José Candel

  • 320JoseCandel1
  • 320JoseCandel2
  • 320JoseCandel3
  • 320JoseCandel4
  • 320JoseCAndel5
  • José Candel
  • The best know 45rpm rerelease
  • Longplay rerelease
  • The 45rpm 'Klassiek Verzoekprogramma' release
  • The Decca 78-rpm of the Nun's chorus

José Candel is zo'n naam uit de jaren kort na de tweede wereldoorlog, die in de late jaren veertig bekendheid verwierf via de radio en twee 78-toerenplaten: het nonnenkoor uit de Strauss/Benatzky operette Casanova en het Ave Maria' van Bach/Gounod. Deze opnamen moeten via herpersingen op vinylsingletjes en lp in de jaren vijftig enorm succes hebben gekend, getuige de frequentie waarmee je deze in tweedehands platenzaken als Concerto, Record Mania of Spuirecords nog steeds tegenkomt. Vandaag de dag is Candel echter vergeten, een andere foto dan bijgaande en de singlehoesjes hebben we van niet van haar. Wel vonden we inmiddels de originele 78-toerenplaten terug en heeft 401DutchDivas enkele radio-opnamen van haar, die we binnekort compleet op een potpourri download met zangers en zangeressen van haar genatie zullen publiceren. Wat we horen is een warme, vriendelijke en emotioneel geladen stem die de sentimentele lading van deze composities heel direct weet te treffen. Maar ook 'La ci darem la mano' gaat haar goed af.

Josephina Andres (José) Candel werd op 16 augustus 1907 geboren te Maastricht. Zij studeerde zang aan het conservatorium te Luik en behaalde daar de 'Gouden Medaille voor zang'. In Nederland is zij vrij snel bekend geworden door een geregeld optreden in radioconcerten voor de KRO, zowel met orkest als in recitals. Ook is zij met vele andere orkesten als soliste opgetreden. Te samen met Hélène Ludolph, Greet Koeman, Gerda Pons en Dora Schrama maakte zij deel uit van het kamerkoor van Felix de Nobel. Op januari 1947 verliet zij dit koor, samen met o.a. Ans Stroink, Jo Immink en Léon Combé. Met het genoemde 'Nonnenkoor' uit Casanova en het 'Ave Maria' van Bach/Gounod (met koor en orkest o.l.v. Hugo de Groot) had zij enorm succes maar merkwaardig genoeg bleef het bij deze ene opname, die in tal van herpersingen later opnieuw is verdoekt (zowel op 45-toeren als op lp formaat). Waarom weten we niet. Wel werken wij momenteel aan een reconstructie van haar carrière bij de KRO radio.

Candel was gehuwd met Jacobus Hermes, broer van de alt Annie Hermes. Ze is overleden te Oirschot op 3 september 1995, gecremeerd te Heeze op 7 september 1995.

Het onderstaande muziekfragment 'Reich mir die Hand mein Leben' uit Mozart's Don Giovanni (met bariton Frans van der Ven) is uit een Zonnebloem radiouitvoering van 3 juli 1948.

Het 'Nonnekoor' komt van het bekende singletje en is doortrokken van de aandoenlijke naïviteit die dat nog vrome tijdperk kenmerkte: