Deze pagina is bestemd voor uw reacties, mild commentaar en welkome suggesties. Joop Lindeijer.

Reacties 2004


30-12-2004
Geachte heer Lindeijer,

Bij deze heb ik een vraag n.a.v. de tenor Michel Gobets. Ik vraag mij af welke gegevens juist zijn m.b.t. tot zijn onderduik en overlijden in 1943 in Sobibor. In het boek 'Viktor Ullmann 26 Kritiken uber musikalische Veranstaltungen in Theresienstadt' (Hamburg 1993) staan hele andere gegevens. Ook uit informatie van andere bronnen blijkt er verschil. 
Kunt u mij meedelen of u zeker weet dat het klopt?
Bij voorbaat hartelijk dank!
Met vriendelijke groet,

Marga Pepping
Verzetsmuseum Zuid-Holland

Geachte mevrouw Pepping,

De informatie die ik heb is uiterst summier. Datum van overlijden respectievelijk 1943 en 1945. Sobibor werd eenmaal genoemd. Echter, de informatie op mijn site is wel gelezen door Gobet's kleinzoon, waar ik contact mee heb gehad en die had geen op- of aanmerkingen. Maar ik begrijp dat uw informatie anders is. Zoekend op internet kwam ik ik de naam Michel (Machiel) Gobets tegen in relatie met Theresienstadt. Maar of het dezelfde persoon betreft? Ik weet het niet.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

28-04-2005
Geachte mevrouw Pepping,

Sinds kort is er een Joods digitaal museum: https://www.joodsmonument.nl/ en ook daar wordt als datum en plaats van overlijden van Michel Gobets 1943, Sobibor genoemd. Om precies te zijn 21 mei 1943.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


25-12-2004

Geachte heer Lindeijer,

Ik ben op zoek naar Nederlandstalige operamuziek, zoals van de Nederlandse componist Cornelis van der Linden. Zulke muziek is in Vlaanderen echter zeer moeilijk te krijgen. Heeft u er enig idee van waar ik on-line cd's zou kunnen bestellen?

Met vriendelijke groet,
Y.D. 

Geachte heer D.,

De enige Nederlandse opera die ik ooit gehoord heb was 'Halewijn' van Willem Pijper. Dat was voor de radio. Commercieel gezien nauwelijks interessant te noemen, ik heb de uitzending zelfs niet uitgeluisterd. En deze opera heeft nog wel een redelijk aantal opvoeringen gekend, seizoen 1932/33 de eerste keer en seizoen 1994/95 de 5e en tevens laatste keer.
Van Cornelis van der Linden heeft alleen 'Leiden ontzet' een gelijk aantal opvoeringen mee mogen maken. Maar voorzover mij bekend bestaat er van geen een Nederlandse opera een opname en ik betwijfel ook of er opnames op CD van zijn. Maar ik moet wel bekennen er ook nooit naar gezocht te hebben.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


10-11-2004
Geachte heer Lindeijer, 
Ik was vroeger bevriend met de zangeres Corry van Beckum. Ik zag onlangs op internet dat ze in 1958 onder regie van Bernard Haitink meegewerkt had aan een registratie voor een grammofoonplaat van Mozarts "Die Zauberflote" en waarschijnlijk "Don Giovanni". Er kwam op een gegeven moment een einde aan haar zangcarriere en ze moest een baan aannemen. Ze leed daaronder en is niet oud geworden. Mijn vraag is heeft U eventueel informatie over haar zangcarriere. 
Met vriendelijke groeten, 
Adrian Stahlecker.

Geachte heer Stahlecker,

Veel heb ik niet over Corry van Beckum, enkele foto's en een overzicht van haar optredens. Die gaan van 1950 (Trovatore, Ines) tot 1962 (Butterfly, Mrs. Pinkerton). Maar haar geboortedatum, plaats, opleiding en dergelijke zijn onbekend voor mij. Maar misschien kunnen wij samen iets produceren! De Zauberflote opname heb ik net besteld en zal een dezer dagen wel arriveren. Corry van Beckum zingt daar een der drie dames, een kleine rol dus maar.Van een Don Giovanni opname weet ik niets. Wel zingt zij ook - eveneens een kleine rol (Ines) - in een Trovatore uitvoering van 1953.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


30-10-2004
Beste Joop,

Op je site vond ik Max Kloos. Ik ben bezig met de familiegeschiedenis van mijn moeder en daarin kom ik tegen een Emma Kloos, geb.in 1873 in Batavia, die trouwde met Coenraad van der Knaap, geb. in 1874 in Schiedam. Coenraad was operazanger, Emma concertzangeres. In oktober 1914 vestigen zij zich vanuit Frankfurt in Schiedam. Zij gaan echter wel weer terug, want beiden overlijden in Frankfurt.
Kan je me iets meer vertellen over Max Kloos, of mogelijk zelfs over Coen en Emma? Heb je een tip over de bronnen die ik zou kunnen raadplegen bij mijn verdere onderzoek? 

