur sopraan? Wat vindt u hiervan?

Vriendelijke groeten
Diana Looren de jong-Le Mahieu

Beste Diana,

Klopt dit: d4? En dan in 'full voice'? Dat zou betekenen dat je nog hoger zingt dan Erna Sack en Mado Robin. De pop artiesten laat ik even buiten beschouwing, de manier waarop die hun noten produceren is onvergelijkbaar met hoe een klassiek geschoolde stem dat doet. Maar om op coloratuur sopraan te komen, eigenlijk is dat geen goede benaming. Coloraturen zijn versieringen en kunnen dus ook door alten en mezzo's gezongen worden. Maar goed, de naam is zo ingeburgerd en sopranen met een lichte stem die reikt tot en met de f3 worden coloratuursopraan genoemd. Alleen de hoogte is dus niet bepalend, Cristina Deutekom zou ik bijvoorbeeld geen coloratuursopraan willen noemen, die kon ook dramatische rollen aan. Callas blonk ook uit in coloraturen, alhoewel nooit hoger dan e3. Maar denk je zelf tot de kanariepieten te behoren - en dat is niet vervelend of denigrerend bedoeld - dan ben je een coloratuursopraan. Ligt je stem van nature lager, maar heb je wel een hoog register tot je beschikking, dan een der andere categorieen.
Een voorbeeld: Anny Delorie, een alt, kon probleemloos een hoge c zingen. Zong zelf wel eens sopraanrollen (Santuzza), maar was toch echt een alt.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


08-09-2005
qeachte heer,

Ik zoek al een tijd naar informatie, opnames of artikelen van c.q. over Peter Matto, mijn opa. Hij zong van c.a. 1941 tot 1968 (?) bij operagezelschap Forum, eerst in Amsterdam en later in Enschede.
Mocht iemand opnames, artikelen , foto,s e.d van hem hebben of weten hoe hieraan te komen, neem dan kontakt op.
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Geachte heer,

Ik kan u helaas niet helpen. Ik hoor de naam nu voor het eerst. Succes met uw speurtocht.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


05-09-2005
Geachte heer Lindeijer,

Ben zelf bezig met een boek over John Brocheler en kijk dus ook in uw Dutch Diva’s. Over iemand die door opera-insiders zoals Peter de Caluwe, Edo de Waart, Willem Bruls, Hartmut Haenchen, Tito Capobianco, ja zelfs door Dame Joan Sutherland, wordt afgeschilderd als nog altijd Nederlands beste bariton (historisch debuut 1986 aan de Scala van Milaan) bij wie (citaat De Caluwe) provinciegenoot en collega Geert Smits niet in zijn schaduw kan staan, hebt u wel heel weinig informatie. Zelfs niets over 1998/99 waarin hij als Wotan schitterde bij DNO.

Dat nu verbaast mij zeer.

Met vriendelijke groeten,

Hans Toonen

Geachte heer Toonen,

U heeft helemaal gelijk. Ik kan u echter gerust stellen, de pagina over John Brocheler zal te zijner tijd uitgebreid worden, ik heb zelfs al wat in bewerking. Plaatsing ervan zal echter nog even duren. Druk met andere dingen bezig.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


24-08-2005
Beste Joop,

Ik ben de grootste Deutekom fan uit Belgie en had reeds meermaals persoonlijk contact met Jaap en Cristina.Nu zie ik dat jaap ook de opera Hendrik 8 op cd heeft;Moet ik hem daarvoor bellen of kun jij mij hun e-mail adres eens doorgeven(als ze er een hebben?)Cristina blijft in haar genre de grootste sopraan van haar tijd.Ik heb ze spijtig genoeg nooit live meegemaakt.
Met de beste dank en heel veel lyrische groeten 

Marc Hillewaere Destelbergen(Gent) Belgium


21-08-2005
Beste Joop,

Op onze website, www.archiefdriessen.nl , hebben wij twee foto's opgenomen van Wilma Driessen. Om het wat kompleet te maken was het de bedoeling ook een stukje biografie te vermelden. Op jouw website staat Wilma Driessen echter uitgebreid vermeld. 
Mogen wij delen overnemen voor vermelding op onze website.We zullen daarbij uiteraard de link naar www.dutchdivas.net ook vermelden. 
Graag hoor ik of het kan met eventueel de voorwaarden. 

