Deze pagina is bestemd voor uw reacties, mild commentaar en welkome suggesties. Joop Lindeijer.

Reacties 2001

24-12-2001

Geachte heer Lindeijer,

Prachtige site, toevallig gevonden met het intikken van Emiel Hullebroeck. Ik zal er nog wel een paar maal naar terugkeren. En dan hier het 'milde'commentaar.
1. Er is geen "Belgische" (gelukkig maar) radio, alleen een Vlaamse en een Waalse die (nog veel gelukkiger) niets met elkaar te maken hebben.
2. Etienne van Neste presenteerde zijn programma niet. Dat deed Jeanne Sneyers. Die arme Etienne stelde het wel samen.
3. Schmidt werd niet in Roemenie geboren maar in Oostenrijk-Hongarije. Dat dorpje in de Noord-Bukovina is nu een deel van Oekraine.(tussen de oorlogen was het inderdaad Roemenie)
4. Schmidt was geen 150 centimeter. Ik heb aan zijn Vlaamse pianist Leonce Gras ooit gevraagd hoe groot hij nu wel was. Gras zei mij: "minstens 10 centimeter kleiner dan ik". (Gras was 158). 145 lijkt me dichter bij de werkelijkheid.
5. Het volume van Schmidt was niet zo klein. Riemens hoorde in dezelfde zaal in Den Haag Bjorling en Wittrisch (en zat in dezelfde zetel) en vond dat Schmidt evenveel decibels produceerde. De stem was wel veel heser dan op de plaat. Etienne van Neste zei me juist het zelfde.
6. Ik mis in de Tauber-lijst het enige boek dat de echte levende Tauber beschrijft ipv de kartonnen Tauber van alle andere slechte biografieen:
Michael Jurgs: Gern hab ich die Frau'n gekusst, 2000, List Munchen.
7. Ik ken geen enkele Norma uit 1962 met Callas en Christoff. Vergist u zich niet met de Trieste-uitvoering uit 53 met Corelli ?
8. Waarom wordt bij Brouwenstein niet de live-platenuitvoering van Fidelio vermeld ? (WSA 524 ?)
Beste groeten en op naar de kerstkalkoen
jan neckers

Geachte heer Neckers,
Een leuke reactie! Ik zal er eveneens puntsgewijs op ingaan.
1) In mijn omroepgids wordt gesproken over Belgie 1 en Belgie 2, vandaar. Belgie 2 met de toevoeging 'Canvas'.
2) De informatie over Etienne van Neste had ik van een landgenoot van u. Maar ere wie ere toekomt, Jeanne Sneyers zal genoemd worden.
3) Volgens mij - en vele anderen - werd Joseph Schmidt in het toenmalige Davidende geboren. Nu Davideni geheten. En dat ligt wel degelijk in Roemenie. Of het ten tijde van 1904 - zijn geboorte jaar - binnen de grenzen van het Habsburgse keizerrijk lag, ik weet het niet. Men sprak in elk geval wel Duits als taal in Davidende.
4) We zullen maar geen lijkschouwing aanvragen om het precies te weten te komen. Maar Leonce Gras zijn verhaal komt in de toekomstige uitgebreidere biografie op de site.
5) Over het volume van zijn stem zijn kennelijk de meningen verdeeld. Riemens in zijn Lexicon:
"An sich war diese Stimme nur klein, doch ihre....." Ook hier zal ik uitgebreider op terug komen. En de heesheid scheen juist bij gebruik van een microfoon weg te vallen. Toch moet dit vooral in het begin van zijn carriere minder gespeeld hebben. We kunnen welgevoeglijk aannemen, dat hij toen meestal zonder microfoon gezongen zal hebben.
6)Dit boek ken ik - nog - niet, maar bedankt voor de tip. Overigens zijn de boeken genoemd in de bronvermelding/ bibliografie geen aanbeveling, maar alleen een opsomming van door mij geraadpleegde boeken. En gelukkig voor mij, in mijn bezit.
7)Vergist u zich niet? Ik spreek in de proloog toch over een studio opname uit 1954. En Christoff noem ik daar niet. Ik ken overigens ook geen andere dan de Trieste-opname van Norma waarin Callas en Christoff samen gezongen hebben.
8)Ik kende deze opname niet. Het lijstje van opnames betreft alleen de 'momenteel' verkrijgbare opnames. Inmiddels ben ik er wel achter gekomen, dat er meerdere live-opnames van Fidelio met Brouwenstijn moeten bestaan. Maar voor zover ik weet, helaas niet in de handel.
Ik houd mij overigens aanbevolen voor toekomstige tips, wetenswaardigheden en op-, of aanmerkingen.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


15-11-2001

Beste heer Lindeijer,

Bij toeval ontdekte ik uw interessante website met levensbeschrijvingen van beroemde zangers en dirigenten. Als dochter van Elisabeth Cooymans, alt-mezzo van grote naam, nu bijna 82 jaar en nog steeds een gezocht lerares, en razend actief in het Nederlandse (en Franse!) muziekleven, van wie binnenkort een dubbel CD uitkomt...afijn u begrijpt... de lijst zou te lang worden!
Ik vroeg me alleen af of er ook aan haar aandacht besteed gaat worden in uw website!
Ik geef u mijn en haar gegevens:...............