met vriendelijke groet
Cobi Groenewegen

Beste Cobi

De pagina over Max Kloos is nog slechts een beginnetje. T.z.t. zal ik die verder uitbreiden. Ik heb nog wel - verspreid - een en ander liggen. Zou je zelf op onderzoek uit willen, kun je Theater Instituut Nederland proberen. Herengracht 168, Amsterdam.
Over Coenraad van der Knaap kon ik niets vinden. Emma (Emmy?) heeft nog wel wat sporen achtergelaten. Zij zong in 1903 in enkele operaproducties. Als Reynilde in de Herbergprinses van Jan Blocks, als Elizabeth in Wagner's Tannhauser en als Agathe in Der Freischutz, destijds Het proefschot geheten. Alles werd destijds in het Nederlands gezongen Deze informatie komt uit De annalen van de operagezelschappen, een uitgave van het Theaterinstituut.
Maar nogmaals, Max Kloos' biografie wordt nog uitgebreid op mijn site, evenals al die andere mini-biografietjes.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


27-10-2004
Geachte heer Lindeijer,

Ik zat zo is op het internet te surfen op zoek naar wat info omtrent wat namen uit de opera geschiedenis, en kwam toen op uw prachtige site uit.

In mijn stamboom komt voor een gerardus johannes (Gee) Smith die vanaf 1950 tot zijn dood in 1962 Bas - operazanger bij de Nederlandse Opera was. Hiervoor was hij Operette zanger en lid van de Song Singers (kleinkunst). Hij was getrouwd met Lidy van der Veen. Lidy van der Veen heeft mogelijk op het holland festival van 1960 gestaan. [ .... ] 
1:00 Opera op Zondag (Concertzender) https://www.omroep.nl/concertzender/
Henk Badings - Martin Korda D.P.
Frances de Bossy, Erna Spoorenberg, Marilyn Tyler, Lidy van der Veen, Jos Borelli, Caspar Brocheler, Ge Genemans, Paolo Gorin, Guus Hoekman, Cornelis Schell, Frans Vroons. Nederlands Opera Orkest o.l.v. Willem van Otterloo.
Opname: NCRV, Holland Festival 1960, Amsterdamse Stadsschouwburg.
Samenstelling: Walter Knoeff

Ik heb bijgevoegd een in memoriam en fototje van Gee Smith. mischien aardig voor uw site. Ik heb verder helaas helemaal geen informatie over hem en helemaal niets over haar. U schijnt nog al veel te weten op opera gebied. heeft u mischien ergens nog informatie met betrekking tot genoemde personen? Ik zou het helemaal geweldig vinden om een muziek uitvoering te hebben waarin een van beide zingt. Weet u mischien of die er zijn?

Mocht u mij kunnen helpen gaarne, alvast heel erg bedankt voor de eventuele moeite.

Met vriendelijke groet,

Jan Smith

Geachte heer Smith,

Dank voor uw e-mail met informatie. Ik heb al wat gegevens over beide artiesten, maar enkele aspecten zijn toch nieuw voor mij. O.a. dat het om een echtpaar gaat! Beiden zullen op mijn site een pagina krijgen, maar dat kan nog wel even duren. Ik heb nog al veel omhanden momenteel , o.a. bezig met de promotie van 10 cd's. Maar ze zullen beiden de nodige aandacht krijgen. Ook naar opnames van hen zal ik uitkijken. Maar dat doe ik al voor alle relevante Nederlandse artiesten.
Overigens, Lidy van der Veen was een mezzosopraan en heeft een vergelijkbaar grote carriere gehad als Gee Smith.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


26-10-2004
Geachte heer Lindeijer,

Voor mijn moeder ben ik zoek naar de tekst I believe, gezongen door de zangeres Miranda van Kralingen. Mijn moeder vindt dit een heel mooi nummer en zou het graag in haar bezit krijgen. Is dit lied ook op CD uitgekomen en zo ja, welke CD? Hopelijk kunt u mij helpen bij mijn zoektocht.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Marianne de Zoete-Bosch

Beste Marianne,

Ik weet dat Miranda van Kralingen in eigen beheer CD's uitgeeft. O.a. te verkrijgen na afloop van haar concerten. Maar probeert u het eens bij haar eigen site:

https://www.effacta.nl/kralingen.htm

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


20-10-2004
Geachte heer Lindijer,

Vandaag, 20 oktober 2004, beluisterde ik om ca. 10.15 uur via mijn pc Classic FM. Ik maakte kennis met de nieuwe (?) cd van Sytse Buwalda 'Du bist bei mir'. Ontroerend........!
Commentaar: De cd is niet in de platenwinkel te koop. Te verkrijgen via de web-site ..........
Helaas kan ik geen bestel-link op de site vinden.