Met vriendelijke groet,

Johan Schoutens

Beste Johan,

Alleen bronvermelding is genoeg.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


16-08-2005
Geachte heer Lindeijer,

Door een foutje heb ik uw prachtige radiouitzending op radio Noord Holland van 7 augustus jl. niet kunnen opnemen. Is er via u aan een opname te komen op cassettebandje of CD? Met name heb ik zeer genoten van de tenor Anton de Ridder. De kosten zal ik u graag vergoeden

H. van Zadelhoff

Geachte heer Zadelhoff,

Gelukkig kan ik u makkelijk helpen. RTV N-H heeft namelijk een uiterst toegankelijk archief. Ik zal u de directe link geven tot het tweede deel van het programma:

https://media.rtvnh.nl/asxgen/logdepot/1/200508071300.asf

Als u hier op klikt wordt meteen uw mediaspeler geactiveerd en kunt u het geheel opnemen via een of ander daartoe geeigend programma.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


06-08-2005
Geachte heer Lindeijer,

Onlangs kwam ik gelukkigerwijze op de internetsite van dutchdiva's terecht in mijn speurtocht naar operazaken betreffende verdi.
Daarbij stuitte ik ook op de informatie over Christina Deutekom.
Mijn vraag aan u is of u ook weet of er DVD en/of videoopnamen van opera's met Christina Deutekom te verkrijgen zijn.

Alvast bedankt voor uw aandacht. 
Met vriendelijke groet, 
Ab Sluiter

Geachte heer Sluiter,

Ik heb geen idee. Ik weet wel van talrijke bandopnames (audio) gemaakt door haar echtgenoot. U zult dus zelf verder moeten speuren. Er staat me wel bij dat ik haar ooit als Norma op de TV gezien heb, dus dat zal wel door deze of gene opgenomen zijn. Succes met uw zoektocht. 

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


03-08-2005
Geachte Heer Lindeijer

Ik ben toevallig op Uw site gestuit en zit al de hele middag te genieten van fragmenten van zangers en zangeressen die ik wel van naam ken maar nog nooit gehoord heb. Proficiat!!!
Ik heb een vraag nog voor U: is er geluids en/of beeldmateriaal van Desiree Pauwels en zo ja waar of hebt U dit in Uw bezit.
Een reactie stel ik zeer op prijs.

Hoogachtend,

Hans Pootjes, ben ondermeer 20 jaar collega van Hary van der Kamp geweest in het Nederlands Kamerkoor.

Geachte heer Pootjes,

Voor zover ik weet heeft Desire Pauwels drie 'uiterst zeldzame' plaatopnames gemaakt in 1902 en wat ik er van gehoord heb niet iets om echt enthousiast over te worden. Niet zo vreemd natuurlijk voor deze zeer vroege acoustische opnames. Maar ook deze zanger staat op de nominatie om op mijn site vermeld te gaan worden en vermoedelijk dan met een redelijk representatief geluidsfragment. In een der laatste uitzendingen van het VPRO programma "Urubicha" over Hans Kerkhof had u hem kunnen horen. Dit programma is nog te beluisteren via het internet (Urubicha archief).

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


17-07-2005
Ernst-daniel Smid heeft een keer (een aantal jaren geleden) in een Henny Huisman surprise show een lied gezongen achter een vuilnis wagen samen met een amateur. Van die uitzending zou ik gaag achter de titel van dat lied willen komen. De vertolking daarvan door Ernst-daniel heeft mij toen kippenvel bezorgd maar tot op heden heb ik geen idee welk lied of welke opera het was.Sinds kort ben ik in het bezit van een computer dus misschien lukt het op deze wijze wel. Ik wacht het gewoon af.
Groeten van Astrid Heijmans

Beste Astrid,

Ik zal je mailtje doorsturen naar Ernst Daniel Smid. Alleen al vanwege je 'kippenvel' verwacht ik, dat je antwoord van hem zult krijgen,

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


13-06-2005
Geachte Heer,

Wanneer en waar is Jo Immink geboren en overleden ??