Godelieve Cooymans


09-11-2001

Geachte heer Lindeijer,

Tot drie dagen geleden was de naam van Maartje Offers mij eigenlijk onbekend. Tot mijn moeder (85!) deze schande uitwiste en een gesigneerde foto liet zien. Plus een vriendelijk (natuurlijk) handgeschreven briefje ('43) van "Mevrouw Maartje" aan mijn moeder, die zangles van deze echte diva heeft gehad.
Wellicht kunt u mij in de goede richting wijzen om aan meer informatie te komen over de geboren Koudekerkse mevrouw Offers. Bestaat er zoiets als een biografie? Dat zou immers een fraai geschenk voor de feestdagen zijn!
Bij voorbaat dank en complimenten voor uw zeer fraaie site (zo leer je nog eens wat van de eigen zangcultuur)

Met vriendelijke groet,
Evert Brouwer


16-09-2001

Geachte Heer
Even nog terugkomen op mijn mailtje van daarnet. Als Belg moet ik toch iets gaan zoeken bij die Nederlander om kritiek te geven!
Vraagje: Waar is Anton van Rooy, toch een van jullie "gloria's" van Nederland.
Maar, een welgemeend proficiat blijft
Richard Boijen

Geachte HEER
Toevallig ben ik op uw website gestoen - zeer mooi & goed, en wat mij vooral trof: U bent blijkbaar naar de opera "gesleurd" door "Opera en Belcanto" van E. Vanneste met "zijn beroemd" zigeunerkoor uit Trovatore. Ik vermoed dat wij wat van dezelfde leeftijd zijn (ik ben jaargang 1948) en eindelijk gaat de Vlaamse-Belgische radio met BRT ("Klara") terug wat de weg op van Vanneste.
Keep on doing to good work
Groetjes uit (zeer regenarchtig) Belgie
Richard Boijen
Steenokkerzeel

Beste Richard,
Dank voor je stimulerende e-mail. En inderdaad het programma van Etienne Vanneste stond mede aan de wieg van mijn belangstelling voor opera. En niet bij mij alleen. Ook bij de familie Engel - de ouders van Cristina Deutekom - stond dit programma regelmatig aan op de Zondag. Mijn jaargang is iets ouder - ben wat meer gerijpt - 1940. En wat de bariton Anton van Rooy betreft, die ben ik zeker niet vergeten. Juist deze 'kritiek' waardeer ik zeer, daar kan ik wat mee!
Hartelijk groeten,
Joop Lindeijer


03-08-2001

Mooie website! Alleen erg jammer dat ik niets terug vind van een van onze grootste zangers, Jan Derksen. Ik herinner mij een prachtige Rigoletto van hem in Amsterdam.
Ik denk dat hij echt na al die jaren van prachtig zingen een plekje op deze website verdiend heeft.

groeten
Ruurd van der Worm.

Even geduld Ruurd, ook Jan Derksen krijgt krijgt straks aandacht. En, zoals je zelf al zegt, terecht. Zelf herinner ik mij nog een uitvoering van Nabucco in 's Hertogenbosch - zeventiger jaren - waarin Jan Derksen de titelrol zong. Zijn eerste grote solo aria was een belevenis .......het schijnbare gemak waarmee hij met zijn stem de zaal vulde. Imponerend.

Groeten en bedankt voor je mail-tje
Joop Lindeijer


12-06-2001
Geachte heer Lindeijer,

Als de pianist links op de foto naast Elly Ameling Jorg Demus heet, dan is mijn naam Rudolf Janssen ;-),
Doe er uw voordeel mee.
Met vriendelijke groet

Klaas Oosterveld, Zeewolde

De dichter hoort in ieder woord
Geboorten van literatuur:
Wie oor heeft om te hooren hoort
Muziek in de natuur.
[Martinus Nijhoff]


3-03-2001
Dag Heer in ruste.

Een imposant stuk werk dat je hebt geleverd! Ik vond het erg leuk om te lezen hoe bij jou de belangstelling voor de opera tot stand is gekomen en het is een prachtig stuk werk dat je hebt geleverd.
Mijn complimenten en Hele Hartelijke Groeten.

Harry en Kati.