Jelle Stienstra


05-09-2004
Hallo,

Op je link van buitenlandse artiesten, moet ik tot mijn groot verdriet concluderen dat de BESTE tenor met wie Christina gezongen heeft er niet bij staat.
RUDOLF SCHOCK!!!!! Deze helaas overleden prachtige zanger wordt steeds bij officiele sites niet vernoemd oftewel ondergewaardeerd. Omdat hij veel operette zong?
Heb je hem ooit gehoord en/of gezien?
Ik ben nog steeds op zoek naar Video opnamen van zijn
optredens met EIN ABEND IN WIEN een concerttour
waarin hij oa. met Christina Deutekom en Marjon Lambriks en Caroline Kaart enkele jaren heeft opgetreden in Nederland en Belgie en Duitsland. Hij heeft ook in de Carnegy Hall opgetreden.
Ik zal wat bijlagen sturen en laten horen zodat je weet wat je hebt gemist.
Groeten van Henny.

Beste Henny,

In de vijftiger jaren ben ik naar een film geweest: De levensroman van Richard Tauber, gezongen en gespeeld door Rudolf Schock. Ik ken de zanger dus. Je enthousiasme is leuk om te lezen, maar ik deel dit niet. Echter op mijn links pagina staat wel een link naar een Rudolf Schock site en de schepper ervan heb ik ook nog geholpen met Cristina Deutekom in contact te komen. Maar meer is er van mijn kant niet te verwachten.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


05-09-2004
Goedenavond,

Ik geniet van uw website. Het is leuk te zien welke collega's een site hebben. Ik weet niet of ik in aanmerking kom voor 'diva' status, maar misschien wilt u toch mijn website noemen op uw lijst van links: www.kengould.com

Met vriendelijke dank en groeten,

KEN GOULD

P.S. Mijn voormalige leraar, en onbetwiste Dutch Diva, Max van Egmond, heeft een eigen site: https://www.maxvanegmond.com/

Ken Gould

Goede middag heer Gould,

Dank voor complimenten en voor de tip betreffende Max van Egmond. Toevallig heb ik onlangs nog een bariton toegevoegd - Paolo Gorin - net als u ook werkzaam geweest als cantor, echter in Amsterdam. Ik heb inmiddels een link op mijn Nederlandstalige links-page toegevoegd naar uw site.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


31-08-2004
Hello, 
Ik ontdekte per toeval uw site. Ik zocht Jennie Veeninga en kwam zo bij u terecht. De opname van Iris heb ik. Ik heb genoten van Cavalliera Rusticana. Jaren geleden zag ik Jennie Veeninga aan het werk in de KVO te Antwerpen en ik ben ze nooit vergeten. Een mooie stem, een mooie vrouw en een goede actrice. Is er een mogelijkheid om de aria van Cavalliera Rusticana te downloaden ?

Proficiat met uw website.

Danielle Schijn

Hallo Danielle,

Technisch is het wel mogelijk om deze aria als download ter beschikking te stellen. Praktisch ontbreekt me helaas echter de tijd. De hoeveelheid werk met de site en bijkomende correspondentie is nogal veel.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


3-08-2004
Geachte heer Lindeijer,

Een vriendelijk verzoek ...

Gisteravond bezocht ik de site omdat ik op zoek ben naar John Brocheler ...
Ik zal u even in het kort de situatie uitleggen.
Mijn vader Paul Franssen, geboren 24-10-1944 te Schinveld. Zijn grote passie is zingen. Hij heeft vroeger bij een knapenkoor gezongen en is daarna 25 jaar actief geweest bij zangverening Oranje te Schinveld. Hij heeft in het verleden nog zangles van John Brocheler gehad.
Pap wordt dit jaar 60. We zijn bezig met het maken van een boekwerk vanaf 24-10-1944 tot nu. Aangezien zijn leven toch een heel groot gedeelte heeft bestaan uit zingen en hij het nog steeds heel vaak over John Brocheler heeft, leek het ons leuk om hem hier mee te verrassen. Is het mogelijk dat 
de heer Brocheler contact met ons kan opnemen om te bekijken wat hij eventueel voor ons zou kunnen betekenen??????

Ik hoop dat u ons verder kunt helpen ..... In ieder geval bedankt alvast !!!

Met vriendelijke groet,
Susanne van Engelshoven - Franssen

Geachte mevrouw Engelshoven - Franssen,

Misschien kan mevrouw Hannie Tokkie (e-mail 12 januari 2004) u verder helpen. Ook zij zocht contact met John Brocheler.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


24-07-2004
Beste Joop,

Naar aanleding van een radioprogramma van vanochtend, heb ik een aantal pagina's over Erna Spoorenberg bekeken. Misschien kun je deze pagina op https://www.dutchdivas.net/frames2/sopranos.html aanpassen. De tekst is niet langer correct.