Wanneer ze overleden is weet ik niet, maar zojuist vond ik wel haar geboorte gegevens: 
8 april 1896, Obdam (Noord-Holland)

Geachte Heer,

Nergens te vinden het geboortejaar en plaats van Karin Oster. Weet u het ?? 
Groeten,
Han Harts.

Geachte heer,

Dat is ook mijn probleem. Als ik het weet vermeld ik deze gegevens altijd op de betreffende pagina's. Maar ik ben pas bezig, dus wie weet loop ik nog wel een tegen deze gegevens aan.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


04-06-2005
Hallo Joop,
Ik ben al enige tijd bezig om de nieuwe cd, sacred aria`s van Sytse Buwalda, te halen. Via internet is het me nog niet gelukt. Ben ook in de buurt wezen shoppen [Zwolle] maar ook zonder resultaat. Weet jij hoe ik deze cd wel kan bestellen ?
Met vriendelijke en muziekale groet,
Janke Vriesinga

Hallo Janke,

Op dit adres moet het lukken:

https://www.boudisque.nl/classique/tips.asp?tipid=246

groeten,
Joop Lindeijer


16-05-2005
Geachte heer Lindeijer,

Tevergeefs heb ik op uw site gezocht naar de naam Chris Reumer, een tenor van de Nederlandse Opera, geboren in 1907 en overleden in de eerste helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Volgens mij is hij voor de Nederlandse operakunst aanzienlijk belangrijker geweest dan menige tenor die wel in uw lijst voorkomt.

Met vriendelijke groet, 
Co Rol

Geachte heer Rol,

U zult geduld moeten hebben. Ik heb hem niet over het hoofd gezien en ook Chris(tiaan) Reumer zal t.z.t. op mijn site vermeld worden.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


08-05-2005
Geachte heer,
Proficiat met je site. Dit is werkelijk heel erg interessant en boeiend. Graag wou ik weten of er over Belgische diva’s ook zo’n site bestaat? Ik was namelijk van plan om dergelijke site ook te maken voor onze Belgische diva’s. Hoe ga ik hiervoor te werk? Waar haal ik mijn bronnen?

Je antwoord met heel veel interesse tegemoetziend,
met vriendelijke groeten en dank bij voorbaat,

Beste Marina,

Dat zal niet eenvoudig zijn. Zelf heb ik om aan mijn informatie te komen o.a. de boeken aangeschaft (merendeels in antiquariaten) die op de pagina bronvermelding staan. Tevens bezit ik een grote verzameling muziektijdschriften en heb in de loop der jaren vele contacten opgebouwd met artiesten, familie en dergelijke. Een pasklare eenvoudige handleiding kan ik je helaas niet bieden en wil je het serieus doen, dan gaat er ook noch eens veel geld in zitten.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


08-05-2005
Beste Joop, vanuit Zuid-Afrika bekeek ik Uw website en vond vermeld de 78 toeren plaat van Kathleen Ferrier: "Come to me soothing sleep" en "Spring is coming". Ik had die plaat vroeger en was er zeer aan gehecht. Nu hij er niet meer is zou ik willen vragen of U weet of er een disc bestaat waar deze nummers op staan. 
U bij voorbaat dankend, 
Annemarie Berkelaar.

Beste Annemarie,

Op de volgende cd van het label EMI staan beide nummers. Er zullen wel meer compilaties zijn waarop beide nummers voorkomen, maar deze cd is in elk geval gewoon verkrijgbaar.

https://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B00000I7W5/ref=pd_sxp_f/102-7629311-3235308?v=glance&;s=music

Veel luister plezier.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

27-05-2005
Beste Joop, hartelijk dank voor de informatie, ik zal zeker deze cd aanschaffen. 
Vriendelijke groet, A. Berkelaar.


15-04-2005
Geachte heer,

Als jeugdige operaliefhebber ben ik momenteel op zoek naar opnamen en foto's van Louis Morrisson en Emile Van Bosch, twee Antwerpese operazangers uit de jaren 20'-30' van vorige eeuw die ook herhaaldelijk in Nederlandse operahuizen hebben gezongen.