Alkmaar 25-2-2001
Beste Heer Joop,
Als je een adres geeft, heb ik wel een catalogus van Jac. Urlus voor je en als je artikelen wilt hebben, dan zal je een keer in Alkmaar langs moeten komen, waar ik namelijk het recensieboek, fotoalbum, veel artikelen over mijn grootvader en gramophoonplaten heb. Je mag gerust langs komen, ik heb een mevrouw uit Duitsland ook al eens geholpen met wat artikelen.
afwachtend op je reactie, groet ik je
Jan Urlus

Beste Jan,
Hartelijk dank voor je aanbod. En ik wil graag een kopie van je catalogus hebben. Dan kan ik die bij mijn website plaatsen.Van je aanbod om eens langs te komen zal ik zeker gebruik maken. Wanneer weet ik nog niet, maar dat spreken we dan nog wel af. Als er kosten zijn voor het opsturen van de catalogus, vergoed ik die uiteraard. Alvast bedankt!
Hartelijke groeten,

Joop Lindeijer


22-02-2001
Geachte heer Joop, ik spreek slecht Engels
Ik ben de kleinzoon van Jac Urlus en wil je even bedanken voor het goede artikel, dat op op het internet staat over mijn grootvader.
Jan Urlus

Hallo Jan,
Ik ben zeer verguld met je lovende woorden. Zo'n bericht te krijgen van de kleinzoon van Nederland's grootste tenor had ik niet durven hopen en zeker niet verwacht. Maar er komt meer over Jacques Urlus op mijn site - zowel in het Nederlands als in het Engels - want de meeste van mijn site bezoekers komen uit het buitenland, met als koploper de Verenigde Staten. Als je denkt te kunnen helpen met informatie, ik houd me aanbevolen!
met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

ps. De korte Engelstalige biografie op de Nederlandstalige site heb ik inmiddels al vervangen door een Nederlandse.


14-02-2001 Beste Joop,

Fijn om te zien dat nu eens de Nederlandse zangers en zangeressen aandacht krijgen. Ze verdienen het ten volle. Ik stel me veel voor van het vervolg. Overigens was het opera en belcantoprogramma op de zondagmidag (vanaf 2uur) niet van de Nederlandse AVRO maar van de Belgische radio. Het werd gepresenteerd door Etienne van Neste. Die is al geruime tijd geleden overleden. Het programma is daarna nog jarenlang voortgezet, maar is uiteindelijk begin dit jaar (2001) gestopt. Ik heb veel goede herinneringen aan dat programma. Trouwens ook van het wekelijks op de VARA door Hans Kerkhoff gepresenteerde programma van historische opnamen.
Veel succes met je site !

Hans Janssen
Puiflijk

Beste Hans,
Hartelijk bedankt voor je stimulerende e-mail. Leuk om te horen dat wat ik doe gewaardeerd wordt, en goed gelezen. Het operaprogramma moet inderdaad het Belgische "Opera en Belcanto" geweest zijn en tevens een van de langst lopende radioprogramma's ooit! Ik zal de "proloog" hier op aanpassen. De site is overigens nog lang niet klaar en zal het misschien ook nooit worden. Er staan nog veel uitbreidingen op stapel. Het is heel leuk om te doen en reacties als de jouwe maken het alleen maar leuker.
Hartelijke groeten,
Joop Lindeijer


Joop, in een woord: g e w e l d i g !!!!!!!

Een duidelijke en gepassioneerde webpage. Wij zijn zeer onder de indruk. Snel te laden en geen verwarrende banners etc., zeer mooi. De muziekfragmenten heb ik allemaal geprobeerd en ze zijn allemaal zonder haperen te horen, respect, respect. Ik hoop dat je snel meer reacties krijgt.....zelf heb ik een grote voorkeur voor Gre Brouwenstijn. Ik hoop hier nog een cd van te kunnen gaan kopen binnenkort.
In Januari en maart zijn we naar Wenen geweest: prima voorstellingen, nu zijn wij bezig om kaarten voor de Met te bemachtigen voor December. (Il Trovatore en La Traviata), dit zijn toch mijn favorieten. Ik wacht momenteel op een aantal DVD's van opera's besteld bij Amazon, ik ben benieuwd naar de kwaliteit.
tot mails. Edo & Mirjam


Zo broer, da's een vlugge reactie dzz. nietwaar...... Heel nette site; goede neutrale/ consistente achtergrond, en - gelukkig - geen toeters of bellen. Je hebt ook - maar dat wist ik al - goed op de benodigde downloadtijd gelet; de pagina's bouwen snel op. Persoonlijk kan ik de verleiding (bijna) nooit weerstaan om images net even te groot op het scherm te brengen; dat is je goed afgegaan; ze passen netjes in de lay-out. Toch wel apart, zo'n site van jou op het Web te zien.....Misschien een beetje wat je ook zou hebben als je ineens een artikel van je broer in de krant ziet staan.
Nb.Ik denk dat je lezers/luisteraars wel nieuwsgierig zullen zijn, WIE er achter de site zit.......

De eerste reactie! Misschien niet helemaal objectief, maar toch....verguld ! :-)

^top^