M.v.g.
G.Dijkman
Amsterdam

Beste G. Dijkman,

Dank voor je oplettendheid. Maar waarom op het Engelstalige gedeelte gekeken? Het Nederlandstalige gedeelte is veel uitgebreider en wel up to date.

vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


26-06-2004
Goede heer Lindeijer, 
Fijn dat in het stukje bij Maarten Koningsberger mijn vertaling van Winterreis zo veel ruimte krijgt, maar wat is het nut van 'recensies' van mensen die ergens letterlijk niet naar kunnen luisteren? 
De man die bij een stap in de moderne museumzaal schudt: 'nee, deze kunnen er niks van.' 
Mogen degene die 'het volk' verwijten dat klassieke muziek een open geest, studie en geduld vereisen, alle popmuziek afdoen als tijdgebonden stampmuziek? 
Gedichten van Goethe, Ruckert of Heine zijn honderden keren getoonzet. Natuurlijk kiezen wij voor de Erlkonig van Schubert boven die van Loewe. 
Maarten Koningsberger ontving vol afgrijzen de tekst van Liebestraum. 'Je begrijpt toch wel, dat ik dit niet wil zingen?' 
'Luister, zing, zoek de motivatie. De ijsbloemen zie je niet, je ligt met je rug naar het raam. De enige versiering in dit berghutje voor toeristen is zo'n vergeeld affiche met vogels uit de streek. Daar slaap je mee in. 
Nu is het zijn lievelings. 
'Der du so lustig rauschelt vertaalt ie dan met kabbeldebabbel beekje. Dat is toch afschuwelijk?' braakte een Friese Winterreiseganger. Is dat zo? 
kabbeldebabbelbeekje, onstuimig aquarel 
wat zie je stil en bleekjes, toe bruis me 'ns vaarwel 
Kijk je op papier of hoor je die noten bij kabbeldebabbel 
Is een onstuimig aquarel geen mooie metafoor voor een bevroren landschap 
Als ik zelden met afbreking werk, is die 'ns misschien met opzet? Een bruisende klank? 
Zijn de afstandelijke oneigenlijke woorden waarmee de poetische ik 'data-informatie' in het ijs krast, niet al een voorloper van de gedachte gevoelens achter een dikke laag ijs te bewaren. 
U als kenner heeft die onderstroming al in de piano gehoord. Nu zal ook de modale luisteraar met de aanwijzing in tekst en zang -zonder belerend vingertje, daar moet je kijken- dit ten deel vallen. 
'De Duitse taal is onlosmakelijk verbonden met Het Lied,' oreert Robert Holl in al zijn wijsheid, na overigens een respectvol 'Hoed af' voor mijn ritmische perfectie van klemtonen. 
O ja? Toch heeft Schubert enorm zijn best gedaan zijn liederen in het Engels vertaald te krijgen, hij is er zelfs voor naar Londen geweest. 
Staat het niet allang in de boeken dat Schubert zijn teksten uitkoos op muzikale mogelijkheden? Zou hij niet blij zijn geweest met mijn verdubbelde rijmen? Het aanpassen van taalonvriendelijke 
herhalingen? 
Het gaat mij niet om de complimentjes, meneer. Maar net is een topuitvoering van mijn hertaling van de Matthaus-Passion, in kannen en kruiken met Combattimento Consort, Amsterdam Capella en Marcel Beekman als verteller (evangelist) voor Universal en NCRV afgeschoten door de subsidie-commissie van het Stifo met de zin: de commissie acht het twijfelachtig of met de Nederlandse taal een artistieke meerwaarde zal worden bereikt.' 
Was het niet Matthijs Vermeulen die zei 'Alleen in de moedertaal kan een kunstwerk volledig doordringen.' 
Ach meneer, het is mooi de graven van genieen goed te onderhouden, maar hun muziek is springlevend en mag niet uitsterven met een taal die niemand meer spreekt of begrijpt. 
Zonder onze talenten in een adem te willen noemen: De 'behoeders' van een louter authentieke uitvoering van Schubert, zijn de 'muziekliefhebbers' die hem in zijn leven tegenwerkten. 
'Dat kon niks wezen,' bekende Martin van Amerongen het vooroordeel waarmee hij mijn eerste hertaling tegemoet trad. 'Ik ging al snel door de knieen,' vervolgde hij en hekelde een ieder die ongevoelig voor zou blijven. 
Nog een bekeerling? 
"Kenners van liefdesleed zijn er velen, maar onder die ervaringsdeskundigen is Jan Rot de beste tekstdichter. Zijn Nederlandse vertaling van Wilhelm Muller's Winterreise, door Franz Schubert zo onnavolgbaar getoonzet, kan moeiteloos worden geprezen als een doorbraak in de Hollandse uitvoeringsgeschiedenis van dit elitaire topkunstrepertoire..." schreef Kasper Jansen in zijn recensie in het NRC, en gaf Maartens uitvoering zonder mitsen en maren vijf sterren. 
Dezelfde Kasper Jansen, die een jaar eerder mijn trouwalbum met hertaalde liefdesaria's (Nu al klassiek!) nog verbijsterd afdeed als 'pathetisch levensleed dat onverdraaglijk is voor omstanders die niet kunnen zonder een minimum aan schoonheid'. 
Of zoals wij hier thuis zeggen: 'Het is een kwestie van geduld, tot ook Dieskau Hollands lult.' 
Met alle respect voor uw onderhoudende, leerzame, liefdevolle en geestige site 
uw jan rot