Daarbij kwam ik terecht op uw website, die een oase lijkt te zijn in de woestijn van het verleden.

Kan u mij namen bezorgen van Nederlandse 78toerenverzamelaars waar ik terecht kan, of meer informatie geven over deze zangers?

Ik dank u alvast voor uw prachtig overzicht van de carriere van Louis Morrisson met bijgevoegde discografie, die voor mij een houvast vormt bij mijn opzoekingen.

Peter Cornille

Beste Peter,

Aan meer informatie over Emile Bosch en Louis Morrisson kan ik je momenteel ook niet helpen. Het is al moeilijk genoeg om uberhaupt iets te vinden. Er komt op mijn site nog wel meer informatie over een aantal Belgische artiesten, maar dat duurt nog wel even. 
Dit uitstekende boek kan je misschien vast verder op weg helpen:

Belgian Opera Houses and Singers. Richard T. Soper. Zelf heb ik het bij dit adres besteld:
Norbeck, Peters & Ford: https://www.norpete.com/Main/product.asp?ProdCode=B0018
Overal elders was het duurder!

Verzamelaars ken ik niet, wel een adres waar je meerdere cd's - zo'n 10 stuks - kunt kopen met opnames van Belgische artiesten, waaronder een cd met opnames van Louis Morrison, aangevuld met opnames van Vina Bovy:
https://www.hafg.de 

Op deze site staat ook een verzamel cd met Belgische artiesten onder het kopje 'Internationaal'.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


12-03-2005
Geachte heer Lindeijer,

Ik ben een kleinzoon van Lucien Louman en via google kwam ik op uw site. Een prachtig overzicht!
Ik heb thuis een poster van een optreden van mijn opa in Carre waardoor ik geinteresseerd ben geraakt in zijn carriere.
Kunt u mij helpen om aan informatie (en opnamen?) te komen van mijn opa?

vriendelijke groet,

Frank Schilder

Beste Frank,

Veel weet ik niet over je grootvader. Het moet een zeer verdienstelijk zanger geweest zijn, gezien het niveau van de andere zangers waar hij mee samen zong. Ik doel op een uitvoering van de Matthaus Passion waarbij de andere partijen gezongen werden door Gerard van den Berk, Annie Woud en Jo Vincent. Maar aangezien er in Nederland voordat ik hiermee begon, door niemand enig onderzoek gedaan is - althans voorzover mij bekend - is materiaal betreffende je grootvader niet zo voor het grijpen. En opnames van hem ken ik ook niet. Mocht ik nog tegen een en ander oplopen en voldoende materiaal hebben om tot publicatie over te gaan, dan laat ik dat wel weten. Nu heb ik zelfs geen gegevens als geboorteplaats, jaar, e.d.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


04-03-2005
Helaas ken ik u niet, behalve van uw website, maar ik wilde via u de vertaling van een Schubertlied bezorgen aan Elly Ameling. Ik heb namelijk geen adres van haar en u waarschijnlijk wel. Ik heb, als zovelen, mevrouw Ameling van jongsaf aan bewonderd en ik weet dat zij een groot bewonderaarster - en vertolkster - is van Schubert. Daarom wil bijgaande vertaling van Die Taubenpost aan haar opdragen. Misschien kunt en wilt u wel een keer als postduif fungeren?

Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,

Lau Kanen

Geachte heer Kanen,

Ik denk dat mevrouw Ameling zeer vereerd is met deze aan haar opgedragen vertaling. Ik stuur deze dan ook gaarne door naar haar.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


01-03-2005
wat een goed initiatief. moeilijk om bij te houden denk ik. complimenten

Dank voor uw compliment. Het is gelukkig geen aangenomen werk, dus van tijd tot tijd spendeer ik mijn tijd ook aan andere leuke dingen.

Joop Lindeijer


18-02-2005
Goedemiddag,

Ik heb jaren geleden John Brocheler op tv in actie gezien en vanaf het eerste ogenblik was ik meteen weg van zijn verschijning en stem. Ik probeer dan ook al jaren achter cd’s van hem te komen of dvd’s. Ik vind het onbegrijpelijk dat ik niets van hem kan vinden, terwijl hij toch al ontzettend veel gedaan heeft, voornamelijk in het buitenland. U zou mij een gelukkig mens maken als u mij kunt vertellen wat er van hem bekend is en of er opnames van zijn.

Vriendelijke groet,
Door van Heusden.

L.S.

Ik heb even voor u gekeken. Samen met Jard van Nes heeft hij de 'Wunderhorn' cyclus van Mahler opgenomen, op CD uitgebracht:
John Brocheler/ Het Gelders Orkest/Roberto Benzi, Ottavo OTR C 79238
Verder verschenen CBS 71088, Liederrecital met pianiste Tan Crone, o.a. Dichterliebe van Schumann, Weber: 'Fruhe Lieder' (heel mooi!).
Of deze cd's bij elke platenzaak in de schappen liggen betwijfel ik, maar een zaak als bijv. Goossen en Swagerman in Den Bosch zal er vermoedelijk wel aan kunnen komen.

https://www.huisvolmuziek.nl/

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


16-02-2005
Henri Schelfhout, de oudste zoon van mijn voorvader Andreas Schelfhout, kunstschilder, zong onder de naam Enrico Larhij in zowel Frankrijk (Lorient) als Italie (Voghera en Milaan). Hij had een bas. In 1865 brak zijn stem en keerde hij terug naar Nederland.
Heeft u ooit van deze Enrico gehoord of kent u (internet) archieven waarin ik zou kunnen spitten?
Met vriendelijke groet,
Andreas Schelfhout

Geachte heer Schelfhout,

Helaas kan ik u ook niet verder helpen. Gezien het feit dat uw voorvader zijn carriere zich grotendeels in het buitenland afspeelde is het hoogst onaannemelijk dat hier iets te vinden is. En ondanks het feit dat ik inmiddels dankzij veel spitwerk aardig op de hoogte ben over Nederlandse zangers en zangeressen uit ons verleden, ben ik zijn naam nog niet tegen gekomen.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


01-02-2005
Beste Joop,

Voor het kinderprogramma blinQ, dat elke dag live wordt uitgezonden op Z@ppelin ned. 3, zijn we op zoek naar een jonge sopraan die met haar stem een glas kan breken.
In het onderdeel Q&A (Questions en Answers) van blinQ, beantwoorden dagelijks twee kinderen in een soort laboratorium, een (semi)wetenschappelijke vraag. Volgende week willen wij de vraag: "kun je met je stem een glas breken?" beantwoorden.
Het onderdeel Q&A is in drie stukjes gedeeld: in deel een en twee leggen de twee kinderen (zangtalenten) uit wat geluidstrillingen zijn en hoe ze zich bewegen. Voor deel drie zoeken wij dus een sopraan die op televisie kan demonstreren dat je daadwerkelijk met je stem een glas kan breken.

Als u iemand kent die dit kan, of als u mij verder kunt helpen aan andere adressen, kunt mij, of mijn collega Marjolein bereiken op dit nummer:
[ .... ]. Alvast hartelijk bedankt!

Vriendelijke groeten,

Marloes Kater
redactie blinQ

Beste Marloes,

Ik zou je graag helpen, maar volgens mij is het kapot zingen van een glas vrijwel onmogelijk. Ik heb het - op TV of film - wel eens gezien, maar dan is waarschijnlijk een geselecteerd zwak glas gebruikt. Bijgevoegd artikel onderschrijf ik dan ook volledig. Een enkele kanttekening: het zingen van een bepaalde toon gedurende enkele seconden lukt een geoefende zanger binnen zekere marges wel, op mijn site staan bij de hoge C hier
voorbeelden van. Het precies vasthouden van de toon hoeft mijns inziens niet, het gaat om het aanzetten tot de resonantie van het glas.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

Glas breken
Er bestaan tal van verhalen die vertellen dat het mogelijk is om een glas door het zingen van een luide en hoge toon te laten breken. Onderzoek heeft uitgewezen dat het bijna onmogelijk is om een glas te laten breken met je stem. Een hoge stem is niet noodzakelijk, maar de stem moet precies
afgestemd zijn op de resonantiefrequentie van het glas. Hierdoor ontstaat de trilling die het glas kan doen breken.