Geachte heer Rot,

U heeft even op een reactie mijnerzijds moeten wachten, maar ik kon uw e-mail niet even met een kort antwoord afdoen, dan zou ik u tekort doen. 
Ik heb het met veel interesse en deels instemmend gelezen. Maar ook met vraagtekens. Citeren van deskundigen is er een van. Bij mijn naspeuringen naar zangers en zangeressen uit het verleden heb ik veel gelezen (zie ook de pagina bronvermelding). Daarbij kwam ik er achter dat veel deskundigen er nogal uitgesproken meningen op na houden en die meningen/ uitspraken worden vervolgens weer geciteerd of vaker (zonder bronvermelding) overgenomen door anderen. Dit heeft in de loop van de tijd bij mij geleid tot maar zoveel mogelijk op mijn eigen waarnemingen af gaan en die van deskundigen wel te lezen, maar met de nodige scepsis.
Robert Holl waardeer ik zeer als zanger, zijn mening zal door menigeen gedeeld worden. Ook door mij, maar dat is een persoonlijke opvatting. Ik laat graag ruimte voor een andere opvatting. Dat geldt natuurlijk ook voor Matthijs Vermeulen's uitspraak. Ik ken mooie Nederlandstalige liederen, maar dat ik hier nu meer door geroerd word dan door Duitstalige? Franstalig repertoire laat ik even buiten beschouwing, met het Franse lied heb ik niet veel affiniteit. Dit ondanks de pogingen van juffrouw Hylkema - mijn lerares Frans op de HBS - om mij de Franse taal bij te brengen.
Maar laat ik niet afdwalen en naar de Winterreis gaan. Er bestaan talloze opnames van - een kennis van mij heeft er 52 van in bezit - waaronder een in het Japans, een in het Russisch en een in het Engels en nu uiteraard ook een in het Nederlands. Er zullen er meer zijn, want zijn verzameling Mullerinnen bedraagt meer dan 150. Om dus een 'Winterreis' uit te geven die iets toevoegt aan de bestaande collectie, moet je je wel onderscheiden, c.q. iets toevoegen. Dat heeft u dus gedaan en hulde aan Brilliant Classics/ Kruidvat dat ze dit op de markt brengen. Maar blijft staan dat ik de uitvoering in de originele taal verre prefereer. En ook ik zag en zie in de Leiermann ' Magere Hein'. Zowel om de tekst als de zang en pianobegeleiding.

Keiner mag ihn horen,
Keiner sieht ihn an,
Und die Hunde knurren
Um der alte Mann.

Dit is voor mij zo'n duidelijke beeld van Magere Hein .... ook enkele der laatste zinnen:
Wunderlicher Alter!
Soll ich mit dir geh'n?

Voor mij beeldspraak van iemand die de Dood ziet, evenals die honden dat doen (hebben een ander waarnemingsvermogen), maar die Dood wordt door de andere mensen nog niet waargenomen.

Op de zingbaarheid van uw teksten heb ik geen aanmerkingen, die is goed. Maar op de inhoud er van wel. Misschien ben ik wat conservatief, maar dat wil ik toch zo houden. Ik probeer af en toe wel iets buiten de gebaande wegen, maar er komt niet veel bij dat ik de moeite van het luisteren waard vind. Maar ik blijf proberen!

Ich traumte von bunten Blumen,
So wie sie wohl bluhen im Mai;
Ich traumte von grunen Wiesen,
Von lustigem Vogelgeschrei.

De vogelzangkampioenen
Verzamelen zich in de wei
De spotvogel doet kalkoenen
De wielewaal jodelt joechei.

Ik kan niet met Kasper Jansen meegaan en dus ook niet met Martin van Amerongen. Van de laatste heb ik wel - en met veel plezier - een en ander gelezen. Ik houd wel van kernachtige uitspraken. 

Over de man in de museumzaal met moderne kunst: dat doet me denken aan Rudi Fuchs, orerend bij een modern schilderij: ik meen een blauw vlak met gele streep er door. Meent zo'n man nu echt wat hij zegt? Of is het een groot toneelspeler?

Naar uw vertaling/ hertaling van de Matthaus Passion ben ik benieuwd. Ik ben bang dat het niets toevoegt, maar dat zou een uitvoering van origineel zeker niet doen. Maar dat zal een opgave worden .... vind maar eens een goede Evangelist. De meeste mekkeren hun recitatieven op een gort droge manier. Terwijl er toch aangrijpende dingen verteld worden, dan mag er wel iets van emotie overkomen in de voordracht. Luister eens naar Karl Erb in Mengelberg's uitvoering.

Nieuw was het voor me dat Schubert Mullers gedichten in het Engels wilde laten vertalen. Maar zou dat niet uit noodzaak geboren zijn gezien zijn financiele beroerde positie?

Uw voorlaatste zin : 
" .. Of zoals wij hier thuis zeggen: 'Het is een kwestie van geduld, tot ook Dieskau Hollands lult.' ... " vind ik prachtig, zoals ik al schreef, ik houd wel van kernachtige uitspraken.