Conclusie: Met behulp van resonantie kan een glas met geluid gebroken worden. De geluiddruk waarbij het glas breekt is echter zeer hoog en ligt ruim boven de menselijke pijngrens (120 dB). De menselijke stem kan deze geluiddruk eigenlijk niet realiseren. Alhoewel de geoefende zanger wel een
luidheid van iets meer dan 120 dB kan halen, behoort 150 dB echt tot de onmogelijkheden. De zanger zou dan ook zijn eigen gehoor beschadigen. Bovendien moet de toon gedurende enige seconden zeer nauwkeurig overeenstemmen met de resonantiefrequentie van het glas. Ook dat is
eigenlijk een onmogelijke opgave. Met een goed geproduceerd glas moeten we kapot zingen uitsluiten. Het kan dus niet!

Bron: Eddy Zoey, consumentenman BNN


29-01-2005
Beste Joop (ik mag toch Joop zeggen)
Het was al een tijdje geleden dat ik uw site nog eens "passeerde" en een mailtje stuurde.Het nieuw bezoek was een zeer verfrissend bezoek.
Ik heb vooral geluisterd naar Urlus en De Ridder. Naar Urlus kan ik blijven luisteren. Eigenlijk verdrinken de "3 Tenors" in het niet in vergelijking met hem en ook De Ridder kan zonder schaamte plaats nemen naast hen. Urlus zong zonder al die "commerce" en ik zou nog eens een van die "3 T" willen zien, die een schitterende Wagner en een schitterende Pamino ten beste geven. Domingo heeft zich aan Wagner gewaagd, maar zijn "succes" had meer te maken met de gekendheid van zijn naam dan met zijn stem.
Nogmaals, beste Joop, het is verfrissend te luisteren naar minder bekende, maar daarom niet minder goede stemmen.
A.u.b. haal ze van onder het stof!!!!!
Beste wensen voor 2005
Richard Boijen
Belgie

Beste Richard,

Dank voor je lovende woorden. Toevallig was ik dezer dagen juist bezig geweest enkele oude opnames te ontstoffen, waaronder twee van Jacques Urlus. Wat zong deze man ongelooflijk mooi. Vooral een opname uit 1917 van Richard Strauss: 'Traum durch die Dammerung' ... een groot kunstenaar. Mijn restauratie technieken gaan vooruit en ik ben dan ook van plan veel uit de
periode 1900-1950 op CD te zetten. Het kost ongelooflijk veel tijd, maar als je zo'n Urlus dan in volle pracht door de huiskamer hoort schallen, weet je waarvoor je het doet. Dankbaar werk.
Maar ook in Belgie zijn veel grote namen waar je bijna niets over hoort. Ferdinand Annseau om er slechts een te noemen. Aan de in Nederland bekende namen - velen vestigden zich na 1914 in Nederland - ga ik nog aandacht schenken. Maar dat zal nog wel even duren.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


25-01-2005
Geachte heer Lindeijer,

Dit is geen hemelbestormende mededeling , maar de hond van Wout Oosterkamp heet Teddy ipv. Terry en is het meest muzikale hondje van Nederland . ( denk ik ! )
Met vriendelijke groet Itteke Hendriks.

Maar ook met zo'n ogenschijnlijk onbelangrijk berichtje ben ik blij! Dank voor uw oplettendheid. Ik heb het inmiddels gecorrigeerd.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


20-01-2005
Hallo, daar ben ik eindelijk weer ;-)

Ik bedoel inderdaad dit nummer, het einde van Emotions. Die uit de bocht geschoten g4 (gis4) is jammer dat-ie niet zuiver is ... kan je nagaan, NOG hoger dan G4 haalt ze dus. 
Het fragment dat eerder op uw site stond (beginnend op e3) , was op zich wel mooier en evenwichtiger. Hier valt Mariah af en toe weg. Je zal maar G4 halen ... of ze het nu nog kan, weet ik niet. 
Ik vind het wel leuk om bij de updates te zien, dat het fragment er weer op staat. 
Bedankt voor het herzien. 