Dank voor uw uiterst lezenswaardige reactie. Ik heb er van genoten. Mensen moeten elkaars mening/ opvatting kunnen waarderen maar hoeven deze niet te delen.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


20 juni 2004
goedenavond meneer Lindeijer,
we hebben genoten van uw site, echter missen wij nog een Nederlandse bariton die zeker op deze site hoort:
Bert Bijnen.
We zouden het zeer op prijs stellen als Bert alsnog wordt toegevoegd.
met vriendelijke groet,
patricia wolters

Beste Patricia,

Ook Bert Bijnen verdient een plaats op mijn site. Ik bezit echter momenteel onvoldoende biografische gegevens om een pagina te kunnen samenstellen. Indien u daar behulpzaam mee kunt zijn, dan kan een en ander gerealiseerd worden.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


10 juni 2004
Joop, 

Vanavond zocht ik het kattenduet, via jouw verhaal snel gevonden. 
Bedankt. 
En ik las ook nog iets over Elly Ameling. Misschien heeft het je interesse, ze woont nu al jaren in [ .... ]
Groeten Corry


20 mei 2004
Hallo Joop,

Graag zou ik mijn site ook bij jullie willen plaatsen als link.
Ik hoop iets van jullie te horen.

Met vriendelijke groet,
Sjoukje Kooistra


13 mei 2004
Hallo Joop, hartelijk bedankt voor de tip. Ik heb de CD inmiddels in huis via die zaak in den Bosch. 
Met vriendelijke groeten, 
Marian Haan


8 mei 2004
Beste heer Lindeijer,

Mijn ouders hebben elkaar leren kennen bij het zangkoor van De La Bije (of iets dergelijks), waarschijnlijk in het Oude Noorden in Rotterdam. Zegt deze naam iets, of waar kan ik hier iets over vinden? 
Met vriendelijke groeten,

Koos van Goch

Beste Koos,

Er bestaat een zangeres met die naam, Annette de la Bije. Zij is een op 1 maart 1927 in Rotterdam geboren zangeres, vooral bekend als oratorium vertolkster. Mogelijk is daar een relatie mee, maar verder kan ik je helaas ook niet helpen. 

vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


5 mei 2004
Beste Joop,
ik ben op zoek naar een cd van Erna Spoorenberg, nl. legendary voices. Ik heb meerdere cd winkels gebeld maar niemand heeft hem of kan hem bestellen. Heb jij enig idee hoe ik er aan kan komen?
Groeten Marian Haan

Beste Marian, 
Heb je onderstaand adres al geprobeerd? Daar heb ik onlangs - net na haar overlijden - nog cd's van Erna Spoorenberg in de etalage gezien: 
Goosen & Swagerman Muziek, Vughterstraat 129 - 131 's-Hertogenbosch
T (073) 613 32 57 
Ook zaken als Kuijper klassiek, Amsterdam en Caminada, Den Haag kun je nog proberen. Maar vermoedelijk is de cd al uit de handel en als een zaak hem nog heeft is het oude voorraad. 
succes, 
Joop Lindeijer


4 april 2004
Geachte heer Lindeijer,

Bij toeval belandde ik op uw site. Ik ben een neef van mevr.Ankie (Rosenberg-) van Wickevoort Crommelin, en ik hecht er aan u te laten weten dat zij niet werd geboren in 1906 maar 1903.
Met vriendelijke groeten,

Tijne Schols


1 april 2004
Hallo joop,

Zijn er nog concerten c.q. optredens van Marjon Lambriks.
Gaarne opgave waar en wanneer.

Best Regards,
Rob


24 maart 2004
Geachte heer Lindeijer,

In het gastenboek van uw website vraagt ene Bram Norbart naar informatie over Deutekom. Aangezien ik zelf een fan ben van Deutekom en veel van haar opnamen heb zou ik graag met hem in contact willen komen. Is het mogelijk om zijn e-mail adres te krijgen (of eventueel mijn e-mail adres aan hem door te geven)?

Met vriendelijke groet,

Willeam Ouwendorp


23 maart 2004
Lof voor de site, maar even een kleine correctie: Erna Spoorenberg is natuurlijk niet op 18 april 2004 overleden, maar op 18 maart.

Groet,
Hans Post


23 maart 2004
Geachte mijnheer Lindeijer,

Hopelijk kunt u mij helpen aan de titel van het lied dat Richard Tauber ooit zong en dat begon met de woorden: "Leise fliehen meine Lieder ..... in die Nacht hinein" . Of iets dergelijks, want ik moet ongeveer 40 jaar in mijn herinnering terug. Mijn ouders hadden een single waar dit lied op stond en als kind vond ik het schitterend. Helaas is het niet meer terug te vinden, ook niet in de herinnering van mijn moeder. 
Weet u misschien ook of dit lied nu nog te koop zou zijn?
Hartelijk dank voor uw hulp.
Met vriendelijke groeten,
Paula Kroon