Met vriendelijke groeten,
Ellen de Jonge

Beste Ellen,

Ik denk dat je dit fragment bedoeld, een live registratie tijdens 'The MTV Video Music Awards 1991'. Hierin vond ik tegen het eind zelfs een G4#.
Ik ben overigens geen musicus, maar houd me wel al zo'n 50 jaar bezig met muziek en geluid. Onlangs voor een platenmaatschappij 10 cd's met opnames van voor 1950 remastered. En mijn piano leraar stelde destijds vast dat ik een absoluut gehoor had. Lastig als je eigen oude piano noodgedwongen lager gestemd is als een modernere. Je denkt dan steeds dat je de verkeerde toets aanslaat.
Laat maar weten of je dit bijgevoegde fragment bedoeld.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


14-01-2005
Ik ben op zoek naar een concertmeester/dirigent van het Arnhemseorkest die daar concertmeester/dirigent was omstreeks 1907.
Plotseling is hij daar verdwenen, is te achterhalen hoe en waarom en waar naar toe??
Zijn naam: Dirk Koster, geb.noordholland. geb.dat.ca 1880.
gestudeerd concervatoium amsterdam, gestorven in Den Haag?

Geachte heer,

Ik heb nog even voor u gezocht, maar helaas kan ik u ook niet helpen. Voor de hand liggend is natuurlijk informatie inwinnen bij het Gelderse Orkest, in 1949 voortgekomen uit de Arnhemse orkestvereniging.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


08-01-2005
Geachte heer Lindeijer, 

Ik weet dat het uw cup of tea niet is, maar ik wil graag even reageren op een stukje bij "de hoge c" ... 
Quote: "Van pop-diva Mariah Carey wordt vermeld dat zij de zangeres is, die de hoogste noot ooit gezongen haalde, een G7#. Dit zou zij bereikt hebben tijdens twee live registraties van de song "Emotions". De mij toegezonden fragmenten lieten echter geen G7# horen."
Is dit uw eigen bevinding of gaat u blindelings af op wat iemand beweert? 
Want de g4 was dus WEL degelijk te horen! 
In eerste instantie stond er een fragment waar inderdaad geen g-4 in voorkwam, maar in het fragment dat daarna geplaatst is als link, waar Mariah omhoog gaat met haar fluitregister op het einde van het nummer "Emotions", hoor je wel degelijk dat ze 2x de sprongen maakt van g4-e4-g4 ... althans: dit registreerde mijn gehoor. 
Deze versie kende ik tot toen toe nog niet, ik ken de versie waar zij tot e-4 gaat (zonder die tussenstukjes met g4). 
Jammer dat dit fragment vervangen is door korte samples met c4 en d4, want de g4 vind ik net wat spectaculairder dan d4. 
Dus kan het vorige fragment er weer op of kan een en ander gerectificeerd worden? Alvast bedankt! 

Met vriendelijke groeten,
Ellen de Jonge

Geachte mevrouw De Jonge,

Aanvankelijk ging ik af op wat beweerd werd. Recent ben ik gaan twijfelen en heb een groot deel van de muziekfragmenten - de bassen nog niet - nader geanaliseerd. Het meeste klopte, maar een deel niet. Het Callas fragment heb ik een 1/2 toon te hoog ingeschat en het emotions-fragment had ik eigenlijk helemaal nog geen mening over ... niet mijn 'cup of tea'. Deze opmerking heb ik trouwens verwijderd, het gaat niet om mijn smaak, maar om de gezongen noten. 
Dus maar meten. Het resultaat was een aantal zwakke c4's en eenmaal een nauwelijks waarneembare d4. In het nu geplaatste fragment van Mariah Carey bleek de opgave te kloppen. Ook de c4's waren sterker, met zelfs als bonus een wel is waar zwakke, maar toch - ook met mijn oude oren - waarneembare d4(d7). En dat is toch de hoogste gezongen en geregistreerde noot.
U bedankt voor de Nederlandse reactie, het aantal buitenlandse is niet te turven.

met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

^top^