Geachte mevrouw Kroon,

Het lied dat u bedoeld heet Standchen, componist Franz Schubert. Het is het 4e lied uit de cyclus Schwanengesang, D957 no.4
Het staat o.a. op de volgende cd's:
Naxos Historical 8.11 739 Tauber, Richard Lieder (1919-1926) en EMI The legendary Richard Tauber, EMI Classics 7243 5 66693 2 1

Ongetwijfeld zullen er meer uitgaven zijn, maar deze moeten via een goede klassieke platenhandel makkelijk te leveren zijn.
met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


19 maart 2004
Beste heer Lindeijer, 
Ik las net op een Engelse coloratura site dat Mw Erna Spoorenberg afgelopen nacht op 78 jarige leeftijd is overleden. 
Met Vriendelijke groet, 
T.de Jonge


12 maart 2004
Beste Hr Lindeijer,

Bij toeval stuitte ik op deze site en ik wil meteen mijn complimenten maken en een aanvulling bijdragen: 
Wie op een overzicht als dit volgens mij niet mag ontbreken is de bas Pieter van den Berg.
Jarenlang was hij de bas bij de vroegere Nederlandse Operastichting en ook bij de huidige Nederlandse Opara heeft hij belangrijke bas-rollen vervuld.Hij zong in Berlijn bij de Komische Oper en vele andere operahuizen. Zijn karakteristieke zangerige belcanto-bas was onvergelijkbaar. Enkele jaren geleden is ter ere van zijn zeventigste verjaardag nog een groots "bedank"-concert gehouden in het concertgebouw door de stichting Promo-sing. Daarna is het vrij stil geworden rondom Pieter van den Berg, maar hij is nog steeds onder ons en zingt nog steeds! 
Ik ben in het bezit van enkele oudere opnamen die de man van Christina Deutekom destijds maakte in de Amsterdamse Schouwburg, naast enkele studio-opnamen van musical-repertoire.
Biografische gegevens zijn natuurlijk op diverse plaatsen en bij hem zelf te vinden. 
In de hoop hiermee een nuttige bijdrage te leveren,
Met vriendelijke groet,

Bas Kuijlenburg

Beste Bas,

Dat allitereert leuk! Ik ben het helemaal met je eens dat Pieter van den Berg een plaatsje op mijn site verdiend. Ik heb 'wat' biografische gegevens van hem, maar een redelijke foto van hem ontbreekt me nog en dat is een van dingen, die ik nodig heb voor ik tot plaatsing over ga. Je zinsnede "Biografische gegevens zijn natuurlijk op diverse plaatsen en bij hem zelf te vinden" vind ik wat optimistisch. Maar als jij me verder kunt en wilt helpen, dan houd ik me aanbevolen.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


11 maart 2004
Geachte heer Lindeijer,

Ik heb onlangs uw informatieve site weer bezocht: mijn complimenten! U zult ongetwijfeld vernomen hebben dat Jan Derksen gisteren is overleden; wellicht is u (ook) bekend dat de Concertzender op zondagavond om 19.00 uur radioprogramma’s herhaalt die Hans Kerkhoff in de jaren ’60 voor de VARA heeft gemaakt? Ik denk dat deze voor operaliefhebbers van nu nog steeds interessant zijn. Met vriendelijke groet,

Jan Jaap Kassies


15 februari 2004
Geachte heer Lindeijer,

Bijgaand een link naar een mezzo sopraan die ik nog niet op uw site gevonden heb. 
https://www.marilyn-veen.nl/ 
De site is nog wel in aanbouw. 
met vriendelijke groet 
H.Wijnen


8 februari 2004

Geachte Hr.J.Lindeijer,

Op zoek naar gegevens over John van Kesteren kwam ik op uw site uit.Sinds het prille begin van zijn carriere verzamel ik het een en ander over John van Kesteren. Ik bezit vele oude cassettebanden en plakboeken met recensies. Ik weet dat hij in Amerika woont en dat hij nog regelmatig optreedt ten bate van armlastigen in Amerika.
Mijn vraag is of iemand zijn correspondentieadres te weten kan komen. Heeft hij zijn gezicht nog laten zien bij Johan Heestersverjaardag? Volgens de Telegraaf zou hij nog samen met hem gezongen hebben op de Duitse TV, maar daar heb ik niets van ondekt. 
Maar ja hij wordt binnenkort ook 83 jr. 
Hr.Lindeijer veel succes met uw site en misschien vind ik nog eens iets over John van Kesteren. 

Hartelijke groeten,
P.Verbeek

Adres inmiddels bekend,
J.L.


2 februari 2004

Hallo

Bij deze zal ik me even voorstellen. Mijn naam is Annie Vankan, ik ben een sopraan en had graag zangles van Angelina Ruzzafante .Haar telefoonnummer heb ik, maar ze is op dit moment niet in het land.Vandaar deze poging, het e-mailadres van u te krijgen.
Met vriendelijke groet, 
Annie Vankan.


27 januari 2004

Een fantastische site. Echter, een grote Nederlandse zanger is (nog) niet te vinden: Gerard Groot. Ik heb in het januarinummer van "Wagner after all", tijdschrift van het Wagnergenootschap Nederland een kort artikel aan hem gewijd. Ter informatie stuur ik het als attachment.
Succes met de site.
Hilke de Munnik-Mensing
Wagnergenootschap, secretaris


21 januari 2004

Hallo Joop
Christina Deutekom had het namelijk over de a laag in Un ballo, is de galgenveld aria, die door veel sopranen gezongen wordt. Zij zouden dan allemaal een basstem hebben. Filips de Tweede in Don Carlos zingt als laagste toon de f daaronder!

Beste Ton,

Deze informatie heb ik van Christina zelf. Zo ook de verklaring dat haar stem een bereik van 4 octaven had. Dat klopt met lage A t/m f3 (3-gestreepte f), maar indien zij, zoals jij opmerkt - op zich overigens logisch - hier een a gezongen zou hebben als laagste noot, zou haar stembereik 3 octaven bevatten. Ik houd het dus maar op haar eigen verklaring.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


20 januari 2004

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik denk toch dat het dezelfde was, inmiddels ben ik er via andere weg achter dat het inderdaad Eldering moest zijn. Hij is in 1949 getrouwd met zijn vriendin Jannie Plus! Hij is in 1992 in Enschede overleden, zij leeft nog en woont daar nog. Helaas kon zij mij niet helpen, ik zocht informatie over iemand anders die tegelijkertijd op kamers woonde in hetzelfde huis.
Hartelijk dank voor uw moeite,
Els Leijs


20 januari 2004

Beste Meneer Lindeijer,

Ten eerste wil ik u hartelijk feliciteren met uw mooie website! Ik ben 21 jaar en ik verzamel voornamelijk 78 toeren platen van de grote opera zangers en zangeressen van vroeger. Nu zag ik op uw website dat u contact hebt gehad met Cristina Deutekom, waar ik een groot fan van ben!! 
Ik zou haar zo graag eens willen schrijven maar ik kan haar adres nergens vinden, weet u mischien waar ik naartoe kan schrijven? 

Vriendelijke groet, 
Peter van der Waal


20 januari 2004

Geachte heer Lindeijer,
Voor iemand die binnenkort 85 wordt zoeken wij naar oude vrienden. Vroeger (1948) woonde bij hem in hetzelfde huis in Den Haag (Van Blankenburgstraat 34) ene Jannie (J.F.) Plus, die zangeres was en volgens onze bronnen ook aan het conservatorium studeerde. Zij was bevriend met ene Ton Elderink, hij zong ook en studeerde ook.
Mijn vragen: Zeggen deze namen u iets? Kent u iemand die rond 1948 aan het Conservatorium van Den Haag studeerde als klassieke zangeres?
Hartelijk dank voor uw moeite,
Els Leijs


17 januari 2004

de lage A uit un Ballo van C. Deutekom staat een oktaaf te laag genoteerd! Als ware het een lage a voor een basstem!


12 januari 2004

Geachte heer Lindeijer,

Ik ben wezen surfen op uw site en mijn complimenten daarover. Nu heb ik ook gezien dat ik u kan mailen over informatie en vragen.
Ik wil u een vraag/verzoek stellen. Mijn partner is een oud klasgenoot van de middelbare school van de heer John Brocheler. Nu is mijn partner vroeger ooit naar een masterclass van hem geweest, dat heeft hij mij verteld. Wij zijn namelijk grote fans van de opera. Mijn partner Sjef Jacobs is tevens een groot fan en bewonderaar van John Brocheler. Nu heb ik voor Sjef voor zijn 60-ste verjaardag in mei op 8 mei kaartjes kunnen bemachtigen voor een masterclass van de heer Brocheler in Maastricht.
Het verzoek is bij wie en waar kan ik terecht om een brief te schrijven of mailen of uberhaupt in contact te kunnen komen met de heer Brocheler hierover. Hij kent Sjef van de middelbare school in Heerlen . Ik zou hem een vraag willen stellen of hij Sjef zou gedag zou willen zeggen. wij zitten op die avond bij de masterclass op de vijfde rij. Of dat Sjef hem voor of na afloop een hand kan geven. Sjef wordt 60 jaar en dit lijkt mij zo'n leuk verjaardagskado.
Ik hoop dat u mij kunt laten weten hoe ik in contact kan komen. Graag wacht ik uw reactie af.

Alvast veel dank.
met vriendelijke groet

Hannie Tokkie

Geachte mevrouw Tokkie,

Aan het adres van John Brocheler kan ik u niet helpen. Echter, bij het theater waar hij die masterclass geeft moet men u verder kunnen helpen. Niet dat ze zijn adres zullen geven, maar misschien zijn zij bereidt een bericht van u door te sturen. U kunt dan het beste een e-mail naar dit theater sturen en vragen of zij dit willen doorsturen. Dat is het minste werk voor hen en ik heb met deze handelswijze tot nu toe positieve ervaringen. Succes toegewenst.

met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

^top^